Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

22 Temmuz 2012 Pazar

Arkadaşıma 1200 TL bana 880 TL emekli aylığı bağlandı bu konuda ne yapabilirim?

Kadroya geçen sözleşmeli personel Emekli Sandığı emeklisi olamazlar

Soru: 25 Haziran 1983 tarihinde SSK’lı olarak işe başladım. 1991 de bir üniversite hastanesinde çalışmaya başladım ve hiç ara vermeden çalışarak 19 Mart 2012 emekli oldum. Sorularım şunlar:


1)Hastane primlerimi eksik yatırmış.
2)Bize çok vaatte bulunduklarından emekliliğime 7 ay kala 4/B kadrosundan, 657 devlet memurluğuna geçtik.
3)Üç yıl dolmadan Emekli Sandığından emekli olamayacağımız için, SSK’dan emekli oldum. Bağlanan aylık 880 TL. Memurluktan emekli olduğum için aylığın bu kadar dediler. Ayni işte çalışan 4/b kadrosunda emekli olan arkadaşıma 1.200 TL aylık bağlandı. Ben 29 yıl 9 aydır SSK’lıyım. 7080 gün prim ödemem var. 15 Ağustos 2011 ile 22 Mart 2012 arasında 632 sayılı KHK ile atamam var. Bana çok az aylık bağlandı. Asgari ücret alanlar bile daha fazla alıyorlar. Bu konuda ne yapabilirim?
4)Kurumum ikramiye olarak yine memurluktan emeklisin diye, en alt düzeyde; SSK’lı olarak 22 sene çalışmama 22 bin TL verebiliriz dediler. Mahkemeye ver diyorlar. Bu durumda ilk emekli olan benmişim. Ne yapmam lazım?

Hasan HIZARCI

Cevap: Sorularınızı sırasıyla cevaplayalım.

1)Hastanenin primlerinizi eksik yatırdığını düşünüyorsanız önce Hastaneye itiraz edin, bu arada Sosyal Güvenlik Kurumuna(SGK) şikâyet hakkınızı kullanabilirsiniz. İtirazınız sonucunda ikna olmazsanız ve SGK’ dan da sonuç alamazsanız, iddialarınızda haklı iseniz ve mahkemede de iddianızı belge ve şahitlerle ispatlayabilecekseniz, dava açma yolunu deneyebilirsiniz.

2) Emekliliğinize 7 ay kala 4/B den kadroya geçmeniz size bir katkı sağlamaz veya kayıp da yaratmaz. Çünkü ilk defa 4/c sigortalısı olduğunuz için emekli aylığınız 5510 sayılı Kanuna göre hesaplanmıştır. Bu durumda da sizin için değişen bir şey olmamıştır. Şayet 2008 yılı Ekim ayı başından önce Emekli Sandığına tabi çalışmanız olsaydı, bu durumda hakkınızda 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanacaktı. Bu durumda emekli aylığının hesabı yönünden durum lehinize olacaktı.

3)Tarafınıza bağlanan aylık Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen primlere göre hesaplanmaktadır. Primleriniz tam yatırılmış ise, muhtemelen aylığınızda bir yanlışlık yoktur. Esasen 3,5 yıldan fazla da olsa 4/c li çalışsaydınız, Emekli Sandığı emeklisi olamayacaktınız 5510 sayılı Kanuna göre emekli olacaktınız. Emekli aylığınızın eksik hesaplandığı inancındaysanız, SGK’ ya itiraz edip emekli aylığı hesabınızın kontrol edilerek, yanlışlık olup olmadığının tespitini talep edebilirsiniz.

4)632 sayılı KHK ile memur kadrolarına geçirilenlere iş sonu tazminatı ödenmedi. İş sonu tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, emekliliklerinde ödenecek emekli ikramiyesine esas toplam hizmet süresinin hesabında dikkate alınmaktadır. Bu açıdan emekli ikramiyesinde kaybınız söz konusu olmaz. Ayrıca, ikramiyenizi kurumunuz değil, Sosyal Güvenlik Kurumu hesaplayıp ödeyecek.

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com