Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

21 Temmuz 2012 Cumartesi

Sağlık primi ödemeden isteğe bağlı sigortalı olunur mu?

Az Prim Günü Bulunan Ev Hanımı Kadına Emeklilik Çözümü

Soru: 29.08.1972 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 15.03.1993’tür. 16.09.1997 tarihine kadar toplam 1024 gün pirim ödenmişliğim var. 1996 yılında evlendim, 1997 Şubat ve 2002 Mayıs doğumlu iki çocuk sahibiyim. Eşim 657 sayılı Kanuna tabi memur ve ben çalışmıyorum.
İsteğe bağlı prim ödesem;

1- Ne zaman emekli olurum?

2- Eşimin maaşındaki aile yardımı kesilir mi?

3- Sağlık güvencem eşimden olduğu için, isteğe bağlı prim ödersem sağlık primi düşülür mü? Ya da emekli maaşı hak etmem için benim durumuma uygun, isteğe bağlı prim ödeme mi ya da başka bir sistem mi uygundur? Bu konuda bilgi verir misiniz? Nuran E./EDİRNE

Cevap: Sigortalılık başlangıcınıza göre SSK’lılıktan 5 bin 600 günle emeklilik yaşınız 49, 3 bin 600 günle emeklilik yaşınız ise 58’dir. İki çocuğunuz için bin 440 günlük doğum borçlanması yaptıktan sonra bin 136 gün isteğe bağlı sigortalı olur veya SSK’lı olarak çalışırsanız 29.08.2030’da emekli olabilirsiniz. Yahut bin 134 gün değil de en azından son bin 260 günü SSK’lı çalışarak tamamlanmış 3 bin 136 gün prim öderseniz 29.08.2021’de emekli olabilirsiniz. Doğum borçlanmasını ya şimdi isteğe bağlı sigortalılığınız başlamadan önce yapın ya da isteğe bağlı sigortalılığı sona erdirdikten sonra SSK’lı çalışıyorken yapın. Aksi halde borçlandığınız süre Bağ-Kur süresi olarak sayılır ve son yedi yıldaki SSK çoğunluğu açısından aleyhinize olur.

Üçüncü şık olarak bundan sonra aralıksız 2 bin 936 gün isteğe bağlı prim ödeyip doğum borçlanması yaparak 56 yaşında Bağ-Kur’dan emekli olmanız da mümkündür.

İsteğe bağlı prim ödüyor veya çalışıyor iken sağlık bakımından kendiniz üzerinden yararlanmak zorunda olursunuz. Sağlık primini ayırarak prim ödeme ve bu sürede eşinizden dolayı sağlıktan yararlanma hakkınız maalesef bulunmuyor. SSK’lı olarak çalışıyor iken değil ama isteğe bağlı prim öderken memur eşiniz sizden dolayı halen 152,77 TL tutarındaki aile yardımı ödeneğini her ay alabilir.

ŞEVKET TEZEL - SÖZCÜ

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com