Babacan'dan teşvik müjdesi
Ali Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda istihdam teşviki konusunda bir paket üzerinde çalıştıklarını açıkladı...
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılmak üzere geldiği İsviçre'nin Davos kasabasında, CNN Türk televizyonunda soruları yanıtladı.
Küresel ekonomik gelişmeleri değerlendiren Babacan, 2013 yılının AB'de risklerin nispeten daha az olacağı bir yıl olacağını düşündüğünü söyledi. Avrupa Merkez Bankası'nın hükümetler için problemleri biraz ötelediğini kaydeden Babacan, bu süre içerisinde ülkelerin gerekli yapısal reformları yapmaları gerektiğine işaret etti.
Türkiye'nin AB'ye ihracatının 3'te 1'lere kadar indiğini söyleyen Babacan, dolayısıyla Avrupa'nın iç pazarından kaynaklanan sorunların Türkiye'ye etkilerinin şu anda daha sınırlı olduğunu kaydetti. Avrupa'yla ilgili ticaret kanalından fazla endişesi bulunmadığını belirten Babacan, burada Türkiye'yi olumsuz etkileyebilecek asıl problemin finansman kanalından olabileceğini bildirdi.
Türkiye'ye gelen doğrudan sermayenin 2012 yılında 2011 yılına göre azaldığını belirten Babacan, Türkiye'de yatırımcıların karşı karşıya kaldığı ciddi yapısal problem alanları olduğunu söyledi.
Bu konuda özellikle yargı ve yerel yönetimler konusunda öngörülebilirlikle ilgili sorunlar bulunduğunu anlatan Babacan, şöyle konuştu:
''Türkiye'de bir yatırımcı yola çıktıktan sonra başına çok iş gelebiliyor. Her aşamada ummadığı, beklemediği sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Diyelim ki ÇED raporunu aldı, her şeyi tamamladı, yatırıma başladı. Yüz milyonlarca dolar harcadı. Bir devlet biriminin aldığı bir kararla birden bire o yatırım duruyor. Yatırımcı para yatırmış, onun karşılığını alamıyor. Bu tür şeyler çok sık karşılaştığımız sorunlar haline geldi. Hem yerli yatırımcımız için hem de uluslararası yatırımcılar için kötü bir tablo. Bunun hızla üzerine gitmemiz gerekiyor. Sorun alanlarını kökünden çözecek adımlar atmamız gerekiyor. Yasa değişikliği gerektiren, belki Anayasa'ya ucunun dokunması gerekecek adımlar atılması gerekiyor. Yani bir devlet bir yatırımcıya (tamam, hayırlı olsun, sen iznini aldın, yatırımını yapabilirsin) dedikten sonra artık kimsenin engel olmaması lazım. Tabii ki kurallara uyduğu sürece.''
İSTİHDAM TEŞVİKİ İÇİN HAZIRLIK
Türkiye'de işsizliğin azaltılabilmesi için işgücü piyasalarına yönelik çalışmaların mutlaka devam etmesi gerektiğini kaydeden Babacan, 2009 yılında kadınların ve gençlerin daha kolay işe girmelerini sağlayacak bazı tedbirler aldıklarını ve 4 milyon 600 bin ilave istihdam oluştuğunu bildirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda istihdam teşvikiyle alakalı şu anda bir paket üzerinde çalıştıklarını açıklayan Babacan, ''O paket üzerinde geçen hafta bir toplantı yaptık. Detaylarını şimdiden vermeyeyim, ama istihdam teşviki ile alakalı ilave birtakım adımlarımız daha olacak'' dedi.
Babacan, Türkiye'deki işgücü piyasasının en önemli sorunlarından birinin de işgücü piyasasındaki katılıklar olduğunu belirterek, hem çalışanların haklarının korunacağı hem de bu katılıkların giderileceği bir yapı için adımların atılmaya devam edilmesi gerektiğini kaydetti.
Yargı reformuna sadece yatırım ortamı açısından bakılmaması gerektiğini, yargı reformuna Türkiye'nin büyük ihtiyacı olduğunu ifade eden Ali Babacan, memnuniyet araştırmalarında yargının en alt sıralarda çıktığını kaydetti.
Babacan, ''Halka soruyorsunuz (en çok neden memnunsunuz) diye. En az memnun olduğu alanlardan biri şu anda yargı. En az güvendiği alanlardan biri de yargı oldu. Güven araştırmalarına bakın, halkın yargıya güveni şu anda en alt seviyelere indi'' diye konuştu.
Kaynak: TAKVİM
AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
- Net Asgari Ücret Kaç Liraya Yükseldi? - 2013 BRÜT VE NET ASGARİ ÜCRET RAKAMLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ!
- Part-time çalışanlardan ay içindeki eksik bildirilen günlerini genel sağlık sigortası yönünden 30 güne tamamlama yükümlülüğü kimler için bulunmamaktadır?
- Prim ödeme gün sayısı 3600 günü geçmiştir - Kayınvalidem ne zaman emekli olabilir? - 3600 GÜNDEN YAŞTAN EMEKLİLİK!
- SGDP prim borcu olan emeklilere af müjdesi - YENİ!
- SGK bürosuna emeklilik yaşımı sordum bana 58 dediler ancak sitenizden hesapladığımda 60 yaş sonucunu verdi - Acaba doğru olan hangisi? -EMEKLİLİK YAŞINI DOĞRU HESAPLAMA!
