Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

30 Ekim 2013 Çarşamba

Kıdem tazminatına ilişkin şok gelişmeler - ÇALIŞANLARIN DİKKATİNE!


Kıdemde resmi görüş: Kalkmalı
Kıdem tazminatının yeniden düzenlenmesine ilişkin sosyal taraflara ilk resmi bilgilendirme yapıldı. Hükümet kıdem tazminatını kaldırma niyetinde.

Kıdem tazmitanın yeniden yapılandırılmasına yönelik, hükümet tarafı ilk kez sosyal taraflara resmi bilgilendirme yaptı. Yazılı olarak verilen bilgide, kıdem tazminatının kaldırılmasına yönelik düzenleme önerilmesi dikkat çekti. Daha önce kamuoyuna sadece Çalışma Bakanlığı tarafından kabullenilmeyen bir metin yansımıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yıl sonuna kadar özel istihdam büroları aracılığıyla geçici işçi temini, kıdem tazminatı, taşeron işçiliğin yeniden tanımlanması ve geçici sürelerle çalışmayı kolaylaştıran bir iş yaşamı düzenlemesi hazırladığını açıklamıştı. Çalışma yaşamında “esnekleşmeye” yönelik en önemli düzenleme kıdem tazminatı sisteminin değiştirilmesi olacak. Bu konuda, Başbakan Erdoğan’ın “sosyal tarafların uzlaşmasını şart koştuğu” belirtiliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni düzenlemenin “fon esasına dayalı” olacağını belirtmişti. Daha önce sadece Bakan tarafından yapılan açıklamalarla bir çerçeve çizildi, sosyal taraflar dahil kamuoyuna herhangi bir resmi bilgi verilmedi. Geçen yıl ise basına çeşitli çevreler tarafından verilen taslak ise Bakanlık tarafından kabullenilmedi.

Hükümet kanadından olası düzenlemeye ilişkin ilk resmi bilgi geçen hafta sosyal taraflara verildi. Üzerinde çalışılan düzenlemenin 6 sayfalık bir özeti sosyal taraflara sunuldu.

DÜNYA’nın ulaştığı ve sosyal taraflara sunulan önerilen düzenlemelerin çerçevesini çizen metinde yer alan unsurlar şöyle: “İkinci sütun emeklilik” Önerilen sistem literatürde “ikinci sütun emeklilik” olarak adlandırılan, zorunlu prime dayalı bir sistemi öngörüyor. İşçinin çalışma süresince, herhangi bir prim karşılığı olmadan kazandığı mali hak, prime bağlı hale getirildi. Kıdem tazminatının, önerilen şekle dönüştürülmesi halinde Türkiye bütün emeklilik modellerini uygulamaya koymuş olacak. Türkiye’de SGK eliyle yürütülen zorunlu emeklilik ile BES sistemi bulunuyor.

“Tazminat” unsuru kalkıyor

Önerilen düzenlemede, işçilerin korunmasına yönelik olarak işleyen ve işverenin, İş Kanununda yazılı, sözleşmeyi haklı nedenler dışında bir gerekçeyle feshetmesi durumunda ödeme yapılmasına yönelik tazminat unsuru kaldırıldı.

 
KRİTİK GÜN: 10 KASIM


İhbarın durumu belirsiz

Metinde, kıdem tazminatı kurallarına benzer işleyen “ihbar tazminatı”na ilişkin yeni bir düzenleme olup olmayacağı hakkında bilgi verilmedi. Bu metinle, hükümet kanadı ilk kez kıdem tazminatının kaldırılması yönündeki niyetini beyan etmiş oldu. Daha önce yapılan açıklamalarda, kıdem tazminatının kaldırılmadan bir fon düzenlemesi olacağı belirtilmişti.

