Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

25 Şubat 2014 Salı

İş ve Meslek Danışmanları Ne İstiyor? - Ataması Yapılmayan İş ve Meslek Danışmanları Platformu - Resul KURT yazdı!



İş ve Meslek Danışmanları Ne İstiyor?

Bugünlerde mail, twitter veya facebook gibi sosyal medya üzerinden ‘Ataması Yapılmayan İş ve Meslek Danışmanları Platformu’ adına gönderilen yüzlerce istek var. Öncelikle Türkiye İş Kurumu’nun son birkaç yılda çok sevindirici bir şekilde kabuğunu kırdığını, başta İş-Kur Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı olmak üzere müdüründen memuruna kadar tüm çalışanlarının vatandaşa hizmet odaklı olarak büyük bir özveri ile çalıştığını belirtmeliyim.

Özellikle iş ve meslek danışmanlarının çalışmaya başlamasıyla birlikte sahaya da inerek istihdama katkıda bulunduklarını dikkate aldığımızda konu benim açımdan bir başka öneme sahip oldu. Atanamayan İş ve Meslek Danışmanları diyorlar ki; “Bizler 9 ayı geçkin bir süredir sesini ülkemizin Başbakanına, Bakanlarına, kamu kurum ve kurumlarına duyurmaya çalışan sınavı kazandıkları halde atamaları yapılmayan işsiz ‘İş ve Meslek Danışmanları’yız. İş ve Meslek Danışmanlığı projesi, 2011 yılında 61. hükümetimiz tarafından temeli atılan ve 2012 yılında tüm Türkiye’de faaliyete geçirilen ve işsizliği 2023 yılında yüzde 5’li rakamlara indirmeyi öngören nefis bir proje. Projenin ilk etabında 2012 yılı içerisinde yapılan sınavlarda başarılı olan yaklaşık 3 bin 900 adayın tamamı İŞ-KUR çatısı altında atanarak görevlerine başladılar. Ve 2013 yılı sonunda yapılan resmi açıklamalarda İş ve Meslek Danışmanlığı projesinin tuttuğu ve 600 binden fazla vatandaşımıza istihdam sağlandığı ifade edilerek projeden övgüler ile bahsedildi.

Fakat birde madalyonun görünmeyen bir yönü var. 2013 yılı içerisinde yapılan İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarını kazanan yaklaşık 7 bin dolayında adayın ise ataması yapılmadı ve bir işe yerleştirilemeyerek istihdamı sağlanamadı. Yani İş ve Meslek Danışmanlığı projesi görünürde sahada istihdam yaratırken, plansız - programsız hareketlerden dolayı kendi içerisinde üniversite mezunu, pırıl pırıl gençlerden oluşan sertifikalı işsiz İş ve Meslek Danışmanları ordusu yarattı.

Peki neden böyle oldu? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu adına İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarını yapmaya Sakarya Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi yetkili kılındı. Sınav ücreti olarak 400 lira, Sertifika bedeli olarak da 40 lira belirlendi. Yine sınavın formatı gereği sınav gününden en az 1 gün önce bu kentlere gelmeniz ve yazılı sınavların ardından girmeniz gereken mülakat sınavı içinde en az 1 gece konaklamanız gerekmektedir. Dolayısı ile buna ulaşım ve yemek giderleri de eklendiğinde sınav maliyeti 1.000 lirayı bulmaktadır. İşsiz olan biz gençler bu paraları sağdan soldan fedakârlıklarla bularak atanırız helal yollardan ekmek sahibi oluruz umudu ile denkleştirdik.

