Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

10 Mart 2014 Pazartesi

SGK bazı hatalarını düzelten (yeni hatalar da getiren) genelgesini yayınladı - TESCİLSİZ İSTEĞE BAĞLILAR KURTULDU - Ali TEZEL yazdı!


SGK bazı hatalarını düzelten (yeni hatalar da getiren) genelgesini yayınladı
Sosyal Güvenlik Kurumu özellikle bu köşeden haberleştirdiğimiz bazı hatalarını düzelten genelgesini yayınladı ve 2013/11 sayılı genelgesini revize etti. İşte genelge ile düzeltilen bazı konular...Ayrıca genelge bazı çalışanları da ek-6 kapsamında alarak yeni hatalar da getirdi...

***Noter vekilleri Bağ-Kur'dan kurtuldu
Bir noter emekli olunca veya tayini çıkınca, yeni noter gelinceye kadar yerine orada çalışan biri noter vekili olarak atanıyor ve vergi mükellefi sayılıyordu. Bu sebeple de aslında oranın SSK'lısı olması gerektiği halde kendisine Bağ-Kur borcu çıkarılıyordu. Genelge ile bu husus düzeltildi.
"...Noter vekilleri 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 66 ncı maddesi gereğince serbest meslek erbabı sayılmakla birlikte noterin görevden ayrıldığı sürede geçici süreyle noterlik görevinin vekaleten yürütülmesi işi 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendine tabi sigortalı olmalarını gerektirmemekte olup, bunlar hakkında 2008 yılı Ekim ayından sonra da 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalılık hükümleri uygulanacaktır."

***TESCİLSİZ İSTEĞE BAĞLILAR KURTULDU
Geçmiş yıllarda isteğe bağlı sigortalı olmak için en azında geçmişinde bir müddet SSK'lı çalışmak gerekiyordu. Ancak, bazı sigortalıların hiç tescilleri olmadan isteğe bağlıya başlatıldıkları sonradan anlaşılınca tüm ödediği isteğe bağlılar yok sayılıyor ve mahkemelere iş yoğunluğu olarak dönüyordu. Şİmdi genelge ile bu husus da düzeltildi. İşte o bölüm;
"Diğer taraftan,sigortalı işe giriş bildirgesinin gerçek dışı bildirim olup olmadığı hususunda Kurumca zamanında yeterli araştırma yapılmadan 506 sayılı Kanun kapsamında tescil edilip isteğe bağlı sigorta ve 2925 sayılı Kanuna tabi sigortaya devam ettirilen ve primleri uzun bir süre tahsil edilen sigortalıların, sigortalılık tesciline ilişkin çalışmalarının fiili olup olmadığı konusunda herhangi bir denetim yapılması istenmeyecektir"

***Okul müdürleri cezalardan kurtuldu
Okul müdürleri veya MEB yetkilileri de öğrencilerden staja gönderdikleri için SGK'ya yasal süresi içinde işe giriş bildirgesi vermek zorundalar ama yasayı tam olarak bilmediklerinden veya okul müdürü ile MEB arasında iletişimsizlik olduğundan yüklüce idari para cezası alıyorlardı. Şimdi bunlara verilen İPC'lerden de vazgeçildi.
"Devredilen sosyal güvenlik kurumlarının yönetim kurulu kararları Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunun 3/12/2010 tarihli ve 2010/46 sayılı Kararı gereğince incelenerek devamı uygun görülmeyen kararlar yürürlükten kaldırıldığından 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi 3308 sayılı Kanunda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin işe giriş bildirgesinin geç verilmesinden dolayı 2008 yılı Ekim ayı ile 3/12/2010 tarihleri arasında idari para cezası uygulanmayacaktır."

***Değnekçiler ve servis görevlileri de ek-6 sigortasına alındı
Genelge ile ek-6 sigortası denilen (ayda 10 günden az çalışan) ve primlerini çalışanların kendi ceplerinden ödedikleri (garip bir sigorta çeşidi) sisteme değnekçiler, servis host ve hostesleri de kapsama alındı. Artık bu sayılanlar da primlerini kendi ceplerinden ödeyecekler.

"Kanunun ek 6 ncı maddesinde ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçlarında kısmi süreli çalışanlar sigortalı sayılmakta olup, şehir içi toplu taşıma araçlarının (taksi, dolmuş, otobüs) geliş ve gidiş saatlerini kaydeden, bekleyen yolcuların sıra düzenini sağlayan ve bu araçlara binme işini organize eden kişiler (değnekçi, kahya, simsar, çığırtkan v.b. isimlerle adlandırılan) ücretlerini günlük ya da haftalık olarak dolmuş hattındaki şoförlerden almakta olduklarından bunların ek 6 ncı maddeye tabi sigortalılık talepleri kabul edilecektir.
28/8/2007 tarihli ve 26627 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği gereğince, zorunlu eğitim kapsamındaki okul öncesi ve diğer öğrenci taşıma hizmetlerini düzenli ve güvenli hale getirmek amacıyla taşıma yapacak gerçek ve tüzel kişilerin yeterlilik ve çalışma şartlarını belirlenmiş olup bu araçlarda okul öncesi çocukları ve/veya ilköğretim öğrencilerini taşıyan okul servis araçlarında, araç içi düzenini sağlayan, öğrencilerin araca iniş ve binişlerinde yardımcı olan rehber personel bulundurulması yükümlülüğü bulunmaktadır. Kısmi süreli olarak çalışan bu kişiler müracaatları halinde ek 6 ncı madde kapsamında sigortalı olabileceklerdir."
Ali TEZEL - GAZETE HABERTÜRK
--
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK İŞLEMLERİ

Emeklilik Tarihinizi Hesaplatmak için tıklayın
SGK Hizmet Birleştirme İşlemleri hakkında bilgi için tıklayın
SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvurularınız için tıklayın
Bağ-kur Hizmet ve Prim Borcu Sorunlarınız için tıklayın
Askerlik Borçlanmasıyla Erken Emeklilik Hesabı için tıklayın
Çözemediğiniz Her Türlü SSK ve Bağ-kur Sorunları için 
tıklayın

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com