Tüm çalışanları kapsayacak

Emeklilik fonu sistemi bütün çalışanları kapsayacak ve geçmiş dönemde işe başlayanlar dahil herkes bu düzenleme kapsamında olacak. Geçmiş dönemde çalışmaya başlayanlardan kıdem tazminatı kapsamında hakkı olanların bu hakları devam edecek. Ancak, işçi ve işveren anlaşmasına bağlı olarak, yeni kurulacak fona kaynak aktarılmak şartıyla çalışanlar fonsistemine geçmekte serbest olacak.

İşveren işçi adına yatıracak

Her işçi adına, özel emeklilik şirketlerinde bir adet emeklilik fonu oluşturulacak. Bu fon, diğer bireysel emeklilik fonlarında olduğu gibi bireysel olarak takip edilebilecek. İşverenler SGK primleriyle birlikte, belirlenen zorunlu emeklilik primini işçi adına yatıracak.

İlk kullanıma 15 yıl şartı

Fonda biriken paralardan ilk kullanım hakkı 15 yıl sigortalılık ve en az 3600 gün (10 yıl) prim ödenmesi şartının birlikte gerçekleşmesi halinde olabilecek. Biriken paranın yarısı çekilebilecek. İşçi 1800 gün (5 yıl) daha çalışmadan ikinci bir para çekemeyecek. Ölüm, emeklilik ve kendi işini kurma durumlarında biriken paranın tamamı çekilebilecek.

Devlet garantör olmayacak

İşverenlerin yatırmadığı primler varsa, bireysel emeklilik şirketi bu yatırılmayan primlerin tutarı ve yatırılması halinde ne kadar nema elde edileceğini hesaplayarak işçiye bildirecek, işçi de işverenden tahsil edecek.

Prim oranı yüzde 3-6 arasında belirlenecek

Mevcut kullanım süre ve şartları çerçevesinde, 1 yılda bir aylık ücret birikimini sağlamaya imkan verecek prim oranının, işçilerin brüt ücretlerinin yüzde 3-6’sı aralığında prim kesilmesinin yeterli olacağı hesaplandı. İşverenlerin yükünün azaltılması amacıyla işsizlik sigortası priminde düşüş yapılabileceği belirtildi.

Fon projeksiyonları

Taraflara verilen metinlerde, fon birikim senaryoları da yer aldı. Buna göre, 100 birimlik bir maaşın yüzde 4 prim yatırılması halinde 15 yıl sonunda, yüzde 3 reel faiz elde edildiği varsayımı altında, ücretin yüzde 9,3’ü ile yüzde 9,6’sı tutarında birikim sağlandığı hesaplandı. Yüzde 4,5-5 oranında prim kesilmesi halinde ise birikim aylığın yüzde 9,7 birim ile 11,7’si arasında değişti. Bu hesaplamalarda reel ücret artışının gerçekleştiği (yüzde 1,5-2,5) bir senaryo baz alındı. 25 yılın sonunda ise birikim tutarı ise aylık ücretin yine bu değişkenlere bağlı olarak yüzde 16,4’ü ile yüzde 23,5’i arasında oluştu. 35 yılda ise yüzde 26,2 ile yüzde 40,1 arasında birikim oluştu. Kıdem tazminatının yerine önerilen fonsisteminin, verimliği ve esnekliği artıracağı, tasarrufları artırarak cari işlemler açığının düşürülmesine katkı vereceği savunuldu.

Dünya Gazetesi/Mehmet Kaya

Etiketler: kıdem tazminatı, ihbar, SGK, nema, işçi, prim, hale, Adet, Cari, metin, kıdem, katkı, Resmi, görüş, ücret, ödeme, Hakkı, düşüş, Takip, sistem, Sosyal, geçmiş, herkes, durumu, ikinci, taslak, kaynak, çerçeve, taşeron, serbest, Türkiye, işveren, güvenlik, işsizlik, istihdam, ne kadar, emeklilik, düzenleme, reel faiz, iş yaşamı, geçen yıl, kaldırıldı, mehmet kaya, geçici işçi, devam edecek, bilgilendirme, emeklilik fonu, kıdem tazminatı, Sosyal Güvenlik, Çalışma Bakanlığı, istihdam büroları, işsizlik sigortası, Bireysel emeklilik, Özel istihdam büroları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,