30’lu yaşlara kadar hayatı okullarda, sınavlarda, kurslarda, sertifika ve dil programlarında geçen biz gençlerin belki atanıp ekmek buluruz umudu ile girdiğimiz bu sınav umut tacirliğine doğru yol almaya başladı. 2013 yılı içerisinde yapılan İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarını kazanan yaklaşık 7 bin aday henüz iş bulamamış ve atanamamışken şimdi bu iki üniversitemiz 2014 yılı için yeni sınav ilanlarını yayınladılar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik başta olmak üzere Bakan Yardımcımız Halil Etyemez, İŞKUR Genel Müdürümüz Nusret Yazıcı, bürokratlarımız, görüş ayırmadan sendikalarımız, TBMM’de ki iktidar ve muhalefet vekillerimiz ile birebir yüzyüze tüm görüşmeleri gerçekleştirdik gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Sizin gibi duyarlı yazar - gazeteci ağabeylerimiz, basın - yayın kuruluşlarımız ile irtibat halinde olarak sesimizi duyurmaya çalışmaktayız. Herkes bizden haberdar olduğunu ve sorunumuzu bildiğini söylüyor ama kimse somut atmıyor bu geçen zamanda da gençliğe yazık oluyor.

14 Ocak 2014’de TBMM’de grup toplantısı bitiminde ve Ankara Sincan Metrosu açılışında Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da ulaşarak sorunumuzu anlatarak dosya - mektuplarımızı verme fırsatını bulmuş ve kendisinden olumlu pozitif sıcak davranışlar almış bulunmaktayız. Biz artık Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan başka bu sorunu kimsenin çözeceğine inanmıyoruz.

2023 yılı hedeflerinde işsizlik yüzde 5 ‘li rakamlara ancak İş ve Meslek Danışmanlarının özverisi ile inecektir. 76 milyonluk ülkeye 3 bin 900 İş ve Meslek Danışmanı yetmemektedir. Bizler bu nedenle sınavı kazandığımız ve hak elde ettiğimize inandığımız atamamızın Başbakanımız Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağına inanıyoruz.”

Biz de İş ve Meslek Danışmanlarının seslerini buradan duyurmaya gayret ettik. Daha önce de bu şekilde iletilen sıkıntıları İş-Kur yönetimi ile paylaşmıştım, onların da ifadesi planlanan sayıda İMD alımı yaparak kadro eksiklerini tamamladıkları ve yeni personel ihtiyacı kalmadığı yönünde oldu.

Burada farklı bir çözüm olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslek liseleri ile özel sektör arasında staj ve okul sonrası istihdam sağlayacak şekilde köprü görevi görmeleri amacıyla istihdam edilmeleri de düşünülebilir. Bu da farklı bir bakış açısı sanıyorum.

Belediye müfettişlerinin de talepleri var?

Bize ulaşan Belediye Müfettişi dostlarımızın ilettiği talepleri de buradan aktarmak istiyorum. Hem büyükşehirlerde ve hem de belediyelerde çalışan müfettişler, başta özlük hakları olmak üzere sorunlarını 7 başlıkta toplamış. Bu taleplerine de sessiz kalmamak lazım.

Resul Kurt - STAR GAZETESİ

--
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK İŞLEMLERİ

Emeklilik Tarihinizi Hesaplatmak için tıklayın
SGK Hizmet Birleştirme İşlemleri hakkında bilgi için tıklayın
SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvurularınız için tıklayın
Bağ-kur Hizmet ve Prim Borcu Sorunlarınız için tıklayın
Askerlik Borçlanmasıyla Erken Emeklilik Hesabı için tıklayın
Çözemediğiniz Her Türlü SSK ve Bağ-kur Sorunları için 
tıklayın



