Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

22 Ekim 2012 Pazartesi

Emeklilik yaşının yükseltilmesi hk. - PİYANGO KİMLERE VURABİLİR?

Hükümet isterse emeklilik gecikir 

Maliye Bakanı Şimşek'in açıklamalarının ardından Türkiye emeklilik sistemine kilitlenmiş durumda. Gündemde 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların emeklilik yaşının yükseltilmesi var. Anayasa Mahkemesi'ne göre emeklilik şartlarında kazanılmış hak değil, beklenen hak vardır. Bu da her zaman değiştirilebilir. Ancak yapılacak artışın her kademe için aynı olması gerekiyor. Aksi halde Anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık gerekçesiyle iptali söz konusu olabilir

Önce Maliye Bakanı Şimşek, 'Dünyada emeklilik yaşının 48-49 olduğu başka ülke yok. Ama Türkiye'de bu devam ediyor' dedi. Sisteme 2012 yılında 69 milyar lira aktarıldığını, 2013'te bu rakamın toplam 72,9 milyar liraya çıkacağını, bu toplamın içinde açığın finansmanı için 25 milyar liralık harcamanın bulunduğunu söyleyen Şimşek'in, sosyal güvenlik harcamalarını azaltmaya yönelik bir çalışmalarının olduğunu da belirtmesi, emeklilik yaşının yükseltileceğinin sinyali olarak algılandı ve çeşitli senaryolar üretilmeye başlandı.

Emeklilik yaşının yükletileceğine ilişkin olarak basında çıkan haberler kendisine hatırlatılarak, böyle bir çalışmanın olup olmadığı sorulan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, önce 'Ne hükümetimizin ne de bakanlığımızın gündeminde emeklilik yaşının yükseltilmesine ilişkin bir çalışma yok' dedi. Ardından Ali Tezel, 'Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in her kadar böyle bir çalışma olmadığını söylese de, sosyal güvenlik açıklarının kapatılması için bakanlara sunum yaptığını' öğrendiğini, sunumun 'kademeli emeklilik yaşının 53 veya 60'a çıkarılması gerektiği kararının Başbakan'a ait olduğu sonucuyla bittiğini' yazdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 'Ne hükümetimizin ne de bakanlığımızın gündeminde emeklilik yaşının yükseltilmesine ilişkin bir çalışma yok' dese de görünen o ki emeklilik yaşının yükseltilmesi ile ilgili bir irade ortaya çıkmış. Ancak piyango kimlere vuracak o belli değil. Yetkili ağızlardan net açıklamalar yapılmadığı için de konuyla ilgili olarak çeşitli senaryolar üretiliyor.

PİYANGO KİMLERE VURABİLİR?

Mevcut düzenlemelere göre ilk defa;
  • 8 Eylül 1999 tarihinden önce,
  • 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arasında
  • 30 Nisan 2008 tarihinden sonra,
sigortalı olanlar olmak üzere emeklilik yaş şartları farklı olan üç grup sigortalı var.

Bunlardan 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlarda yaş şartı kadınlar için 58, erkekler için ise 60.
30 Nisan 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar ile sigortalı olacaklarda yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde 60 olmakla birlikte, emeklilik yaşı 2035'den sonra prim gün sayısını dolduracakları tarihe göre kademeli olarak artıyor ve 2048'den itibaren 65 yaşta eşitleniyor.

REFORMLARIN SONU BİR TÜRLÜ GELMİYOR
8 EYLÜL 1999 tarihine kadar emeklilikte yaş şartı aranmıyordu. 18 yaşında işe girerek 20 yıllık sigortalılık süresini dolduran kadınlar 38, 25 yıllık sigortalılık süresini dolduran erkekler ise 43 yaşında emekli olabiliyordu.

SOSYAL güvenlik ciddi yük oluşturunca zamanının hükümeti tarafından 'reform!', kamuoyunda ise 'mezarda emeklilik' olarak adlandırılan ve 8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emeklilikte yaş şartı getirildi.

EMEKLİLİK yaşı, ilk defa bu tarihten sonra sigortalı olan kadınlar için 58, erkekler için 60 olarak kabul edildi. l 80 yıl değiştirilmeyeceği açıklanan 'reform kanunu' 8 yıl bile geçmeden (2006 yılında) 'yeni bir sosyal güvenlik reformu' kanunu ile değiştirildi.

ÖNCE Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilen, sonra bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 5510 sayılı yeni sosyal güvelik yasası 2008 yılında yürürlüğe girdi. Bu defa emeklilik yaşı kademeli olarak kadın ve erkeklerde 65'e çıkarıldı.

