Ek çocuk parası ödemeleri
Merhaba sevgili okurlar.
Bu haftada sizlerden gelen sorulara yanıt vermeye devam ediyorum.
Köln’den Seyhan S. adlı okurumuz ek çocuk parasıyla ilgili bir soru sormuş. Seyhan S.’nin sorusu şöyle: Bir yıl önce boşandım ve çocuklarımla birlikte yaşıyorum. Nafaka davasını kazandık ama ne yazık ki ‘hastayım’ diyerek işten çıktı ve çalışmıyor. Sosyal yardımla geçiniyorum. Çocuklar için jugendamt’tan ve sosyal daireden yardım alıyorum. Komşum evli ve üç çocuklu. Sadece eşinin maaşı var. Onlara kindergeldzuschlag (ek çocuk parası) veriyorlar. Ben de başvurdum ama yalnız yaşamama rağmen yardım vermediler. Bu yardımdan yararlanabilir miyim?Seyhan hanım, hemen karamsarlığa kapılmayın, üzülmeyin. Bazı haklardan yararlanmak için gereken şartlara uymanız gerekir. Şartlara uymazsanız verilen haklardan yararlanamazsınız. Evet, çoğu zaman devlet daireleri de yanlış karar verebiliyor. Bakalım sizin durumunuz neyi gösteriyor.
Kindergeldzuschlag nedir?
Kindergeldzuschlag, yani ek çocuk parası dar gelirli ailelere ek olarak verilen sosyal yardımdır. Bu yardımla, geçimlerini sağlayamayan dar gelirli ailelerin Hartz IV’de başvurmalarını engellemek amaçlanır. Eğer geliriniz (çalışan veya işsiz) belirli bir sınırın üstünde değilse kindergeldzuschlag alırsınız. Buradaki amaç çocukların mağdur olmamasıdır. Hak sahibi, çocuklarıyla yalnız yaşayan veli ve dar gelirli ailedir. Gelir sınırı, yalnız yaşayan kişilerde 600 euro, ailelerde ise 900 eurodur. Yardım şartı, ailenin durumu ve çocuk sayısına göre değişir. Bir ailenin temel ihtiyaç sınırı Hartz IV’ün verilerine göre hesaplanır. Bu geçim sınırına ulaşılamamışsa “kindergeldzuschlag-ek çocuk parası ödenir. Görüldüğü gibi kindergeldzuschlag, gelir çocukların yaşamına ve nafakasına yetmediği takdirde verilir. Asgari geçim sınırına ulaşılamadığında aradaki fark Hartz IV yerine kindergeldzuschlag ile kapatılır.
Sosyal daireler, ihtiyaç duyulan geçim sınırını hesaplayıp, sosyal yardım (Hartz IV) olarak öder, kindergeldzuschlag’a gerek kalmaz. Siz de sosyal yardım alan bir kişi olarak, geçim sınırı olan asgari yardımı aldığınız için kindergeldzuschlag’a hakkınız yoktur. Yani mağdur değilsiniz. Komşunuz büyük bir ihtimalle evdeki kişi sayısı nedeniyle asgari geçim sınırının altında olduğu için ek yardım alır. Dediğim gibi aradaki farkı ya Hartz IV’e başvurup kapatacak ya da kindergeldzuschlag alacak. Kindergeldzuschlag aynı evde yaşayan 25 yaş altı çocuklar için ödenebilir.
Yardım miktarları nedir?
Kindergeldzuschlag, bir çocuk için en fazla 140 eurodur. Eğer birden fazla çocuk varsa ortalama bir çocuk parası ödenir. Geçim sınırı olan miktar ile gelir arasındaki fark ödenir. Ondan fazlası olmaz. İyi haftalar dileklerimle…
Pınar Tıkır - SABAH AVRUPA
AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
- 3201 sayılı Kanun hakkında kısaca bilgi verirmisiniz?
- 3201 sayılı Kanuna göre yurt dışında geçen hangi süreler borçlandırılır?
- Borçlanma kapsamında olmayan yurtdışı süreleri hangileridir?
- Yurtdışında geçen sürelerimin tamamını borçlanmak zorunda mıyım?
- Yurtdışı süreleri hangi şartlarla borçlandırılır? Bunlardan “Türk vatandaşı olmak” şartı neyi ifade eder? Yurda dönüş şartı aranmakta mıdır?
- Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilen ülkelerde geçen sürelerin borçlandırılabilmesi için hangi belgelerin ibraz edilmesi gerekir?
- Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmemiş ülkelerde geçen sürelerin borçlandırılabilmesi için hangi belgelerin ibraz edilmesi gerekir?
- Ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanmasında, hangi belgelerin ibraz zorunludur?
- Yurtdışı sürelerinin borçlandırılmasında “yazılı istekte bulunmak” şartı nasıl yerine getirilir?
- Yurtdışı sürelerinin borçlandırılabilmesi için hangi sosyal güvenlik kuruluşuna başvurmak gerekir?
- Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak borçlanma başvuruları, bu Kurumun hangi birimince alınmaktadır?
- Yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanılması için hangi sosyal güvenlik kuruluşuna başvurulmalıdır?
- Sosyal güvenlik sözleşmelerine göre kısmi aylık alanların borçlanma başvuruları nereye yapılmalıdır?
- Yurtdışı sürelerine ait borçlanma miktarı nasıl belirlenir?
- 05/01/2009 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumuna yaptığım başvuruda yurtdışında geçen 10 yıllık sigortalılık süremi 25,00 TL prime esas kazanç üzerinden borçlanma talebinde bulundum. Ödemem gereken borç tutarı ne kadardır?
- Yurtdışına gitmeden önce Türkiye’de son defa devlet memuru statüsünde çalıştım. Yurtdışında geçen sürelerimi borçlanmak istiyorum. Ödeyeceğim borç miktarı nasıl belirlenecek?
- Borçlanma miktarının ödenmesinde bir süre var mı? Varsa, bu sürede ödenmeyen borçlanma bedeline ait yurtdışı süreleri nasıl değerlendirilir?
- 08/05/2008 tarihinden önce yaptığım başvuru ile yurtdışında geçen sürelerime ait dolar bazında tahakkuk ettirilen borcun ödenmesinde bir süre var mı? Borçlanmam geçerli sayılır mı?
- Sosyal güvenlik sözleşmesine göre Türkiye’ye transfer edilen İsviçre’deki primlerime ait süreleri borçlanmak istiyorum. Tarafıma ödenecek olan prim iadesi nasıl belirlenir?
- Borçlanmadan vazgeçebilir miyim?
- Borçlandırılan süreler, Türkiye’deki hangi sigortalılık statüsüne göre nasıl değerlendirilir?
- Borçlandırılan süreler, Türkiye’deki sigortalılık süresinin başlangıcını değiştirir mi? Türkiye’de çalışma yoksa sigortalılık süresinin başlangıcı nasıl belirlenir?
- Borçlandırılan sürelere göre aylık bağlanması için aranan şartlar nelerdir? Bu şartların içinde yer alan “kesin dönüş” ibaresi neyi ifade eder? Bağlanan aylıklar hangi tarihten başlatılır?
- Aylık bağlama şartlarından biri olan “kesin dönüş” ibaresinin tanımında yer alan “sosyal sigorta ödeneği” ve “sosyal yardım ödeneği” hangi anlamda kullanılmaktadır?
- Borçlanılan sürelere göre aylığa hak kazananlara hangi belgelerin ibrazı ile aylık bağlanır?
- Sosyal güvenlik sözleşmesine göre kısmi aylık almakta iken yurtdışı hizmet borçlanması yapanların aylıkları hangi tarih itibarı ile tam aylığa dönüştürülür?
- Yurtdışı borçlanma yoluyla bağlanan aylıklar hangi hallerde kesilir?
- 29 Aylık talep tarihinde ve aylık alma sürelerinde Türk vatandaşı olma şartı var mıdır ?
- 3201 sayılı Kanundan yararlanmak suretiyle tarafıma aylık bağlandı. 5510 sayılı Kanuna tabi sigortalı olarak çalışmaya başladığımda aylıklarım kesilmeksizin sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalı olarak çalışabilir miyim?
- Borçlandığım yurtdışı süreleri de dikkate alınarak tarafıma aylık bağlandı. Yurtdışına çıktığımda durumu Kuruma nasıl bildireceğim? Bu yükümlülüğü yerine getirmediğimde hakkımda yapılacak olan işlem nedir?
- Borçlanılan yurtdışı süreleri dikkate alınarak malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlananlar hakkında Kurumca yürütülecek olan yoklama işlemleri hangileridir?
- Kesilen aylıklar, hangi durumda yeniden bağlanır? Sonradan geçen çalışmalar nasıl değerlendirilir?
- 1989 yılında Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutulduktan sonra Türk vatandaşlığına alındım. Hangi şartlarla bu ülkede geçen hizmetlerimi emeklilikte değerlendirebilirim?
- Yurtdışında geçen sürelerin borçlanma yoluyla değerlendirilmesine ilişkin mevzuat ve uygulamalar hakkında nerelerden bilgi alabilirim?