--
AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

  1. İstifa edenin kıdem tazminatı yanar mı?
  2. Kıdem tazminatında 18 yaş sorunu nedir?
  3. İki defa kıdem tazminatı almak mümkün mü?
  4. Tazminat alma hakkım var mıdır?
  5. Alacağınız kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
  6. Kıdem tazminatını devlet mi yoksa işveren mi ödüyor?
  7. Primlerim asgari ücretten yattığı için ne kadar tazminat alabilirim?
  8. Emekli olurken kıdem tazminatını alamayanların durumu nedir?
  9. Çalışan emekliler kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
  10. İşyeri taşınan işçi kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
  11. 4500 günle işten ayrılıp kıdem tazminatımı alabilir miyim?
  12. Sebepsiz yere işten atıldım işverenden alacağım haklarım nelerdir?
  13. Emeklilik için aranan primim ve senem doldu iş yerinden ayrılmak istiyorum kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?
  14. 15 yıl 3600 gün prim şartı ile kıdem tazminatına hak kazanacağım tarih nedir?
  15. Kıdem Tazminatı Fonu çıkarsa kazanılmış haklar korunacak mı?
  16. Askerlik nedeniyle işten ayrılanlar kıdem tazminatını ve diğer haklarını nasıl alabilirler?
  17. Kıdem tazminatı alabilir yazısını SGK il müdürlüğünden aldıktan sonra işverene tazminat müracaatı ne şekilde yapılır?
  18. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların kıdem tazminatı alarak işten ayrılma şartları
  19. Emekli olmadan Kıdem Tazminatı almanın püf noktaları nelerdir?
  20. Kıdem tazminatım hesaplanırken brütten mi yoksa net ücret üzerinden mi hesaplanacak?
  21. Doğum borçlanması uygulamasında son durum nedir?
  22. Doğum borçlanmasını ne zaman yapmalıyız?
  23. Bağ-Kur'luya doğum borçlanması hakkı yok mu?
  24. Memurluktan ayrıldıktan sonra doğum yapanların doğum borçlanması durumu nedir?
  25. Emeklilikte 2 sene doğum indiriminden faydalanabilir miyim?
  26. 2 çocuğum var doğum borçlanması yaparak nasıl emekli olabilirim?
  27. Doğum borçlanması yaparak 1440 gün kazanabilirsiniz
  28. Doğum borçlanması yaparak hemen emeklilik
  29. Üç doğumundan ikisini borçlanarak 1440 gün kazanıp emeklilik
  30. Doğum borçlanması eşimin emeklilik tarihini düşürür mü?
  31. Doğum borçlanması yaparsam yaşlılıktan veya normal ne zaman emekli olabilirim?
  32. Doğum borçlanmasını şimdi mi yapsam yoksa emekliliğime yakın tarihlerde mi yapsam daha avantajlı olur?
  33. Doğum borçlanmasıyla SSK'dan emekli olabilir miyim?
  34. Doğum borçlanması SSK ilk işe giriş tarihimi geri çekerek erken emekli olmamı sağlar mı?
  35. İkiz doğum yapanların doğum borçlanması durumu nedir?
  36. Doğum borçlanması yaparak en erken nasıl emekli olabilirim?
  37. Doğum borçlanması yaparak ne zaman ve nasıl bir yol izleyerek emekli olabilirim?
  38. Geçmiş sürelerin doğum borçlanmasını ödeyerek nasıl yüksek emekli aylığı alınır?
  39. Kadın sigortalıların doğum borçlanması
  40. En erken Nereden ve Nasıl Emekli olacağınızı Öğrenmek ister misiniz?
  41. 3600 günle ne zaman emekli olabilirim?