'48 yaşında emekli olunmaz'
MALİYE Bakanı'nın eleştirisi 48-49 yaşında emeklilik olduğuna göre bu iki grup sigortalı için emeklilik yaşının yükseltilmesi ihtimal dahilinde gözükmüyor. Ancak 30 Nisan 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için 2036'dan itibaren öngörülen yaş artışının başlangıç tarihinin öne çekilmesi söz konusu olabilir. Bu da bugünden yarına çözüm olamayacağı için geriye 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların mevcut kademeli emeklilik yaşlarının yükseltilmesi kalıyor.

Yeni yasaya tabi tutulmadı
8 EYLÜL 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanunla emeklilik yaşı, ilk defa bu tarihten sonra sigortalı olan kadınlar için 58'e, erkekler için 60'a yükseltilirken, 8.9.1999 tarihinden önce sigortalı olanların emeklilik şartları yumuşak bir geçişle kademeli olarak düzenlendi. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan erkek ve kadın sigortalılar için öngörülen kademeli emeklilik şartları tablolarda verilmiştir. Tablolardan da görüleceği üzere, 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 23 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi olan erkek sigortalılar ile 18 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi olan kadın sigortalıların kazanılmış hakları korundu. Bunlar yeni yasaya tabi tutulmayarak, eski yasa hükümlerine göre emekli olmaları sağlandı.

Her kademeye aynı artış yapılmalı!
ORTAYA konulan iradenin gerçekleştirilmesi ve yeni düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi halinde de iptal kararı çıkmaz. Zira Anayasa Mahkemesi benzer konuda daha önce görüşünü ortaya koymuştu. Anayasa Mahkemesi'ne göre emeklilik şartlarında kazanılmış hak değil, beklenen hak vardır. Bu da her zaman değiştirilebilir. Ancak yapılacak artışın her kademe için aynı olması gerekiyor. Aksi halde Anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık gerekçesiyle iptali söz konusu olabilir.

Standartlar diğer ülkelerle aynı mı?
BUGÜNE geldiğimizde bakıyoruz ki sosyal güvenlik açıklarına çare olarak çıkarılan son sosyal güvenlik reform yasası da yaraya merhem olmamış. Son reformun dördüncü yılında yeni bir 'reform!' daha yapılarak kademeli emeklilik şartlarının değiştirilmesi, öngörülen yaşların yeniden yükseltilmesi düşünülüyor. Sanki her şeyimiz dünya ülkeleri standardındaymış gibi emeklilik yaşı konusunda dünya ülkeleri örnek veriliyor. Nedense hep dünya ülkelerinin çalışanların lehine olan standartları göz ardı edilip, aleyhine olan standartları kıyas konusu oluyor. Çalışma sürelerini, asgari ücretlerini, sosyal haklarını, emekli maaşlarını, kişi başına düşen milli gelirlerini değil de emeklilik yaşlarını örnek alıyoruz.

