Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

8 Nisan 2012 Pazar

Askerliğimi borçlanırsam emekliliğim ne kadar geri gelir?

Kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz

Soru: 1964 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1989 olup aralıksız 23 senedir full prim ödüyorum. Askerliğimi sigortalı olmadan önce yaptım. Fakat askerliğimi paralı 92 gün olarak yaptım. Borçlanırsam emekliliğim ne kadar geri gelir? Ve ne zaman emekli olabilirim?


Vatan ERMAN

Cevap: Sigorta başlangıcınızı tarih (gün, ay ve yıl) olarak bildireceğiniz yerde, sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa, başlangıçta bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor. Şayet sigorta başlangıç tarihiniz 23 Kasım 1989 ve öncesi bir tarihse, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 2016 da 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Başlangıcınız 23 Kasım 1989’dan sonraki bir tarihse, 5600 gün prim ve 52 yaş şartlarına tabi olarak, 2017 de 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sigorta başlangıç tarihinizin 92 gün geri gitmesi emekli olma şartlarınızı değiştirmediğinden, askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok.

Sigortalılık süresi ve prim ödeme şartını yerine getirip, yaşı dolduramayanlar kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabilir. Sigorta başlangıç tarihinize göre, yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıllık süre ve 3600 gün prim ödemeniz gerekiyor.

Bu iki şartı sağladığınız için, kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir.

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com