Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

23 Ağustos 2017 Çarşamba

Emeklilik yaşım ve toplam ödemem gereken prim gün tutarım konusunda her kafadan bir ses çıktı ne zaman ve hangi şartlarla emekli olabilirim?

Emekli olma şartlarını yıl değil tarih(gün, ay, yıl) belirliyor
Soru: 14 Kasım 1970 doğumluyum. 1988’de şu anda kapalı bulunan bir gazoz bayiinde üç ay civarında çalışmam var. Ancak firma ilk gün giriş ve çıkış yapmış. Ancak bir kuruş dahi prim ödemesi yapmamış. Takip eden dönemlerde ise 1990’da bu sefer babam adıma bir kahvehane açıp kapatıyor. Rahmetli de tek kuruş ödeme yapmıyor. İlk prim ödemesi yapılan işim ise 1995’de. O tarihten sonra ise aralıklarla çalıştığım firmalar mevcut. 2007’de Türkiye’de son prim yatırmam var. Sonrasında ise yurtdışında bir senelik bir çalışma sürem söz konusu. E-devlette birleşme hariç 974 gün bir primim görünüyor. Emeklilik yaşım ve toplam ödemem gereken prim gün tutarım konusunda SGK’ da dâhil, her kafadan bir ses çıktı. Ne zaman ve hangi şartlarla emekli olabilirim?
M.Kemal DOGAN
Cevap: 1988’deki çalıştığınız işyeri girişinizi kuruma bildirdiğinden, hizmet tespit davası açabilirsiniz. Mahkeme de çalışmanızı belge veya şahitlerle ispatlamanız halinde,  bildirilmeyen günlerinizi yargı yoluyla kazanabilirsiniz. Adınıza işyeri açıldığında Bağ-Kura kayıt ve tesciliniz yapılmamış. Sizin gibi süresinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılmakta. Bu tarihten gerideki bir tarih itibariyle Bağ-Kura kayıt mümkün değil. Sonuç olarak, emeklilik şartlarınızı 1995 deki sigorta başlangıç tarihiniz belirliyor. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. 1995’den önce 18 ay askerlik yapmış olmalısınız. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, 1995’de 23 Kasım’dan önceki bir tarihte sigortalı olmuşsanız, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz.  Yurtdışı çalışıma sürenizi de borçlanmanız ve ayrıca 4473 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5750 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.  Ayrıca toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 14 Kasım 2030’da emekli olmanızda mümkün.


Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Kaynak: Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com