Sezgin Özcan & Metin TAŞ - AKŞAM
www.emeklilikhaber.com Yeni Gelen Yorumlar
  1. Emeklilik yaşının 53’e çıkma kararı Başbakan’da - Ali TEZEL yazdı! (7)
  2. 18 yaş altı çalışmalar ve sigortalılığın başlangıcı hk.(6)
  3. 30.000 TL olan Bağ-kur borcunu nasıl ödeyebiliriz?(2)
  4. Emeklilik yaşını bekleyenleri şok eden açıklama! (11)
  5. Emeklilik Hesaplama, Erken Emeklilik, Malülen Emeklilik, Dul ve Yetim Aylığı (1)
  6. Staj başlangıcının emeklilikte başlangıç olarak sayılmasını istiyormusunuz?(317)
  7. Almanya'daki birikmiş primlerimi Türkiye'den nasıl alabilirim? (18)
  8. 1990 yılı Bağ-Kur girişliyim ne zaman emekli olabilirim?(3)
  9. SSK ve Bağ-kur borcunu ödemeyenlere otomatik icra takibi başlatılması hk. (1)
  10. 2 Kasım 1992 SSK girişliyim ne zaman emekli olabilirim?(1)
  11. SGK hizmet birleştirme işlemleri nasıl ve ne zaman yapılır? (2)
  12. 1990 SSK girişim ve 5500 iş günü hizmetim var bu durumda ne zaman emekli olabilirim? (2)
  13. En düşük emeklilik yaşı 53 olacak mı? (14)
  14. 3600 günden yararlanarak SSK emeklisi olabilir miyim?(1)
  15. 15 yıl süremi doldurunca çalıştığım yerden tazminat alıp çıkabilir miyim? (1)
  16. Askerde alınan çürük raporu emeklilikle geçerli mi? (8)
  17. İki tane SSK numarası olanların dikkatine! (2)
  18. Emeklilikte yaşa takılanlar bu haberi okusun (67)
  19. Ali Tezel emeklilikte yaşa takılanlara nasıl ümit verdi?(78)
  20. Malulen emekli olmak için hangi belgeler ile yüzde kaç rapor isteniyor? (349)
  21. İşte ''Kıdem Tazminatı Alabilir'' yazısı almak için dilekçe örneği (17)
  22. Emeklilik için yaşını bekleyenlerin bir defaya mahsus hemen emekli olma taleplerini yerinde buluyor musunuz? (417)
  23. Sigorta sicilde karışıklık olmuş ve primim başkasının üzerine yatmış bunu nasıl düzeltebiliriz? (2)
  24. Rapor dereceniz için dava açabilirsiniz (1)
  25. Malulen emekli olma şartları(3)
  26. 570 lira evde bakım parası almak için gerekli şartlar hk.(53)
  27. Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından bağlanan yaşlı, özürlü ve özürlü yakını aylıklarının miktarı hk. (2)
  28. 18 yaşından önce sigortalı olanların SSK emeklilik hesabı nasıl yapılır? (1)
  29. Sigortasız çalışan ve çalıştırılanların dikkatine! (1)
  30. Asgari ücretle çalışan apartman kapıcısının eline yeni asgari ücret göre kaç lira geçecek? (1)
  31. Eğer intibak yasası çıkarsa maaşım kaç lira olur? (47)
  32. Eşim ne zaman emekli olabilir? (1)
  33. Diş tedavilerinde protez yenileme süresi kaç yıldır?(4)
  34. Yüzde 58 engelli raporum var nasıl emekli olabilirim?(4)
  35. Silinen çalışma süreleriniz için dava açma hk. (2)
  36. 20 ay askerlik borçlanmasını yatırırsam ne zaman emekli olurum? (1)
  37. Askerlik esnasında alınan başarı belgesi kamuda işe yerleştirmede öncelik tanır mı? (24)
  38. Çıkacak olan yeni SGK affıyla geriye dönük borçlanma söz konusu olabilir mi? (71)
  39. Kalp krizi geçirerek ameliyat olan babam malulen emekli olabilir mi? (1)
  40. Özürlüler kaç yaşından önce emekli olamazlar? (1)
  41. 2000 yılında emekli olanlar da intibak zammı alabilecek mi? (2)
  42. Erken emeklilik yasası çıkar mı? (14)
  43. Askerliğimin kaç gününü borçlanırsam 49 yaşında emekli olabilirim? (1)
  44. İŞKUR'a kayıtlı işsizlere müjde (1)
  45. Bağ-Kurumu kapattıktan sonra sigortalı çalışmaya başladım ne zaman emekli olabilirim? (1)
  46. Yaşını bekleyenlere erken emeklilik var mı? (65)
  47. Emeklilik Hakkında Merak Ettiğiniz Sorulara Yanıtlar (1)
  48. Almanya’da ev hanımı olarak kaldığım süreyi nasıl borçlanabilirim? (3)
  49. Prim ödemeyi durdurup beklemeye başladım belirtilen tarihte emekli olur muyum? (1)
  50. TSK'da uzman çavuş olarak görev yapmaktayım ne zaman maaşlı emekliliğe hak kazanıyorum? (1)
  51. Malulen emekli olabilirsem ne kadar maaş bağlanır?(56)
  52. Çocuk parası yatırıp emekli olabilir miyim? (7)
  53. Doğum borçlanması yaparsam kaç lira ödemem lazım? (5)
  54. Emeklilik yaşı yükseltilmeli mi? (4)
  55. SSK ve Bağ-kur prim borcu olanlara TBMM’den müjdeli haber! (14)
  56. İntibak yasasıyla 2000 yılından sonra emekli olanların durumu düzeltilmeyecek mi? (7)
