Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

21 Şubat 2011 Pazartesi

TORBA YASA İLE GETİRİLEN VERGİ AFFI HAKKINDA 40 SORU 40 CEVAP

TORBA YASA İLE GETİRILEN VERGİ AFFINA İLİŞKİN 40 SORU 40 CEVAP

Torba Yasa olarak uzun zamandır kamuoyunu meşgul eden, yaklaşık üç ayda yasalaşma süreci tamamlanan “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” nihayet 12 Şubat 2011 tarihinde TBMM de kabul edildi. Yasanın birkaç gün içerinde onay için Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmesi, muhtemelen Şubat sonu veya Mart başında Resmi gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi beklenmektedir.


Kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan Kanun, şu ana kadar olan en kapsamlı af ağırlıklı düzenlemeyi içermektedir. Başta vergi ve Sosyal Güvenlik olmak üzere birçok alanda düzenlemeleri içeren Kanunun öne çıkan en önemli ayağı olan vergi (affı) düzenlemelerine ilişkin de çok sayıda makale ve günlük yazılar yazılmış, kaldı ki tasarı kanunlaşıncaya kadar yaşanan tartışmalar nedeniyle bir çok değişikliğe de uğramıştır.

Gelinen noktada, tasarı kanunlaştı ve bir çok sorunun cevabı da netleşti. İş bu yazımızda, konu hakkında bir makale yazmak yerine, konunun daha net anlaşılması ve ilgililere faydalı olması açısından şimdilik sadece vergi kısmıyla sınırlı olmak üzere öne çıkan önemli hususları soru/cevap şeklinde yazma ihtiyacını duyduk. Talha APAK | Yeminli Mali Müşavir | alomaliye.com

VERGİ AFFINA İLİŞKİN 40 SORU 40 CEVAP

  1. Hangi tarihe kadar ödenmemiş, hangi vergileri kapsamaktadır?
  2. Kanundan yararlanmak için ne zaman, nasıl ve nereye başvurulacak?
  3. Ödenmeyen vergilerin ne kadarı af edilecek, ne kadarı ödenecek?
  4. Yeni ödeme planındaki vadeler (taksitler) nasıl belirlenecek?
  5. Taksitlerin süresinde ödenmemesi halinde ne olur?
  6. Taksitler, kredi kartı kullanılarak ödenebilir mi?
  7. Taksitler, vergi iade alacağından mahsup edilebilir mi?
  8. Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan vergiler ne olacak?
  9. Pişmanlıkla ya da kendiliğinden beyanname verilebilecek mi?
  10. 01.01.2011 tarihinden sonra tahakkuk ettiği halde ödenmemiş vergiler af kapsamına girer mi?
  11. 2010 yılına ilişkin tahakkuk edip ödenmemiş geçici vergiler af kapsamına girer mi?
  12. Matrah artırımı kimleri ve hangi vergi türlerini kapsayacak?
  13. Matrah artırımda bulunanlar matrahlarını hangi yıl için hangi oranlarda artıracaklar?
  14. Matrah artırımı, zarar beyan edilmiş veya hiç beyanname verilmemiş ise nasıl işleyecek?
  15. Matrah artırımı için ne zamana kadar nereye başvurulacak?
  16. Matrah artırımında bulunulan yıllar için ileride herhangi bir inceleme olabilecek mi?
  17. Matrah artırımı sonucu ödenecek vergi gider yazılabilir veya indirim konusu yapılabilir mi?
  18. Matrah veya vergi artırımında bulunulması, bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce başlanılmış olan vergi incelemeleri ile takdir işlemlerine engel teşkil eder mi?
  19. Matrah artırımında bulunulan dönemler için KDV (iade/terkin/devir) yönünden inceleme yapılabilir mi?
  20. Matrah artırımından, sahte fatura düzenleyenler veya kullananlar yararlanabilecek mi?
  21. Matrah artırımı yapılan dönemlerde süresinde verilmeyen beyannamelere ceza uygulanır mı?
  22. Stok affından kimler yararlanacak?
  23. Stok affı neleri kapsamaktadır?
  24. Stok affı için ne zamana kadar, nereye başvurulur, vergisi ne zaman ödenir ?
  25. İşletmede yer aldığı halde, kayıtlarda yer almayan emtia, makine ve teçhizat nasıl ve ne zaman beyan edilip vergilendirilecektir?
  26. İşletmede yer aldığı halde, kayıtlarda yer almayan emtia, makine ve teçhizat için beyan edilen vergi ne zaman ödenecek?
  27. İşletmede yer aldığı halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine ve teçhizat için ödenecek vergi nasıl indirim konusu yapılır?
  28. İşletmede yer aldığı halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine ve teçhizat için yapılan beyan ve ödenecek vergi nasıl muhasebeleştirilecek?
  29. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia nasıl vergilendirilecek?
  30. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia için muhasebeleştirme işlemi nasıl yapılacak?
  31. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hangi tarih itibariyle kimleri kapsar?
  32. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar için nasıl ve ne zaman beyanda bulunulacak?
  33. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar nasıl vergilendirilecek?
  34. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar için beyan edilen vergi ne zaman ödenecek?
  35. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar için ödenen vergiler gider yazılabilir mi?
  36. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar için beyan ve ödenen vergi nasıl muhasebeleştirilecek?
  37. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar için beyanda bulunulması ve vergisinin ödenmesi halinde geriye yönelik inceleme yapılır mı?
  38. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar için beyanda bulunulması ve vergisinin ödenmesi halinde 2010 yılı için adatlandırma yapmaya gerek var mıdır?
  39. Matrah artırımında bulunan bir mükellefin, ayrıca kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar için beyanda bulunmasına gerek var mıdır?
  40. Torba Yasa ile getirilen düzenlemede 5811 sayılı Varlık Barışı’na ilişkin bir düzenleme var mıdır?

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com