Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

22 Nisan 2011 Cuma

Ödeme imkanı ortadan kalkmış olan isteğe bağlı sigorta primlerini yeni çıkan torba yasaya göre ihya etme ve ödeme imkanı olacak mı?

Durdurulan isteğe bağlı sigorta primini Torba'ya göre ödeyebilir miyiz?
Eşim eski SSK'lı isteğe bağlı prim ödemekteyken 1997-2002 yılları arası için sırf faiz işlemesin diye dilekçe vererek isteğe bağlı sigortalılığını durdurduk. Daha sonra tekrar müracaat ederek prim ödemeye başladık. 2004 ve 2005 yıllarında ise bu sefer isteğe bağlı sigortalı iken prim ödeyemedik. Bu yıllarda ödenmeyen primlerin bir kısmını 2005 yılında çıkan bir kanuna göre ödedik. Burada da yine ödeyemediğimizden dolayı prim borcumuz kaldı. Kanun gereği bu sürelerde ödenmediğinden dosya kapandı ve ödeme imkanı ortadan kalktı. Şu an prim ödemeye devam etmekteyim. 


1997-2002 yılları için durdurma dilekçesi vererek ödemediğimiz, 2005 yılında ise yapılandırıp bir kısmını ödeyemediğimiz ve ödeme imkanı ortadan kalkmış isteğe bağlı primlerini yeni çıkan torba yasaya göre ihya etme ve ödeme imkanı olacak mı? Abdullah Bayın

506 sayılı SSK'nın mülga 85. maddesine göre, isteğe bağlı sigorta priminin art arda üç ay ödenmemesi halinde, isteğe bağlı sigortalılık, primi ödenmiş son ayın bitiminden itibaren sona eriyordu.

1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödenen süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeye başlandı ve 5510 sayılı SS ve GSS Kanununa göre, isteğe bağlı sigorta primlerinin, ait olduğu aydan itibaren en geç 12 ay içinde ödenmesi gerekiyor. 12 aylık süreden sonra ödenen primler iade ediliyor. 6111 sayılı Torba Yasa, 2010 yılı Kasım ayı ve önceki aylara ilişkin olup 25 Şubat 2011 tarihinden önce tahakkuk ettiği halde 25 Şubat 2011 tarihi itibarıyla ödenmemiş olan ve ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi borçlarının ödenmesine imkan sağlıyor. Bunun dışında geçmişte durdurduğunuz isteğe bağlı sigortalılık süreleri ile yeniden yapılandırıp ta ödeyemediğiniz isteğe bağlı sigorta primlerini Torba Yasa kapsamında ödemeniz mümkün değil.

Metin TAŞ & Sezgin ÖZCAN - AKŞAM
 

Emeklilik Hakkında SGK Tarafından Yanıtlanmış Sorular İçin Tıklayınız

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com