Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

11 Mayıs 2012 Cuma

Nasıl bir yol izlemeliyim?

İstifa ettikten bir ay sonra SGK’ dan yazı getirerek kıdem tazminatı alamazsınız

Soru: Bir işyerinde yaklaşık 6 yıldır çalışıyordum. Bir ay önce kendi isteğimle istifa dilekçesi vererek ayrıldım. Benden önce işten ayrılan bir arkadaşımın kıdem tazminatını aldığını öğrendim. Nasıl aldığını, ne şartların gerektiğini, ne yapmam gerektiğini öğrendim. 4447 sayılı yasa ile 15 yıl sigorta ve 3600 prim gününü tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılsalar da kıdem tazminatı alınabileceğini öğrendim.
Benim sigorta başlangıcım 1995 ve prim günüm 4850'yi geçti. Benim böyle bir kanuni hakkımın olduğunu bilmiyordum. İşverende bana bu hakkımı söylemediği için bana istifa dilekçesi yazdırdılar ve ayrıldım. Ankara Sıhhıye sosyal güvenlik kurumundan kıdem tazminatı alabilir yazısı aldım. Bu yazıyla eski işyerime gittim. Bana sen istifa etmişin biz sana tazminat veremeyiz dediler. Ben şimdi iş mahkemesine başvursam hakkımı alabilir miyim? Nasıl bir yol izlemeliyim? Maalesef daha sonra öğrendim ki benim gibi bir çok çalışanın bu hakkımızdan haberi yok.

Murat SARI

Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışında, sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını sağlayanlar kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor. Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Süre ve prim şartını sağladığınızdan, işinizden istifa ederek ayrılacağınız yerde, Sosyal Güvenlik Kurumundan(SGK), “kıdem tazminatı alabilir yazısı” alarak işverene ibraz edip ayrılmış olsaydınız, kıdem tazminatınızı alabilirdiniz. Ancak, istifa ederek ayrıldıktan bir ay sonra SGK’ dan kıdem tazminatı alabilir yazısı alarak, geriye yönelik olarak işverenden kıdem tazminatı alamayacağınızı düşünüyoruz.

15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesiyle, kıdem tazminatını alarak işten ayrılan sigortalıda, emekli olacağı yaş doldurana kadar çalışmayacağı iradesi olması gerekiyor. İşten ayrıldıktan sonra hemen veya kısa bir süre sonra herhangi bir işyerinde çalışmaya başlanması halinde, işveren ödediği tazminatın iadesini talep edebilir. Bu konudaki ihtilaflarda yargı tazminatını iadesine hükmediyor. Muhtemelen başka bir işyerinde çalışıyorsunuz veya çalışacaksınız. Bu açıdan kıdem tazminatı almadan ayrıldığınıza fazla da üzülmeyin.

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com