-- 
AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

  1. 5510 sayılı Kanuna göre 4(a) sigortalısı kimlerdir?
  2. 5510 sayılı Kanuna göre 4(b) sigortalısı kimlerdir?
  3. 5510 sayılı Kanuna göre 4(c) sigortalısı kimlerdir?
  4. Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular isteğe bağlı sigortalı olabilirler mi?
  5. Ceza infaz kurumları ile tutukevlerinin tesis, atölye ve benzeri ünitelerinde çalıştırılan hükümlülerin isteğe bağlı sigortalılık başvuruları kim tarafından, nasıl yapılacaktır?
  6. İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesini posta ile Kurumunuza göndermem başvuru tarihini etkiler mi?
  7. Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme ve geliştirme kurslarına katılan kursiyerler isteğe bağlı sigortalı olabilirler mi?
  8. Ölen sigortalıdan dolayı ölüm geliri alan kişiler isteğe bağlı sigortalı olabilirler mi?
  9. İsteğe bağlı sigortalılık hangi hallerde sona erer?
  10. 5510 sayılı Kanundan sonra isteğe bağlı sigortalıların sigortalılık statüleri ne olacaktır?
  11. Ocak 2010 ayına ait isteğe bağlı sigorta primini en geç ne zamana kadar ödemeliyim?
  12. Sürekli iş göremezlik geliri alan kişilerin isteğe bağlı sigortalı olmaları halinde genel sağlık sigortası primi ödemeleri gerekir mi?
  13. Ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan yabancı bir ülkede SSK kapsamında çalışan sigortalıyım. İsteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum. Bunun için işverenim benim adıma Kurumunuza müracaat edebilir mi?
  14. 4/b (BAĞ-KUR) sigortalılarının prime esas kazançları nasıl uygulanacaktır?
  15. İsteğe bağlı sigortalıyım analık borçlanması yapabilir miyim?
  16. İsteğe bağlı sigortalılar, Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecekler mi?
  17. Askerlik borçlanması olarak ödediğim tutarı prim borçlarıma saydırabilir miyim?
  18. 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce İsteğe Bağlı Sigortalı olanların durumları ne olacak?
  19. İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için yaş şartı aranıyor mu?
  20. İsteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum ne yapmam gerekir?
  21. İsteğe bağlı sigortalılar hangi tarih itibarıyla sigortalı olacaklardır?
  22. İsteğe bağlı sigorta nedir?
  23. İsteğe bağlı sigortalılık prim oranları ne kadardır?
  24. 5510 sayılı Kanuna göre emeklilik yaşı hesabında 18 yaş altı çalışmalar sigortalılığın başlangıcı olarak değerlendirilir mi?
  25. 5510 sayılı Kanun gereğince yapılan borçlanmalar ne şekilde değerlendirilecektir?
  26. 5510 sayılı Kanuna göre sigortalılar hangi süreleri borçlanabilirler?
  27. 5510 sayılı Kanuna göre kimler doğum borçlanması yapabilmektedir?
  28. 5510 sayılı Kanuna göre fiili hizmet süresi zammı uygulamasından kimler yararlanmaktadır?
  29. 01.10.2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olup bu tarihten önce veya sonra aylık bağlananlar sosyal güvenlik destek primine tabi çalışabilecekler mi?
  30. 5510 sayılı Kanun gereğince sigortalılar, emekli aylıklarını kestirmeksizin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışabilecekler mi?
  31. 5510 sayılı Kanuna göre 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olup, emekli aylığı bağlananlar sosyal güvenlik destek primine tabi olarak 4/a (SSK) kapsamında çalışabilecekler mi?
  32. 5510 sayılı Kanuna göre 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olup, emekli aylığı bağlananlar, sosyal güvenlik destek primine tabi olarak 4/c kapsamında çalışabilecekler mi?
