Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

5 Ocak 2011 Çarşamba

Bir şahıs diyelim ki 1980 yılında SSK'lı olarak işe girdi 2005 yılında ise esnaf faaliyetine başladı Bağ-kur işe başlamayı hangi tarih olarak dikkate alır?

SORU:


Benim kafama takılan bir konu var. Bir şahıs diyelim ki 1980 yılında  SSK kapsamında bir işyerinde işe başladı. Arada boşluklar var.   2005 yılında ise  esnaf faaliyetine başladı. Bu arada da ilerki bir tarihte emeklilik için Bağ-kura başvurdu. Bağ-kur işe başlamayı hangi tarihi dikkate alır? 1980 mi yoksa 2005 mi? Emeklilikte sigortalılık başlangıç tarihi hangisidir? Çalışmalarınızda başarılar dilerim. 


İbrahim B.


CEVAP:



İbrahim bey; Bağ-kurda ilk işe giriş tarihinin o kadar önemi yoktur. Bağ-kur SSK gibi ilk işe giriş tarihine bakmaz 01.06.2002 tarihindeki hizmet süresine bakar. Yani bir kişinin 01.06.2002 tarihinde askerlik+ SSK+ Bağ-kur toplamında ne kadar fazla hizmeti varsa Bağ-kur'dan o kadar erken emekli olur. Ne kadar az hizmeti varsa da o kadar geç emekli olur.


Bağ-kur yukarıda yazdığınız durumda olan kişinin 1980 yılındaki SSK hizmetlerini hesaba katar fakat arada çok ciddi boşluklar varsa bu kişinin 1980 girişli olması Bağ-kur açısından bir anlam ifade etmez.


Fakat SSK'da durum farklıdır. Bir kişinin işe girişi ne kadar erkense SSK'dan o kadar erken emekli olur. İsterse 1 günlük işe girişi olsun bu işe yarar. Fakat Bağ-kur'da böyle değildir.


Yukarıda da ifade ettiğim üzere 01.06.2002 deki toplam hizmet süresi önemlidir.


Netice olarak şunu söyleyebiliriz: 


Bağ-kur'da önemli olan işe giriş tarihi değil 01.06.2002 tarihindeki hizmet süresinin fazlalığıdır.


İşe giriş tarihi SSK emekliliği için önemlidir. Bu ayrıntıyı her Bağ-kur'lunun bilmesinde fayda vardır.


Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SSK ve Bağ-kur Emeklilik Sorularınızı Yanıtlıyor

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com