Emekli ikramiyesi alabilmeniz için Anayasa Mahkemesinin 3. kez iptali gerekiyor
Soru: 1978 tarihinde tekel sigara fabrikasında 657 ye tabi memur olarak çalıştım. 1987 yılında kendi isteğimle ayrıldım sonra isteğe bağlı sigorta pirimi yatırıp 2001 de SSK’dan emekli oldum memurluk tazminatını alabilir miyim? Bu konuda bilginizi önemle rica ederim.
İsmail KOÇ
Cevap: Sizin gibi memurluktan kendi isteği ile emekli olup, diğer sosyal güvenlik kurumlarına prim ödeyerek emekli olanlara, emekli ikramiyesi ödenmesine mani olan yasa hükmü, Anayasa’ya aykırı bulunarak Anayasa Mahkemesince iki kere iptal edilmesine karşın, 26 Ocak 2012 tarihinde emekli ikramiyesi ödenmesine mani olan, yeni bir yasa yürürlüğe kondu. Bu düzenleme ile sizin gibi memuriyetten ayrılanlara emekli ikramiyesi ödenmesi, 1475 sayılı yasanın 14 ncü maddesindeki, kıdem tazminatı alma usulüne bağlandı. Söz konusu yasa hükmüne göre, işinden kıdem tazminatı alacak şekilde ayrılana kıdem tazminatı ödenmektedir. Memuriyetten de kıdem tazminatı alacak şekilde ayrılanlara emekli ikramiyesi ödenecektir.
Memurluktan ayrıldığınız dönemde kendi isteği ile işinden ayrılanlara kıdem tazminatı ödenmediğinden, size de emekli ikramiyesi ödenmez. Ancak, uygulamanın Anayasaya aykırılığı iddiası ile dava açabilirsiniz. Bu durumda hâkim iddianınız haklı bulurda olayı Anayasa mahkemesine taşır, Anaysa Mahkemesi de son yasa düzenlemesini de iptal ederse, emekli ikramiyenizi alabilirsiniz.
Ekrem SARISU - POSTA