Patronun işsizlik sigortası payı düşüyor
Kıdem tazminatı ile ilgili hazırlanan taslakta, işverenin işsizlik sigortası priminde de düzenlemeye gidildi. Buna göre halen işverenin yüzde 2 olan işsizlik sigortası payı binde 5’e düşürülüyor. Bunun yerine kıdem tazminatı kesintisi geliyor.
Yaklaşık 11 milyon çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı reformundan işverenlere de 'işsizlik sigortası' piyangosu çıktı. Taslakta yer alan düzenleme ile halen yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payı binde 5'e düşürülüyor. Aynı düzenlemede yüzde 1'lik işçi payında değişiklik yapılmazken, yüzde 1'lik devlet payı da binde 5'e çekiliyor.
Kıdem tazminatı fonu oluşturulmasını öngören 'Kıdem Tazminatının İşçinin Bireysel Hesabına Yatırılması Hakkındaki Kanun Tasarı Taslağı'nda, tazminatların yanı sıra işsizlik fonu kesintilerine ilişkin de hükümlere yer verildi. Hazırlanan taslağın 15'inci maddesinde halen uygulanan işçi, işveren ve devletin işsizlik sigortası kesintisinde değişikliğe gidildi. İlgili maddede "Prime esas aylık brüt kazançlardan yüzde 1 sigortalı, binde 5 işveren, binde 5 devlet payı olarak alınır" denildi. Söz konusu hüküm aynen yasalaşırsa, işçinin ücretinden tahsil edilen yüzde 1 oranındaki işsizlik sigortası payı değişmezken, yüzde 2 oranındaki işveren payı ile yüzde 1 oranındaki devlet payı binde 5'e düşürülmüş olacak. İndirim imkanı, işveren ve devlete her yıl milyarlarca dolarlık kaynak sağlayacak. Mevcut sistemde, bir işveren yüzde 2 oranındaki pay üzerinden devlete 940 liralık brüt asgari ücret için aylık 18.80 liralık işsizlik sigortası primi ödüyor. Yeni oranlarda ise bu rakam 4.7 liraya düşecek. Bu da asgari ücretli başına işverene yaklaşık 14 liralık avantaj sağlayacak.
Hazırlanan taslakta, işverenlerin işsizlik sigortası oranları düşürülürken, kıdem tazminatı için de yeni bir kesinti getiriliyor. Buna göre, brüt ücret üzerinden işverenler yüzde 4 oranında kıdem tazminatı kesintisi ödeyecek. Ödemeler aylık olarak gerçekleşecek. Söz konusu kesintilerin hiç birisi, işçinin ücretinde bir gelir kaybına yol açmayacak. İşçinin kıdem tazminatı kesintisini ödemeyen işverenler hakkında ise yaptırım uygulanacak. Bu da işçilerin kıdem tazminatı haklarının bir anlamda devlet garantisi altına alınmasını sağlayacak.
Kaynak: Star Gazetesi