  57. Vergi ve SGK affından yararlanıp ödemelerini aksatanlara yönelik yasal düzenleme hk. (1)
  58. Emeklilikte yaşa takılanların boşa kürek çektiği iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz? (13)
  59. Yurtdışında çalışmak isteyen vatandaşlarımız hangi yollarla yurtdışına işçi olarak gidebilirler? (12)
  60. Çay cüzdanı üzerinden tarım Bağ-Kur kapsamında prim ödeyerek emekli olunur mu?(10)
  61. Emekli olmayı düşünmeyenler ödedikleri sigorta primlerini geri alabilirler mi? (2)
  62. 19.08.1996 SSK girişliyim ne zaman emekli olurum? (3)
  63. Malulen emekli olmanın şartları nelerdir? (233)
  64. 1974 yılında sigortalı olanların bilgisine! (1)
  65. Emekli olmak için yaşı bekleyenlerin bir defaya mahsus emekli edilecekleri doğru mu? (2)
  66. %44 oranında engelli statüsündeyim ve Vergi İndirimim var ne zaman emekli olabilirim? (1)
  67. Bugün sigortalı olan kadın ne zaman emekli olabilir?(1)
  68. Yüksek emekli maaşı almak isteyenlerin dikkatine! (2)
  69. Bayanlara 45 erkeklere 50 yaşında emeklilik (1)
  70. 1985 yılında SSK sicil numaramı aldım ne zaman emekli olabilirim? (1)
  71. Emeklilikte 49 yaş sınırının 53 yaşa çıkarılmasından kimler etkilenir? (1)
  72. Sigortalı kendi isteği ile işten çıktığında kıdem tazminatını alabilir yazısını alabilir mi? (27)
  73. Emeklilik için prim günü dolu olan ve fazladan sigortalı çalışanların dikkatine! (2)
  74. Emeklilik yaşı yükseliyor mu? (2)
  75. Memati olmadan Kurtlar Vadisi Pusu dizisi izlenir mi?(2)
  76. Diyabet hastası olarak erken emekli olur muyum? (16)
  77. Emekli ikramiyesi davası reddedilenlerin dikkatine!(1)
  78. İntibak yasasından hangi Bağ-Kur’lular yararlanacak?(3)
  79. Alay komutanlığının verdiği başarı belgesi atamalarda ne sağlar? (5)
  80. Doğum borçlanması yaparak hangi tarihte emekli olabilirim? (1)
  81. 2015 sonrası emeklilik yaşı 53'e yükseltilecek haberleri hakkında ne düşünüyorsunuz? (19)
  82. İnternetten SGK emeklilik başvurusu yapabilme imkanı hakkında ne düşünüyorsunuz? (2)
  83. 2011 seçimlerinin hatırına geriye dönük borçlanmaya imkan veren bir yasa çıkar mı? (86)
  84. Asgari ücretliye vergi müjdesi! (1)
  85. Bir yıl askerlik ödersem ne zaman emekli olabilirim?(4)
  86. Torba yasayla geriye dönük SSK borçlanması yapılabiliyor mu? (69)
  87. 7000 iş günü prim ödemem var ne zaman emekli olabilirim? (2)
  88. Emeklilik yaşını bekleyenler için verilen yeni yasa teklifi TBMM'den geçer mi? (102)
  89. 3600 günü doldurup yaşımı bekleyerek emekli olabilir miyim? (4)
  90. Hem Türkiye’deki emekli maaşımı alıp hem de Almanya’da çalışabilir miyim? (16)
  91. Emekli ikramiyesi hakkında idare mahkemesinin almış olduğu olumlu bir kararı var mı? (1)
  92. Yurtdışı çalışma sürenizi borçlanarak emekli olabilirsiniz (8)
  93. Emeklilik için yaş hariç diğer şartları tamamlayıp kıdem tazminatı alarak işten ayrılanların bilgisine! (4)
  94. 2022 Sayılı Kanun kapsamında aylık alanların GSS durumu nedir? (1)
  95. Askerlik borçlanması bedeli devlet tarafından ödenmeli mi? (1)
  96. Vergi levhası asma zorunluluğunun kaldırılmasını doğru buluyor musunuz? (1)
  97. Zorunlu deprem sigortası yaptırmayanlara elektrik ve su verilmemesi hakkında ne düşünüyorsunuz? (1)
  98. İstanbul'un taşı toprağı altın sözü hala geçerli mi? (1)
  99. Çeyrek altın fiyatları hakkında ne düşünüyorsunuz? (1)
--
www.emeklilikhaber.com tanıtım ve tavsiye mesajı:
 
Değerli arkadaşım;

Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.

Sigortalı çalışıyorsanız  yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var. 

Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz. 

İş arkadaşlarınızın önemli SGK gelişmelerinden 
haberdar olmaları için web sitemizi tavsiye ediniz. 

Ziyaret İçin Tıkla www.emeklilikhaber.com 
RSS Abone Ol www.feeds.feedburner.com/emeklilikhaber 


Bilgilerinizi girin, size özel kasko sigortası fiyatlarını karşılaştırın... 


Araç kasko değerine en uygun kasko poliçesini hesaplayın...



Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com