Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

21 Şubat 2011 Pazartesi

Türk vatandaşlarının tümü hangi tarihte SGK şemsiyesi altına alınacak?


70 milyona kişiye sigorta

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Fatih Acar Türkiye'nin tüm nüfusunun 2012 yılından itibaren SGK şemsiyesi altına alınacağını söyledi. Acar, SGK reformunu da son 30 yılın en önemli düzenlemesi olarak değerlendirdi.

SGK, Sosyal Güvenlik Reformunu Türkiye genelinde anlatmaya başladı. SGK Başkan yardımcısı Fatih Acar, SGK reformunun çok önemli düzenlemeler içerdiğini ancak bunun yeterince iyi bilinmediğine işaret ederek ülke genelinde düzenlenecek çalışmalarla kanunun ilgili çevrelere anlatılacağını söyledi. Buna Bursa’dan başladıklarını söyledi.
SGK reformu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda işadamlarına anlatıldı. Toplantıya SGK İl Müdürü Ramazan Yıldız’la birlikte katılan SGK Başkan Yardımcısı Fatih Acar, SGK reformunun neler getirdiğini ne gibi kolaylıkları içerdiğini işadamlarına anlattı.

ALACAĞIMIZIN TAMAMINI TAHSİL ETMEYİ HEDEFLİYORUZ
Bir dönem Bursa Defterdarlığı da yapan SGK Başkan Yardımcısı Fatih Acar, SGK reformunun vergi ve benzeri kamu alacaklarına ilişkin çok önemli düzenlemeler içerdiğine işaret ederek, “Türkiye son 30 yıldır tarihinin en önemli reformunu gerçekleştirdi. Bu yasa özellikle prim alacaklarında önemli bir düzenleme içeriyor. Birikmiş prim borçlarının iki ay içerisinde ödenmesi halinde veya taksitler halinde yapılandırılması durumunda çok önemli bir indirim imkanı getiriyor. Ekonomik krizden dolayı borcunu ödeyemeyen işverenler, sanayici ve işadamlarına çok önemli kolaylık sağlanıyor. Birikmiş Bağ-Kur ve SSK prim alacaklarımızın tamamını tahsil etmeyi düşünüyoruz” dedi.
ZAMANINDA ÖDEYENLERE HAKSIZLIK YAPILMADI
Ayrıca zamanında primini ödeyenler için daha önce 5 puanlık bir prim indirimine gidildiğine işaret eden Acar “Bu düzenlemeyle işverenler üzerindeki prim yükünü önemli ölçüde hafifletmiştik. SGK reformu yapılırken de borcunu zamanında ödeyenlere bir haksızlık yapılmaması bakamından gecikme zammı ve gecikme cezalarını kaldırmakla beraber Toptan Eşya Fiyat Endeksi(TEFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) farkları uygulandı. Dolayısıyla borcunu zamanında ödeyen mükelleflerin mağduriyeti söz konusu olmayacak” görüşünü savundu. Acar konuşmasına şunları kattı:
“Bugün Türkiye’de SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığına mensup olmak üzere toplam 15 milyon 129 bin aktif sigortalı mevcut. Pasif sigortalı dediğimiz yani emeklilerimizin sayısı da 9 milyon 179 bin düzeyinde. Bu sigortalıların bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocuklarıyla birlikte toplam sayısı 34 milyon kişiyi buluyor. Bütün bunları topladığımızda SGK şemsiyesi altındaki insanların sayısı 58 milyon 320 bin kişiyi buluyor. Ülke nüfusunu 71 milyon olarak düşündüğümüzde 58 milyonu çıkarırsak kalan farkın 9 milyonunu yeşil kartlılar oluşturuyor. Birde sosyal güvencesi olmayan veya SGK numarası almayanlar var. Bunlarda 1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla SGK’nın şemsiyesine girecekler. Dolayısıyla 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Türkiye’deki tüm nüfus SGK şemsiyesi altına girmiş olacak” diye konuştu.
AÇIK 30 MİLYAR LİRA
2011 yılı mali yapısına da değinen Acar, “2011 yılında bizim toplam gelirimiz 107 milyar lira. Yani SGK’nın bütçe büyüklüğü Türkiye’deki merkezi yönetim bütçesinin yaklaşık yüzde 42’sini oluşturuyor. Gider bütçemiz de 137 milyar lira. Aradaki fark yani SGK açığı 30,6 milyar lira. Gelir kalemlerimizin içinde en önemli payı 74.8 milyar lirayla prim gelirlerimiz oluşturuyor. Gider kalemlerimizde de başı 92 milyar 79 milyon lirayla emekli aylıkları çekiyor. Dikkat ederseniz topladığımız tüm prim gelirlerimiz maalesef emekli aylıklarımızı şu anda karşılamıyor. Bir diğer önemli giderimiz de Sağlık giderlerimizdir ki bunun gider kalemlerimiz içindeki yeri de 33,3 milyar liradır” diye konuştu.
Acar prim borçlularına da seslenerek bu yapılandırma fırsatını iyi değerlendirmelerini istediklerini önemle vurguladı.
PARSEKER’DEN İNCE AYAR
Toplantının açılışında konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker Torba yasayla birlikte 1 milyon kişi ve kurumun kamu borçlarının yeniden yapılandırma kapsamına alındığını hatırlatarak, “Aralarında vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının da bulunduğu yaklaşık 300 kalem kamu borcuna faiz ve ceza indirimi ve taksitlendirme imkanı getirildi. Biz iş dünyası olarak toplumda adalet duygusunu zedeleyecek dürüst mükelleflerin moralini bozacak düzenlemelere prensipte karşıyız. Ancak dünyayı kasıp kavuran küresel krizin ardından devletin zora düşen vatandaşına yeni bir imkan verme çabasını takdirle karşılıyoruz” dedi.
YENİ AFLAR İSTEMİYORUZ
Bu gün getirilen kolaylığın herkes tarafından son fırsat olarak algılanması gerektiğinin altını çizen Parseker, ”Bu noktada devlete düşen de gerekli kolaylığı sağladıktan sonra artık yeni aflara kapıyı kapatmak ve borcunu düzenli ödeyen sadık mükellefleri teşvik edici düzenlemeler getirmektir” şeklinde konuştu.
Toplantıya katılan sanayici işadamları Acar’ı ilgiyle izledi.