  33. 5510 sayılı Kanuna göre 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olup, emekli aylığı bağlananlar,sosyal güvenlik destek primine tabi olarak BAĞ-KUR kapsamında çalışabilecekler mi?
  34. 5510 sayılı Kanunla ev hizmetlerinde çalışan sigortalıların, çalışmadıkları süreler için Genel Sağlık Sigortası primi ödenecek mi?
  35. 5510 sayılı Kanuna göre; özürlü sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanmasının şartları nelerdir?
  36. SGK'dan aylık almakta olan hak sahiplerinin aylıkları ne kadar süre içerisinde bankadan çekilmezse Kuruma iade edilir?
  37. Yabancı uyruklu kişiler sigortalı sayılacak mı?
  38. Yeni sistemde SGK aylık bağlama oranı düşürülüyor mu?
  39. 5510 sayılı Kanun kimlere SGK' ya bilgi ve belge verme yükümlülüğü getirmiştir?
  40. Emeklilik için geçerli olan süreler yeni Yasa ile uzatıldı mı?
  41. Borçlanma için Kurumunuza başvuruda bulundum; ancak hesaplanan borç tutarını ödeyemedim bu durumda yapılacak olan işlem nedir?
  42. Bağ-kur'luyum 5510 sayılı Kanuna göre boşta geçen sürelerimi borçlanabilir miyim?
  43. 5510 sayılı Kanuna göre borçlanılacak sürelerin tamamının borçlanılması zorunlu mudur?
  44. Askerlik borçlanması yapmak istiyorum hangi belgelerle nereye müracaat etmem gerekir?
  45. İsteğe bağlı Bağ-kur'luyum doğum borçlanması yapabilir miyim?
  46. Askerlik borçlanması olarak ödediğim tutarı prim borçlarıma saydırabilir miyim?
  47. 5510 sayılı Kanuna göre köy muhtarlarının aylık prime esas kazançları ne şekilde belirlenir?
  48. Bağ-kur 'dan kız yetim aylığı alıyorum isteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
  49. Bağ-kur'dan erkek yetim aylığı alıyorum isteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
  50. Bağ-kur'dan dul aylığı alıyorum isteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
  51. İş yerimde çalıştırdığım sigortalıların primlerini nasıl ve en geç ne zaman Sosyal Güvenlik Kurumuna ödemem gerekmektedir?
  52. SSK ve Bağ-kur borçlularına gönderilen ödeme emri ne anlama gelmektedir?
  53. Bağ-kur'lu olan kişilerin, prime esas kazançları ile ilgili yazılı beyanda bulunmamaları halinde, aylık primleri nasıl belirlenir?
  54. Bağ-kur'da prime esas kazançlarını düşük beyan edenler hakkında nasıl bir işlem yapılmaktadır?
  55. Bağ-kur kapsamında sigortalı olanlar, aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı nasıl belirlenir?
  56. Birden fazla işyeri sahibiyim her bir işyerinden dolayı ayrı ayrı prim yatıracak mıyım?
  57. İsteğe bağlı sigortalıyım zorunlu sigortalılık nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumuna borcum var bu durum isteğe bağlı sigortalılığımı etkiler mi?
  58. 510 sayılı Kanunun 4/b kapsamında BAĞ-KUR sigortalısı olanların primleri nasıl yatırılacaktır?
  59. İsteğe bağlı sigortalıyım ödeyemediğim aylardan dolayı biriken prim borçlarımı en geç ne zaman yatırmak zorundayım?
  60. Bağ-kur sigortalılarının prime esas kazançları nasıl uygulanacaktır?
  61. BAĞ-KUR sigortalısıyım Malüliyet talebim Kurum Sağlık Kurulunca reddedildi ne yapabilirim?
  62. BAĞ-KUR sigortalısıyım Malül aylığı alabilmek için çalışma gücündeki kayıp oranı ne olmalıdır?
  63. BAĞ-KUR sigortalısı iken başkasının bakımına muhtaç derecede malül oldum emekli olabilir miyim?
  64. BAĞ-KUR sigortalısıyım Kurumunuz Sağlık Kurulunun red kararına karşı malülen emekli olabilmek için Yüksek Sağlık Kuruluna itirazda bulundum Yüksek Sağlık Kurulu beni yeniden muayene eder mi?
  65. BAĞ-KUR'dan erkek yetim aylığı alıyorum İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde yetim aylığım kesilir mi
