Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

8 Nisan 2012 Pazar

İşe giren kişinin sigortalı yapılması için deneme süresi var mı?

Sigortada deneme süresi olmaz

İşe giren kişinin sigortalı yapılması için deneme süresi olmaz, hatta sigortası işe başlamadan bir gün önce işverence SGK’ya bildirilmelidir. Deneme süresi sadece İş Kanunu’nda vardır o da ihbar tazminatı ödememek için kullanılır… SGK denetim elemanları şikayet edenin kimliği açıklamaz…


65 gündür sigortasız çalıştırılıyorum. İşe başlamadan önce "bir hafta deneme süresinden sonra kadrolu olacaksınız" denildi ama hala SSK yok. "Ne zaman yapacaksınız" dediğimde "bugün yarın" deyip oyalıyorlar. Alo 170'i aradım şikayette bulunmak için ama baskına geldiklerinde şikayet edenin kimliği açıklanıyormuş. Bu yüzden çok korkuyorum elim ayağım bağlı hala aynı işyerinde çalışıyorum ne yapmalıyım? İsmi Saklı

Sayın okurum, sosyal güvenlikte deneme süresi diye bir şey yok. Hatta daha da ilerisi işe başlayacak işinin sigortası en az bir gün önce SGK’ya işveren tarafından bildirilmelidir. Deneme süresi sadece İş Kanunu’nda var o da 2 aydır ve iki ay içinde yani deneme süresi içinde işçi çıkarılırsa ihbar tazminatı ödenmemesini öngörür.

***ÇALIŞANLARIN SİGORTASI BİR GÜN ÖNCE YAPILIR
5510 sayılı SS ve GSS Kanunu’nun 8 inci maddesine göre; “İşverenler, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri, 7 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıç tarihinden önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirmekle yükümlüdür…”. Bu yükümlülüğe uymayan işverenlere de sigortasız işçi çalıştırdığı için hem işe giriş bildirgesi cezası hem de aylık prim hizmet belgesi cezası verilir.

***DENEME SÜRESİ İŞKANUNUNDA VAR
Çalışanların sosyal güvenliklerini değil, işyerinde çalışma ilişkilerini düzenleyen 4857 sayılı İş Kanunu’nun 15 inci maddesine göre; “Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.”
Buna göre, siz işe girerken hizmet sözleşmesi imzalanmışsa ve sözleşmede deneme süresi yazıyorsa 2 ay içinde yani deneme süresinde işten çıkarılırsanız ve çıkarsanız 2 haftalık ihbar öneli ve tazminatı iki taraf için de borç olmaz.

***DENETMENLER İSMİNİZİ AÇIKLAMAZ
Alo 170’i aramışsınız o halde en geç 15 gün içinde denetim elemanları işyerinize gelip denetim yapacaklar, bu denetim esnasında sizin isminizi işverene söylemezler ama sizi sigortalı yapmak için işyerinde ararlar. Herkesten tek tek kimliğini isteyip sigortalı mı değil mi bakarlar ve sigortasız olanları da tutanağa alırlar. İşte burada denetmenlerin sorularına doğru cevap verin, burada 2 aydır sigortasızım demekten korkmayın ve tutanağa da imzanızı atın.

***OLMAZSA SONRA DAVA DA AÇABLİLİRSİNİZ
SGK denetim elemanları ile sigortalı olamazsanız da kaybetmiş bir durum yok. Bu işyerinden işten çıktıktan sonraki beş yıl içinde İş Mahkemesinde hizmet tespit davası açıp, belge veya şahitlerle sigortasız yıllarınızı sigortalı hale getirebilirsiniz.

Ali TEZEL - Gazete Habertürk

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com