Orhan ÇELİK - kentgazetesi.com


Torba yasanın kanunlaşmasının ardından SGK prim borçlarının yapılandırılmasında uygulanacak ayrıntılar için tıklayın


İŞTE TÜM AYRINTILAR
  1. Yeni çıkan Torba yasa ile Bağ-kur'a borçlanma yapmam mümkün mü?
  2. Torba yasa ve 2008'deki SGK affından yararlananların durumu hk.
  3. Torba yasa ve yersiz ödenen aylıkların geri tahsilatı hk.
  4. Torba yasa ve borcunu ödeyince emekliliğe hak kazanacak olan Bağ-Kur'lular hk.
  5. Torba yasayla ilk taksitini ödeyen Bağ-Kur'luların sağlık hizmetlerinden yararlanması hk.
  6. Torba yasa ve SGK borçları kredi kartıyla ödeme hk.
  7. Torba yasa ve 5 yıldan fazla borcu olduğu için Bağ-kur hizmeti silinenler hk.
  8. Torba yasa ve taksitlendirilen borçlarını yıllık olarak da ödeyebilecek olanlar hk.
  9. Torba yasada erken doğum yapan işçi ve memurların durumu hk.
  10. Torba yasa ve 30 günden eksik kalan günleri borçlanma imkanı hk.
  11. Torba yasa ve Bağ-Kur'la çakışan SSK primleri hk.
  12. Torba yasa ve Stajyer avukatların sağlık primi hk.
  13. Torba yasa ve 1999-2005 yılları arasında disiplin cezasıyla atılan memurlar hk.
  14. Torba yasa ve ebeveyni üzerinden sağlık yardımı alan kız çocukları hk.
  15. Torba yasa ve vergiden muaf olan bayanlar hk.
  16. Torba yasa ve Tarım SSK uygulaması hk.
  17. Torba yasada taksi ve dolmuş şoförlerin durumu hk.
  18. Torba yasaya göre eksik günlerini geriye dönük borçlanabilecek olanlar hk.
  19. Torba yasa ve sigortalı işe girenlerin Yeşil kartı hk.
  20. Torba yasa ve Slikozis hastalarından en az %15 iş göremez raporu alanlar hk.
  21. Torba yasa ve Part-time çalışanlara işsizlik sigortası hk.
  22. Torba yasa ve 5 puanlık prim teşviki hk.
  23. Torba yasa ve İşçi şikayetlerinin hızlandırılması hk.
  24. Torba yasa ve Özürlü memurların çalışma saat ve süreleri hk.
  25. Torba yasa ve Hamile memurlar hk.
  26. Torba yasa ve Ücretli hastalık izni hk.
  27. Torba yasa ve Emekli olan memura yolluk tutarı hk.
  28. Torba yasa ve Kamuda sürekli işçi kadrosundakilere eş, çocuk, ana-baba ve kardeş için 6 ay ücretsiz refakat izni hk.
  29. Torba yasa ve Görme engelliler hk.
  30. Torba yasa ve Yurtdışına devlet bursuyla gönderilen öğrenci ve memurların borçları hk.
  31. İşte Sendikaların eleştirileri doğrultusunda Torba Yasadan son anda çıkarılan maddeler
  32. İşte Sendikalar tarafından eleştirilmesine rağmen Torba Yasada kalanlar

Yurtdışı Borçlanması Hakkındaki Diğer Soruların Cevapları İçin Tıklayınız Kaynak: SGK

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com