Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

17 Temmuz 2016 Pazar

Taşeron işçilere kıdem tazminatı ödenmesi hk.

Ekim 2012 den geçerli kıdem tazminatı ödemelisiniz
Soru: Kişi, bahçe temizlik görevlisi olarak 2009 yılında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı suretiyle A firması bünyesinde Bölgemizde (İdare) çalışmaya başlamış.
Eylül 2012’de  emeklilik dilekçesini firmasına vererek emekli olmuş ve firmaca tazminat ödenmemiş ve bir aylık ara vererek Ekim 2012’de tekrar kaloriferci olarak A firmasında işe başlamıştır. 31 Aralık 2015 tarihine kadar da her yıl firma ile idarenin imzalamış olduğu birer yıllık sözleşme çerçevesinde çalışmıştır. 18 Ocak 2016 tarihinde İdareye:
“21 Eylül 2009 tarihinde A firması bünyesinde idarenizde işe başladım. 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle hiçbir mazeret belirtilmeden işime son verilmiştir. Bu sebepten dolayı mağdur oldum, ya tekrar işime geri alınmayı veya tüm haklarımın (yıllık izin, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve doğabilecek tüm kanuni haklarımın) verilmesini istiyorum.”  Şeklinde dilekçe sunarak hak talep etmektedir. Bu durumda:
1) 6552 sayılı kanun yürürlük tarihi olan 11 Eylül 2014 tarihinden öncesi için kişiye emekli olması nedeniyle idare tazminat öder mi?
2)Emeklilik sonrası 1 ay sonra tekrar işe başlayıp, 31 Aralık 2015 tarihine kadar  “Belirli Süreli İş Sözleşmesi”  ile birer yıllık çalışması içinde Tazminat ödenmesi gerekir mi?  
Eren ERDOĞAN
Cevap: 1) Emekli olduğu tarihte taşeron işçilere kıdem tazminatı ödenmesi uygulaması olmadığından, idare kıdem tazminatı ödememiş. Yapılan doğru işlem. Ancak kişi dava açar da mahkeme kıdem tazminatı ödenmesine karar verirse, ödeme yapılması gerekir. Bu durumda ödeyeceğiniz kıdem tazminatını, kişiyi çalıştıran alt işverenlere(taşeronlara) rücu etme hakkınız var.
2) Kişinin emekli olduktan sonra Ekim 2012 de tekrar 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin (e) bendi kapsamında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı suretiyle işe alınıp alınmadığı önemli. Şayet bu madde kapsamında tekrar işe başlatılmışsa, belirli süreli iş sözleşmesi de olsa,  bir yıldan fazla süreli çalıştığından artık sözleşmesi belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla Ekim 2012’den sonraki çalışmaları için yönetmelik çerçevesinde kıdem tazminatı ödenmesi gerekiyor.

Ekrem SARISU - POSTA

AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

  1. Doğum borçlanması yaparak kimler hemen emekli olabilir? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yazdı!
  2. Geçmişe dönük SSK primi yatırmam mümkün mü?
  3. 1/10/2008 tarihine kadar Bağ-kur kayıt ve tescillerini yaptırmayan sigortalıların emeklilik durumları hk.
  4. 17/11/1987 staj sigortam 20/07/1989 tarihinde ise normal sigortam başladı ne zaman emekli olurum?
  5. 1987 ile 1994 yılları arasında vergi mükellefiydim elimde belgelerim mevcut o dönemi Bağ-kura saydırabilir miyim?
  6. 2 çocuk için 4 yılı borçlanarak 3600 günden emekli olabilir miyim?
  7. 2000 yılında işe giren erkek sigortalılar nasıl 3 yıl erken emekli olabilir?
  8. 24 ay askerlik borçlanması tutarı ne kadardır?
  9. 26 yaşında bir bayanım kaç yaşında emekli olacağım?
  10. 4.10.2000 öncesi vergi kayıtlarımı Kuruma ibraz ederek Bağ-kur hizmeti kazanabilir miyim?

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com