  42. Prim ödeme gün sayısı 3600 günü geçmiştir ne zaman emekli olabilir?
  43. Askerliğimi borçlanırsam 3600 günle emekli olabilir miyim?
  44. Yaş haddinden ne zaman emekli olabilir?
  45. Türkiye'den 3600 iş gününden emeklilik için Almanya’dan nasıl başvuruda bulunabilir?
  46. Yaş haddinden daha erken emeklilik
  47. 3600 gün prim ödeyerek 58 yaşında emeklilik
  48. Bayanım 50 yaşım doldu 3600 günle yaştan emekli olabilir miyim?
  49. Normal şartlarda ne zaman 3600 günden ne zaman emekli olurum?
  50. 3600 prim günüyle yaştan emeklilik
  51. Hangi tarihten sonra sigortalı olanlar 3600 günle emekli olamıyor?
  52. Acaba 3600 günden emeklilik şartlarından yararlanabilir miyim?
  53. 3600 günden 59 yaşında emeklilik
  54. 4447 sayılı yasaya tabi olmadan eski yasa şartlarıyla emeklilik
  55. 3600 gün sayısını 24.05.2011 tarihinden sonra tamamlayacak olan kadın sigortalılar kaç yaşında emekli olur?
  56. 55 yaşında 3600 günden emeklilik
  57. 3600 gün emeklilik yasası ile işten ayrıldım kıdem tazminatım ne kadar sürede ödenmelidir?
  58. e-devlet Kapısında Ne Tür Hizmetler Verilmektedir?
  59. e-devlet Kapısının Getirdiği Kolaylıklar Nelerdir?
  60. Vatandaşlar e-Devlet Kapısını Nasıl Kullanabilirler?
  61. e-devlet Şifresini Nereden Alabilirim?
  62. e-devlet Şifremi Nasıl Değiştirebilirim?
  63. e-devlet Şifresinin Unutulması Durumunda Ne Yapılması Gerekir?
  64. e-devlet Şifresi Online Olarak Alınabilir mi?
  65. e-devlet Şifresi Ücretli mi?
  66. e-devlet Kapısının Herhangi Bir Yardım veya Destek Merkezi Var mı?
  67. e-devlet Kapısındaki Adres Bilgilerinizde Hata Var İse Ne Yapılmalıdır?
  68. e-devlet Kapısındaki Kişisel Bilgiler Nasıl Değiştirilir?
  69. e-imza Nedir?
  70. e-İmza Sertifikasını Nerelerden Alabilirim?
  71. e-İmzayı Nasıl Kullanabilirim?
  72. Mobil İmza Nedir?
  73. Mobil İmzayı Nereden Alabilirim?
  74. Mobil İmzayı Nasıl Kullanabilirim?
  75. e-devlet Kapısını Kullanırken Aklınıza Takılabilecek Tüm Soruların Yanıtları İçin Tıklayınız
  76. Yargıtay hangi Bağ-Kur’lulara geriye dönük borçlanma hakkı verdi?
  77. Bağ-kur prim borcu olanlara emekli aylığı bağlanır mı?
  78. Geçmiş yıllarda birkaç yıllık Bağ-Kur borcum var bize af var mıdır?
  79. Kimler en erken Bağ-Kur'dan emekli olabilir?
  80. 5 yıldan az Bağ-kur prim borcu olanların durumu nedir?
  81. Hangi durumdakilerin Bağ-Kur prim borçları silinecek?
  82. Bağ-kur emeklilik hesaplamalarında askerlik borçlanmasının önemi ve etkisi
  83. Esnaf Bağ-Kur prim borçlarından kurtulmak mümkün mü?
  84. Bağ-Kur günlerimi SSK ile birleştirsem avantajım ne olur?
  85. Kendi şirketimde SSK'lı olarak çalışıp Bağ-Kur'dan çıkabilir miyim?
  86. Bağ-Kura hiç kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü hangi tarih itibariyle başlatılır?
  87. Bağ-kur prim borçlarımı sildirebilir miyim?
  88. 203 lira Bağ-kur dul aylığı olur mu?
  89. Bağ-kur dosyasında SSK hizmetlerini birleştirme
  90. Bağ-Kuru kapatıp SSK'ya daha az prim ödeyerek daha erken emeklilik

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com