Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

22 Nisan 2011 Cuma

Torba yasa ile doğum nedeniyle verilecek ücretsiz izinlerde hangi değişiklikler yapıldı?

Doğum nedeniyle ücretsiz izin uygulaması

Torba yasa ile yapılan değişiklikler sonrası, doğum nedeniyle verilecek ücretsiz izinlerde de değişiklik yapıldı. Yapılan değişikliğe göre; doğum yapan memura, verilen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren yirmidört aya kadar ücretsiz izin verilecek.

Yapılan yeni düzenlemeyle sadece doğum yapan kadın memurun kullanabileceği ücretsiz izin, eşi doğum yapan erkek memur için de kullanılabilecek hale getirildi. Değişiklik sonrası;
- Doğum yapan kadın memura isteği üzerine oniki aya kadar verilmekte olan ücretsiz izin hakkı yirmidört aya çıkarıldı ve eşi doğum yapan memura da isteği üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin hakkı tanındı.
- Doğum yapan kadın memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi, doğum sonrası analık izninin (asgari 8, azami 13 hafta) bitimi; eşi doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi ise doğum tarihi olarak belirlendi.
ÖZELLİKLİ DURUMLARDA UYGULAMA
Ücretsiz doğum izninin kullanılmasıyla ilgili olarak uygulamada karşılaşılabilecek olan özellikli durumlarda uygulamanın nasıl olacağı ise 2 Seri No.lu Kamu Personeli Genel Tebliği'nde açıklandı. Buna göre;
- Yürürlükten kaldırılan hükme istinaden doğum sebebiyle verilen ücretsiz iznini kullanmakta olan kadın memurun ücretsiz izin süresi, isteği üzerine yirmi dört aya kadar çıkarılacak.
- Kaldırılan hükme istinaden doğum sebebiyle verilen on iki aylık ücretsiz izin süresini tamamlayan kadın memura, isteği halinde yirmidört aylık aylıksız izin süresinin kalan kısmı kullandırılacak.
- Eşi doğum yapan erkek memura, eşinin devlet memuru olup olmadığına bakılmaksızın, isteği halinde yirmidört aya kadar ücretsiz izin verilecek. Bu iznin bitiş tarihi, eşinin doğum yaptığı tarihten itibaren hiçbir şekilde yirmidört aylık sürenin bitimini geçemeyecek.
- Değişikliğin yürürlüğe girdiği 25 Şubat 2011 tarihinden önce eşi doğum yapan memura isteği üzerine yirmidört aylık ücretsiz izin süresinin kalan kısmı kullandırılacak. Ancak, söz konusu ücretsiz iznin bitiş tarihi, doğum tarihinden itibaren yirmi dört aylık süreyi hiçbir şekilde geçemeyecek.
- Eşlerin her ikisinin de memur olması halinde, doğum sebebiyle verilen ücretsiz iznin yirmidört aylık süre içerisinde her iki eşe aynı dönemde veya birbirini takip edecek şekilde kullandırılması mümkün olacak.
- Doğum sonrası analık izninin bitiminde ücretsiz izin verilen ve izin bitiminde göreve başlayan memurun yeniden ücretsiz izin talebinde bulunması halinde, bu memura doğum sonrası analık izninin bitiş tarihini takip eden yirmi dört aylık sürenin aşılmaması kaydıyla tekrar ücretsiz izin verilecek.
- Doğum yaptıktan sonra ataması yapılan memura, isteği üzerine doğum sonrası sekiz haftalık sürenin bitimini takip eden tarihten itibaren yirmidört aylık sürenin bitimini aşmayacak şekilde, ücretsiz izin kullandırılacak.

Memurlarda süt izni
Torba yasa ile yapılan değişiklik sonrası doğum yapan kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilecek. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı konusunda, kadın memurun tercihi esas alınacak.
Buna göre;
- Değişiklikten önceki hükme istinaden süt izni hakkını kullanmakta olan memura, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ay içinde bulunması halinde günde üç saat, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ikinci altı ay içinde bulunması halinde ise günde bir buçuk saat süt izni kullandırılacak.
- Süt izninin, kadın memurun çocuğunu emzirmesi için günlük olarak kullandırılması gereken bir izin hakkı olması nedeniyle bu iznin birleştirilerek sonraki günlerde kullandırılması mümkün değil.

Metin TAŞ & Sezgin ÖZCAN - AKŞAM

Emeklilik Hakkında SGK Tarafından Yanıtlanmış Sorular İçin Tıklayınız

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com