Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

23 Nisan 2012 Pazartesi

Sigortaya girişten önceki doğumlar için borçlanma kanunu çıkar mı?

Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SSK ve Bağ-kur Emeklilik Sorularınızı Yanıtlıyor
SORU:


Merhaba Ali Bey; 

Erkeklerdeki askerlik borçlanması gibi bayanlar da sigortaya girişten önceki doğumlar için doğum borçlanması yapabilecek mi? Sigortadan evvelki doğumlar için borçlanma kanunu çıkar mı? Böyle bir yasanın çıkma ihtimali var mı? İyi çalişmalar... 
Muammer T.


CEVAP:

Muammer bey; halihazırda böyle bir durum yok ama ileride böyle bir yasanın çıkacağına inanıyorum. 

Türkiye'de özellikle sosyal güvenlikte hangi yasalar çıkmadı ki bu yasa çıkmasın. 

1 gün bile sigortası olanların dul ve yetimlerine ne zaman vefat ettiğine bakılmaksızın askerlik borçlanması yoluyla 900 günü tamamlayıp maaş bağlanma imkanı getirilmedi mi? 

Anadolu'da eşi on yıllar önce vefat etmiş vatandaşlarımız maaşlarını çekecekleri güne kadar dul aylığı alacaklarına inanmadılar inanamadılar... 


Aklını kullanan esnafa; daha yeni kaç tane şirkette ortaklığı olursa olsun kaç tane işyeri olursa olsun başka bir yerde sigortalı çalışmak şartıyla SSK emeklisi olmanın yolu açılmadı mı? 

Artık kim 5000 günden daha yüksek maaşla daha erken SSK emeklisi olmak varken 9000 gün prim ödeyip daha geç daha düşük Bağ-kur maaşına razı olur? Yol açıldı isteyen değerlendirir. 


2008 ve 2011 Bağ-kur aflarında borçlarını ödeyemeyen Bağ-kurlulara bağlanmamış emekli maaşını kefil gösterek krediyle emekli olma imkanı tanınmadı mı? 

Onbinlerce kişi devletin Bağ-kur şapkasındaki borçlarını Ziraat bankası şapkasına aktararak kolayca emekli olmadı mı? 

Dolayısıyla sigortaya girişten evvel yapılan doğumlara borçlanma imkanı veren yasa ileride bir gün çıkacaktır. 

Bu konuda kadın sigortalılar ümitvar olsunlar. 

Böylece erkeklerin askerlik borçlanması nasıl işe girişi geri çekerek erken emeklilik hakkı tanıyorsa kadınlar için de doğum borçlanması aynı olacak ve bu haksız uygulama çıkacak kanunla ortadan kaldırılmış olacaktır. 

Ben yasanın çıkacağına dair samimi inancımı yazıyorum. 

Elbette ne zaman çıkacağının takdiri şimdiki ve gelecekteki siyasi iradenin ve TBMM üyelerinin olacaktır. 

Kaynak: Ali ÖZTÜRK - emeklilikhaber.com  Ali ÖZTÜRK Ekonomist Tarafından Cevaplanmış Diğer Sorular İçin Tıklayınız



Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com