İşveren kıdem tazminatınızı ödemezse faiziyle birlikte ödemek zorunda kalır
Soru: 17 Şubat 1968 doğumluyum.1985 yılında SSK’lı olarak işe başladım. Hiç ara vermeden bugüne kadar SSK'lı olarak devam ediyorum. Bu arada SSK’lı çalışırken, 18 ay askerlik yaptım.
1)Emeklilik yaşım ne zaman doluyor.
2)Aynı işyerinde 17 senedir çalışıyorum. Emeklilik yaşımı doldurmadığım halde kıdem tazminatımı kendi isteğimle alıp çıkabilir miyim? Böyle bir hakka sahip miyim?
3-İşveren kendi isteğimle çıktığımdan tazminatımı vermemek gibi bir sıkıntı yaratabilir mi?
Vedat GÜLBAŞ/BURSA
Cevap:1) Sigorta başlangıcınızı tarih( gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor. Sigorta başlangıç tarihiniz 23 Mayıs 1985 ve öncesi bir tarihse emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 17 Şubat 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıç tarihiniz 23 Mayıs 1985 ten sonraki bir tarihse, 25 yıl süre, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olarak, 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
2) Emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartını yerine getiren ve emekli olmak için aranan yaşın dolmasını bekleyenler, kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabilir. 25 yıllık süreyi ve 5525 gün(veya 5300 gün) prim ödeme şartını sağladığınızdan, kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz.
3) Kıdem tazminatı alarak ayrılmak için, bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu il veya merkez müdürlüğünden alacağınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısını işverene ibraz edeceksiniz. İşveren resmi kurumun yazısı üstünde tazminatı ödeyecek. Ödemezse, iş mahkemesine dava açarak, faiziyle birlikte alırsınız.
Kaynak: Ekrem SARISU Ali ÖZTÜRK Ekonomist Bu Blogda SSK ve Bağ-kur Emeklilik Sorularınızı Yanıtlıyor - Tüm Soru Cevaplar