Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

15 Kasım 2011 Salı

Kıdem tazminatı kalkarsa işten ayrılmazsam tazminat hakkım yanıyor mu?

Kıdem tazminatı fonu kurulduğunda kazanılmış haklar korunacak


Soru: İşyerimden kıdem tazminatımı alarak ayrılmak istiyorum. Fakat işleyiş nasıl onu bilmiyorum. Herkes kulaktan dolma bir şey söylüyor. Size danışmak istedim. Doğum tarihim 28 Haziran 1976, sigorta başlangıç tarihim 5 Eylül 1996 olup, toplam 5567 gün prim ödemem var. 1 Aralık 2000 den beri bir bankada SSK’lı olarak aralıksız çalışmaktayım.


1)Kıdem tazminatı alabilir miyim? Almak için ne yapmam gerekir?
2)Bankada bir şubeden diğerine tayin olurken giriş çıkış işlemi yapılmakta. Bu kıdem tazminatımı almamda sorun teşkil eder m?
3)Ne kadar kıdem tazminatı alabilirim?
4)Tazminatımı aldıktan sonra daha ne kadar çalışıp, prim ödemem gerekli?
5)Ayrılıp tazminatımı alırsam aynı bankada çalışabilir miyim?
6)Ne zaman emekli olabilirim?
7)İsteğe bağlı sigortaya yani çalışıyormuş gibi yüksekten ödeme şansım var mı?
8)20 yıl sigortalı şartı aranıyorsa benim şu an 15 yıl oldu. Daha 5 yıl çalışmam mı gerekiyor?
9)Kıdem tazminatı kalkarsa işten ayrılmazsam, hakkım yanıyor mu?


Fatma AYDOGDU



Cevap: 1)Emekli olmak için sigortalılık süresi ve prim ödeme şartını sağlayıp, sadece yaş haddini dolduramayanlar isterlerse, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir.
Yaş haddinden emekli olmak için aranan 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarını sağladığınızdan, kıdem tazminatını alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bulunduğunuz yerdeki SGK il veya merkez müdürlüğünden “kıdem tazminatı alabilir” yazısı alarak işverene ibraz etmekten ibarettir.
2) İşveren aynı olduğu için sorun teşkil etmez.
3)1 Aralık 2011 de ayrıldığınızı varsayarsak, son aldığınız brüt aylığın 11 katı kıdem tazminatı alabilirsiniz.
4) İşinizden ayrıldıktan sonra isteğe bağlı olarak 333 gün daha prim ödeyerek 5567 gün olan priminizi 5900 güne tamamlamanız gerek.
5)Bankanın keyfiyetine kalmış bir konu. Banka isterse çalışabilirsiniz.
6) 333 gün daha prim ödemeniz şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 28 Aralık 2029 tarihinde emekli olabilirsiniz.
7) İsteğe bağlı sigortaya, prime esas kazancın alt sınırı(837 TL) ile üst sınırı( 5.440.50 TL) arasında istediğiniz kazanç tutarı üstünden prim ödeyebilirsiniz.
8) 20 yılı doldurana kadar 5 yıl çalışma zorunluluğunuz yok. Önemli olan 5 yıllık sürenin geçmesidir.
9) Kıdem tazminatının kalkması söz konusu değil. Kıdem tazminatı fonu kurulması söz konusu. Yasal düzenleme yapılırsa kazanılmış haklar korunur. Hak kaybına uğramazsınız.



Kaynak: Ekrem SARISU Ali ÖZTÜRK Ekonomist Bu Blogda SSK ve Bağ-kur Emeklilik Sorularınızı Yanıtlıyor - Tüm Soru Cevaplar

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com