Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

15 Aralık 2011 Perşembe

Bulgaristan’da yapılan askerlik hk.

Emekli sandığına tabi memur Bulgaristan’da yaptığı askerliğini borçlanamaz

Soru: Askerliğimi nasıl borçlanabilirim? 14 Ekim 1958 doğumluyum.1 Ağustos 1989'da SSK'lı oldum ve 1699 gün ödenmiş primim var. SSK'lı iken askerliğimi borçlanmadım. Çok pişmanım.16 Mayıs 1997 'den beri memurum. Emekli Sandığı'ndan ret cevap aldım. Askerliğimi yurt dışında Bulgaristan'da yapmıştım.(1981-1983 yıllarında 724 gün). Yaşım ilerledi. Borçlanıp emekli olmak istiyorum. Nasıl yapabilirim?


Rıdvan KARAGÖZ

Cevap: 1997 yılında memur olduğunuzdan, borçlanma işlemleriniz için hakkını da mülga 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanacak. Adı geçen kanunun askerlik borçlanmasına ilişkin Ek Md. 8 de, muvazzaf askerlikte, er olarak geçen sürelerin borçlandırılacağı belirtilmekte ise de, aynı kanunun 12 nci maddesinde, bu kanunla sağlanan haklardan faydalanmak için, Türk uyruğunda olmak şartı bulunmaktadır. Askerlik yaptığınız tarihte, Türk uyruğunda olmadığınızdan, askerliğinizi borçlandırmamışlardır.

Ancak, Bulgaristan da çalışmanız varsa, bu çalışmanızı 3201 sayılı kanunun geçici 6 ncı maddesi hükmünce borçlanabilirsiniz.

Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden çalışarak fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 27 Ağustos 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Bulgaristan’ da 5 yıl 8 ay çalışma süreniz varsa borçlanmak suretiyle fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlayarak hemen de emekli olabilirsiniz.

Ekrem SARISU - Posta

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com