Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

23 Şubat 2011 Çarşamba

Türk işadamlarının Türki devletlere çalıştırmaya götürdükleri işçilerin işverenn gibi prim ödeme saçmalığı Torba Yasa ile giderildi mi?


Torba yasa işçiyi işveren gibi prim ödeme derdinden kurtarıyor


Soru: Türk işadamlarının Türki devletlere çalıştırmaya götürdükleri işçiler, sigorta primlerini isteğe bağlı olarak kendileri ödüyor. Ödedikleri primlerde Bağ-Kura sayılıyor. Yurt dışında oldukça zor şartlar altına çalışan ve primini cebinden ödeyen, ödediği primde işadamı gibi Bağ-Kura sayılan işçilere yapılan haksızlık, Torba yasa ile düzeltildi mi? Düzeltileceği söyleniyordu. Düzeltilmişse uygumla  nasıl olacak? MURTAZA ULU


Cevap: 1 Ekim 2008 de yürürlüğe konan uygulamaya göre; aramızda sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işadamlarımızın, söz konusu işlerde çalıştırmak üzere götürdüğü Türk işçilerinin kısa vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası primi işverence ödeniyor. İşçi de kendini emekli edecek uzun vadeli sigorta kollarına, isteğe bağlı sigortalı olarak primi cebinden kendisi prim ödüyor. 


İsteğe bağlı sigortalılar yüzde 32 oranında prim öderken, bunların genel sağlık sigortası primi işverence ödendiğinden, isteğe bağlıya yüzde 20 oranında prim ödüyorlar. Ancak, isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(Bağ-Kur’a) sayıldığından, işçi olarak çalışanın, işveren gibi prim ödemesi haklı şikâyetlere yol açıyordu.


İşçinin işven gibi prim ödeme saçmalığı Torba Yasa ile giderildi. Yasa’nın yürürlüğe girmesinden itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/a sigortasına sayılacak.



Ekrem SARISU -POSTA Bu ve benzeri tüm soru cevapları okumak için tıklayınız 

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com