Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

15 Temmuz 2013 Pazartesi

SSK prim teşvikinden yararlanacak olan iller


Sigorta Priminde Yeni Bölgesel Teşvik Geldi 

6486 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanuna ilişkin getirilen değişikliklerden biri de prim teşviki ile ilgili idi. Getirilen değişiklik ile işverenlerin yurtdışında çalıştıracakları sigortalıları için de beş puanlık prim teşviki uygulanmasının önü açılmıştı. İşverenler için teşvikte hak mahrumiyetine neden olacak unsurlar arasında ise sigortasız işçi çalıştırmanın yanında, çalışmayan birini sigortalı olarak göstermeye de yer verilmişti.

6486 sayılı Kanunla bunlara ek olarak on ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerine uygulanmak üzere, Hazinece karşılanan bu beş puana, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden altı puana kadar ilave puan eklemeye, sosyoekonomik gelişmişlik endeksini dikkate almak suretiyle ilave puan uygulanacak illeri ve uygulama süresini belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştı.

İşte bu uygulamanın detaylarını ortaya koymak üzere 14.07.2013 tarihli RG’de yayımlanan 2013/4966 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) ile bu yeni sigorta prim teşviki yürürlüğe konuluyor.

BKK 01.01.2013 tarihinden geçerli olmak üzere 14.07.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş bulunuyor.

Bilindiği üzere primlerini süresinde yatıran özel sektör işverenleri için zaten prime esas matrahları üzerinden yüzde 5’lik bir prim desteği yürürlükte bulunuyor. Getirilen bu ikincil prim desteği ise bölgesel nitelikte ve prime esas kazanç matrahı alt sınırına tabi bulunuyor. Üç gruba ayrılan ve üç ayrı tarihe kadar devam ettirilmesi öngörülen bu ikincil teşvik sigorta prim tabanına yani alt sınırına göre yüzde 6 oranını esas alıyor. Yani 5510 sayılı Kanunun 81 nci maddesinde öngörülen ve uygulanmakta olan malûllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi işveren hissesinde beş puanlık prim teşvikine ilave olarak, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanmak üzere altı puan ilave edilmek suretiyle sigorta primi teşviki uygulanacak.

Uygulama zikredilen illerde yüzde beş’lik prim teşvikinden yararlanmakta olan yani primlerini süresinde yatırmakta olan işyerlerinden en az 10 çalışanı olanlarını kapsıyor.

O iller hangileri?

Söz konusu yeni teşvik;

Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize, Sivas, Trabzon ve Uşak'ta faaliyet gösteren iş yerleri için 31 Aralık 2016'ya kadar;

Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat illerinde faaliyet gösteren iş yerleri için 31 Aralık 2017'ye kadar;

Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van ve Çanakkale’nin Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri içinde faaliyet gösteren iş yerleri için ise 31 Aralık 2018'e kadar uygulanacak.

Beş puanlık prim teşvikinde yararlanamayan işyerleri ile Yatırımlarda Devlet yardımları hakkında kararlar çerçevesinde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarla istihdam edilen sigortalılar için teşvikten yararlanan işyerleri bu yeni teşvikin kapsamı dışında bulunuyor.

Şevket Tezel - www.alitezel.com

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com