Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

13 Ekim 2014 Pazartesi

Torba yasayla hangi vergiler sessizce arttı?

Torba zammı!

Çoğu kişinin af getiren bir yasa olarak bildiği ve 11 Eylül'de yürürlüğe giren 'Torba Yasa'yla ithal televizyon, radyo, video, müzik seti, cep telefonu vergisi sessizce arttı. Yapılan düzenlemeyle bu cihazların ithalatındaki ÖTV ve KDV matrahına, bandrol ücreti  de dahil edilecek. Dolayısıyla ithal maliyetinde yüzde 16'lık bir artış olacak.
KİMSE farkında değil ama ithal televizyon, radyo, video, müzik seti, cep telefonu vergisi sessizce arttı.  Daha ötesi, ithal otomobillerin de vergisi bir miktar arttı. Yalnızca bir vergi değil birkaç vergi (ÖTV, KDV, gümrük vergisi) arttı!

TORBA YASA İLE ARTTI
Çok kişi, 11 Eylül 2014 Tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 6552 sayılı Torba Yasa'yı; birikmiş vergi ve SGK prim borçlarına ve diğer borçlara faizde kısmi af getiren ve 36 aya kadar da ödeme kolaylığı sağlayan, hayali paraya ve şirketten çekilen paralara af getiren bir yasa olarak biliyor. Oysa Torba Yasa ile 67 yasada değişiklik yapıldı. Yapılan değişikliklerden biri de ithal televizyon, radyo, video, müzik seti, cep telefonu vb. bandrole tabi ithal ürünlerin vergileri arttı.

ARTIŞ NEDENİ
Önce, bandrol olayını açıklayalım.
a- Televizyon
b- Radyo, portatif radyo- teyp, radyo- pikap,
c- Radyo
d- Video
e- Birleşik cihazlar için;
1. Video- TV- radyo
2. Video – TV
3. Radyo- TV
4. Müzik seti ve benzerleri yüzde 16 "bandrol ücretine" tabi.
Bunların dışında kalan ve radyo- TV yayını almaya yarayan her türlü cihazlar örneğin radyo ve/veya televizyon yayınları almaya yarayan; cep telefonları (yüzde6), setup box cihazları ile her türlü uydu alıcısı (yüzde10), ithal edilen taşıtlardaki monte edilmiş bandrole tabi cihazlardan bandrol ücreti alınıyor.

BANDROL ÜCRETİ DAHİL
Torba yasa ile yapılan düzenleme sonucu, öteden beri ithal sonrası alınan bandrol ücretleri, ithalat aşamasında alınacak (Md.104). Böyle olunca, 11 Eylül 2014 tarihinden itibaren, ithalattaki KDV ve ÖTV matrahına bandrol ücreti de dahil olacak.
Yukarıda açıklanan Torba Yasa düzenlemesine göre; ithalattaki ÖTV ve KDV matrahına, bandrol ücretinin de dahil edilmesi söz konusu olacak.
Örneğin daha önce 100 birime yurt dışından ithal edilip (100x yüzde 6.7) 6.7 birim ÖTV ve (100+6.7=106.7x yüzde18) 19.20 birim KDV ödenerek 125.90 birime mal olan bir televizyon, şimdi (100x yüzde 16) 16 birim bandrol, (100+16=116x yüzde 6.7) 7.77 birim ÖTV ve (100+16+7.77=123.77 yüzde18) 22.28 birim KDV ile 146.05 birime ithal edilecek. Dolayısıyla ithal maliyetinde 21 birim, oran olarak da yüzde16'lık bir artış olacak.
Bandrol ücreti yüzde 6, ÖTV oranı yüzde 20 olan radyo ve/veya TV yayınları almaya yarayan cep telefonlarında yüzde 6 olan bandrol ücreti, ÖTV ve KDV matrahına eklenince ithal maliyeti de yaklaşık artacak.

Otomobillere de ek bandrol artışı gelecek
İTHALATTAKİ ÖTV matrahı üzerinden yüzde 0.8 oranında bandrol ücreti alınan navigasyonlu araçlarda bu farkı gelin siz hesaplayın. (İpucu verelim: motor silindir hacmi 2000 cm3'ün üzerindeki bir araç için ÖTV matrahı üzerinden önce yüzde 0.8 oranında TRT bandrolü, sonra bandrollü matrah üzerinden yüzde145 oranında ÖTV, sonra da bandrollü ve ÖTV'li matrah üzerinden yüzde18 oranında KDV hesaplayıp hepsini toplayacaksınız).
Görüldüğü gibi, bandrolün KDV'si ve ÖTV'siyle, ödenen vergiler artmış oluyor. Şu anda TRT ve Gümrükler de bunun farkında değil!..
Şükrü KIZILOT - HÜRRİYET


SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızı emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderiniz. 

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com