- SGK emekli aylıkları nasıl hesaplanıyor? - EMEKLİ AYLIKLARININ YANLIŞ HESAPLANMA İHTİMALİ VAR MI?
- SGK primlerimin asgari ücretten yatmasının emekliliğime artısı ve eksisi ne olur?
- SGK ve GSS Prim Borçları İçin Temizlik Harekatı - Şevket TEZEL yazıyor!
- SSK başlangıç tarihi önemliymiş emeklilik tarihini değiştiriyormuş doğru mu? - EMEKLİLİKTE İLK İŞE GİRİŞ TARİHİNİN ÖNEMİ!
- SSK dosyasında Bağ-kur hizmetlerini birleştirme - Bağ-kur dosyasında SSK hizmetlerini birleştirme - EMEKLİLİK ÖNCESİ SGK HİZMET BİRLEŞTİRME İŞLEMLERİ!
- SSK dökümünde başkası adına görünen primler emeklilikte sayılır mı?
- SSK girişi 1 Ekim 1979 olan babam nasıl emekli olabilir?
- SSK girişi ve çalışma süresi bildirilmeyenler haklarını nasıl arayabilirler? - HİZMET TESPİT DAVASINDA 5 YILLIK ZAMAN AŞIMINA DİKKAT!
- SSK hizmet tespit davası nasıl açılır? - GEÇMİŞTE SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILANLAR OKUSUN!
- SSK ilk işe başlama tarihim 1988 olup askerliğimi 1985 yılında 18 ay yaptım - Borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim? - ASKERLİK BORÇLANMASIYLA ERKEN EMEKLİLİK!
- SSK ve Bağ-kur Emeklilik Tarihi Hesaplamaları -Yeni Emeklilik Başvuruları - SGK EMEKLİLİK DANIŞMANLIK HİZMETLERİ!
- Sevgilimle etrafa karşı bir düğün yapsak ancak resmi nikah kıydırmayıp imam nikahı kıydırsak ölen kocamdan dul aylığı ölen babamdan da yetim aylığı alabilir miyim? - RESMİ NİKAH KIYMADAN EVLENEREK DUL VE YETİM AYLIĞI ALMAK MÜMKÜN MÜ?
- Sigorta başlangıcım 30.03.1988 olup askerliğimi 1990/1991 tarihleri arasında 15 ay yaptım borçlanmam halinde ne fayda sağlar?
- Sigorta başlangıç tarihim 6 Mayıs 1987 olup 500 gün prim ödemem var ne zaman emekli olurum?
- Sigortadaki ara boşlukları ödersem ne zaman emekli olabilirim? - TOPLU PARA ÖDEYEREK EMEKLİLİK VAR MI?
- Sigortalılar lehine çıkan yeni düzenlemeler - BORÇLAR YAPILANDIRILIYOR!
- Sosyal Güvenlik Destek Prim Borçlarına Yapılandırma Geliyor - SGDP PRİM BORCU OLANLAR OKUSUN!
- Sosyal Güvenlik Mahkemeleri nihayet kuruldu - 15 İL 18 ADLİYEDE FAALİYETE GEÇİYOR - ARTIK DAVALAR DAHA HIZLI SONUÇLANACAK!
- Sosyal Güvenlikte neler değişiyor? - KİMLERE AF GELİYOR VE HANGİ UYGULAMALARA SON VERİLİYOR? - Ekrem SARISU yazdı!
- Staj başlangıcı erken emekli eder mi? - TİCARET LİSESİ STAJ GİRİŞİ EMEKLİLİKTE SAYILIR MI?
- Toplam 5500 prim ödemem var - Ne zaman emekli olabilirim acaba?
- Türkiye'de bir yıldan uzun süredir yaşayan ancak kendi ülkelerinde sağlık yardımlarından yararlanma hakkı bulunmayan yabancılar ne yapacaktır?
- Türkiye'de bir yıldan uzun süredir yaşayan ancak kendi ülkelerinde sigortası bulunmayan yabancılar gelir testi için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuracaklar mı?
- Türkiye'de oturma izni almış sigortası olmayıp özel sağlık sigortası bulunan yabancıların GSS durumu ne olacak?
- Türkiye'de sigortası bulunmayanlar GSS kapsamına girmemek için ne yapacak?
- Türkiye'de çalışırken işyerinden ücretsiz izin alarak yurtdışına gidenlerin GSS durumu ne olacak?
- Vatandaşın GSS gelir testi işlemi yapılırken neler dikkate alınmaktadır?
- Vergi indiriminden yararlanıyorum ne zaman emekli olabilirim?
- Vergi indirimiyle emeklilikte maaş hesaplanması nasıl yapılıyor? - ENGELLİ HAKKIYLA EMEKLİLİK!
- Yabancı bayraklı gemilerde ve uluslararası sularda çalışan gemi adamlarının GSS durumu ne olacaktır?
- Yaklaşık 7100 gün prim ödemem var ne zaman emekli olabilirim?
- Yanlış statüde SGK sağlık yardımı aldığı tespit edilip kendisine borç çıkartılanlara müjde - BORÇLAR SİLİNECEK!
- Yaş haddinden daha erken emeklilik
- Yaş haddinden ne zaman emekli olabilir? - 3600 GÜNDEN EMEKLİLİK!
- Yeşil kart vizeleri dolanların sağlık yardımlarından yararlanması için ne yapması gerekmektedir?
- Yurt dışına lisans, master, doktora eğitimi için gidenlerden çalışmayan ve sigortası olmayanlar GSS için ne yapacak?