Gerçeği yansıtmayan ücret bordosu işvereni 3 yıla kadar hapse sokabilir
Soru: 1 Şubat 1964 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Mayıs 1986 dır. 1994 yılından bu yana aynı işyerinde çalışıyorum. 2002 de 8 senelik kıdem tazminatımı alarak işe giriş, çıkış yaptım. Şimdi tekrar kıdem tazminatımı alarak işten ayrılmak istiyorum. Patron veremem diyor. Kendi isteğimle ayrılırsam kıdem tazminatımı alabilir miyim? Birde maaşım asgari ücretten bankaya yatıyor, geri kalanını elden alıyorum. Kıdem tazminatımı asgari ücretten mi alırım? Bu konuda beni aydınlatırsanız çok memnun olacağım.
MAHİR
SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama
Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor. Yaş haddinden emekli olmak için yaş dışında aranan şartlar olan 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim şartlarını sağladığınızdan, kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. 2002 yılında 8 yıllık kıdem tazminatı almanız bugün kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılmanıza mani değil. Kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılmak için yapmanız gereken, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız “kıdem tazminatı alabilir yazısı” nı işverene ibraz etmekten ibarettir.
İşveren kıdem tazminatınızı resmi defterlere işlediği ücret üstünden öder. Yani asgari ücret üstünden verir. Ancak işverene, şikayet ve dava açma hakkınızı kullanacağınızı hatırlattığınızda gerçek ücret üstünden tazminat alabilirsiniz.
Çünkü, ücretin kayıt dışında ödenmesi, başka bir ifadeyle ücret bordolarının gerçeği yansıtmaması, ücret bordosunu “muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge” durumuna sokar ki, bununda işverene 18 aydan üç yıla kadar hapis cezası riski vardır. İşverenin bu riski göze alacağını sanmıyoruz.
Ekrem SARISU - POSTA