Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

14 Nisan 2012 Cumartesi

17.5 senelik çalışmam ile 51 yaşında emekli maaşı alır mıyım?

Emeklilik için yıl + yaş + prim şartlarının hepsi dolmalıdır

11.07.1974 doğumluyum. 03.10.1994 yılında sigortalı oldum. Prim günümü doldurduğumu biliyorum. Ama 20 yılım bitmedi. Bu ay işten ayrılmayı düşünüyorum. 17.5 senelik çalışmam ile 51 yaşında emekli maaşı alır mıyım? Yoksa prim ödeme yılımı 20 seneye tamamlamam mı gerekir? Eğer tamamlamam gerekirse yine bir şirkette işe girmiş yapmam lazım mı, yoksa şahıs olarak dışarıdan kendim ödeme yapabiliyor muyum?


H. Arslan

CEVAP: Sayın Arslan, 03.10.1994 tarihli Sigorta girişinize göre; 20 yıl, 51 yaş ve 5.750 günle emekli olabilirsiniz. Emekli olabilmeniz için, bu üç şartın da dolması lazım. Gün sayısının 5.750 olması şart. 20 yıl ful dolu olacak diye bir şart yoktur. İlk sigortalılık tarihinin üzerinden 20 yılın geçmesi yetiyor.

Diğer yandan, kendiniz ayrılırsanız veya istifa ederseniz, tazminat alamazsınız. Ancak 1475 sayılı İş Kanunu’nun yürürlükte kalan tek maddesi olan 14. Maddesine göre, 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi çalışanların 15 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3600 günü tamamlamaları şartıyla, en son çalıştıkları iş yerinde en az 1 tam yıl çalışmış olmak şartıyla işlerinden kendileri ayrılarak Kıdem Tazminatı alma hakları var. Bu hakkı kullanmak için bağlı olduğunu SGK Merkez Müdürlüğü’nden “Kıdem Tazminatı Alabilir” yazısı alıp, işverene vermeniz gerekiyor. Bu yazıyı işvereninize vererek tazminatınızı alıp ayrılabilirsiniz. Aynı iş yerinde veya başka iş yerinde çalışabilirsiniz.

Eksik kalan günlerinizi çalışarak veya İsteğe Bağlı Bağ-Kur’a prim ödeyerek tamamlayabilirsiniz.


Lütfi Köksal - Türkiye

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com