  66. BAĞ-KUR'dan kız yetim aylığı alıyorum İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde yetim aylığım kesilir mi?
  67. BAĞ-KUR sigortalısıyım borçlanma sürelerim aylık hesabında dikkate alınır mı?
  68. BAĞ-KUR'dan dul aylığı alıyorum İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde dul maaşım kesilir mi?
  69. 5510 sayılı Kanuna göre BAĞ-KUR sigortalılarının prim borçlarının olması yaşlılık aylığı bağlanmasını etkiler mi?
  70. BAĞ-KUR emeklisi eşimden dul aylığı alıyorum aynı zamanda babamdan da BAĞ-KUR'dan kız yetim aylığı alabilir miyim?
  71. BAĞ-KUR emeklisi imam nikahlı eşim vefat etti ölüm aylığı alabilir miyim?
  72. 5510 sayılı Kanuna göre BAĞ-KUR'a tabi çalışanların malülen emekli olma şartı nedir?
  73. 1479 sayılı BAĞ-KUR Kanununa göre yaşlılık aylığı almakta iken Belediye Başkanı seçildim Emekli aylığım kesilir mi?
  74. BAĞ-KUR emeklisiyim eşim vefat etti cenaze ödeneği alabilir miyim?
  75. BAĞ-KUR'dan yetim aylığı alan kız çocuğuyum evlenme ödeneği almak için ne yapmalıyım?
  76. SSK sigortalısı olarak çalışan bekar bir bayanım BAĞ-KUR emeklisi iken vefat eden babamdan yetim aylığı alabilir miyim?
  77. BAĞ-KUR sigortalıları için ödenen cenaze ödeneği ne kadardır?
  78. Babam 4(b) BAĞ-KUR sigortalısıyken vefat etti biz Hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır mı?
  79. BAĞ-KUR'dan yetim aylığı almakta iken evlendim Evlenme ödeneği hesaplanırken maaşım ile birlikte aldığım ek ödeme bu tutara dahil edilir mi?
  80. Çiftçi BAĞ-KUR'undan dolayı yetim aylığı alan bir bayanım Evlendiğimde evlenme ikramiyesi alabilir miyim?
  81. 5510 sayılı Kanuna göre BAĞ-KUR'dan yetim aylığı alan kız çocukları evlenmeleri halinde evlenme ödeneği alabilecek mi?
  82. BAĞ-KUR'dan yetim aylığı alan kız çocuğuyum Evlenme ödeneği almak için ne yapmalıyım?
  83. BAĞ-KUR'dan evlenme ödeneği almıştım ikinci kez evlendim yine evlenme ödeneği alabilir miyim?
  84. 90 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanan iş yeri ve işte çalışıyorum benden ve işverenimden tahsil edilecek olan malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim oranları kaçtır?
  85. 60 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanan iş yeri ve işte çalışıyorum benden ve işverenimden tahsil edilecek olan malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim oranı kaçtır?
  86. İtfaiyede yangın söndürme işlerinde çalışıyorum yaş haddi indiriminden nasıl yararlanabilirim?
  87. Cam fabrikasında eritme işlerinde çalışan SSK sigortalısıyım fiili hizmet süresi zammım ne kadardır?
  88. Döküm fabrikasında maden eritme işlerinde çalışıyorum en fazla kaç yıl fiili hizmet süresi zammı alabilirim?
  89. Radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işlerde çalışan SSK sigortalısıyım fiili hizmet süresi zammı ne kadardır?
  90. Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar fiili hizmet süresi zammı uygulamasından yararlanabilirler mi?
  91. Su altında dalgıçlık işinde çalışan sigortalıyım fiili hizmet süresi zammım ne kadardır?
  92. 360 günden eksik sürelerime fiili hizmet süresi zammı alabilir miyim?
  93. Yeraltı maden ocaklarında, kanalizasyon yapımı işlerinde çalışıyorum yaş haddi indiriminden nasıl yararlanabilirim?
  94. Yaptığım iş nedeniyle aynı anda birden fazla riske tabiyim her iki risk için de fiili hizmet süresi zammı alabilir miyim?
  95. İtfaiye teşkilatında çalışanlar fiili hizmet süresi zammından yararlanabilirler mi?
  96. Geçici iş göremezlik ödeneği alabilmem için aranan şartlar nelerdir

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com