Turgut Özal'ın naaşına ulaşıldı
Başsavcı Turan Çolakkadı: Özal'ın naaşına 10 dakika önce ulaştık.
Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce: Özal'ın cenazesini 1 saat icinde Adli Tıp Kurumuna götüreceğiz. Cuma yada Cumartesi aileye teslim edeceğiz.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Turgut Özal'ın mezarında yapılan çalışmaları izlemek için Anıt Mezar'a geldi.
Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarındaki çalışmalar sürüyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da çalışmaları izlemek için, beraberindeki bir heyetle Anıt Mezar'a geldi. Çolakkadı, basın mensuplarının konuya ilişkin sorularını cevapsız bıraktı.
Öte yandan, mezar açma çalışmasına katılan görevlilerin hava durumunu öğrenmek için meteorolojiden bilgi istediği öğrenildi. Alınan bilgiler doğrultusunda mezardaki açma çalışmalarında gerekli önlemlerin alınacağı belirtildi. Meteoroloji yetkililerinin öğle saatlerinde hafif bir yağış beklentisi bulunduğunu ancak öğleden sonra bölgede yağış beklenmediğini söylediği kaydedildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararı doğrultusunda 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Topkapı’daki Anıt Mezarı açılmaya başlandı. Mezarlıktaki çalışmada, Özal’ın cenazesinin tamamı, ölüm nedeni konusunda inceleme yapacak Adli Tıp Kurumu’na götürülecek. Mezarlıkta, toksikolojik analiz için cenazenin konulduğu yerden ve toprağın altında yaklaşık 40 ila 60 santimetrelik bölümden de örnekler alınacak.
Turgut Özal’ın cenazesinin çıkarılması işleminde İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan’ın başkanlığında Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce ile bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, kimya ihtisas dairesinden bir kişi, morg ihtisas dairesinden 3 kişi çalışıyor.
Mezarda ilk olarak üstteki anıt mezar kaldırılacak ve cenazeye inilecek. Mezarda yapılan çalışma sonucunda Turgut Özal’ın cenazesinin tamamı, temiz bir malzeme ile çinko kaplı bir tabuta yerleştirilecek. Kimya İhtisas Dairesi’nde yapılacak toksikolojik analiz için de mezarlıktan örnekler alınacak. Bu örnekler hem cenazenin konulduğu yerden hem toprağın altında yaklaşık 40 ila 60 santimetrelik bölümden hem de mezarın değişik yerlerinden alınacak. Cenaze ve örnekler, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kontrolünde Adli Tıp Kurumu’na götürülecek.
Adli Tıp Kurumu’nda, öncelikle DNA testi ve otopsi yapılacak. Daha sonra olgulardan alınan örnekler, laboratuvarlara götürülecek ve travmatik, patolojik bulgu olup olmadığı araştırılacak.
Adli Tıp Kurumu, cenazeden örnekleri aldıktan sonra cenazeyi, ailesine ve devlete en az 48 saat sonra teslim edecek. Bu süreyi belirleyen en önemli neden de DNA çalışması olacak.
Bu sürede Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın cenazesi, Adli Tıp Kurumu’nda herkesin girip çıkamayacağı bir yerde korunacak. O odaya girme yetkisi maksimum 5 kişide olacak.
Laboratuvarlarda başta uyutucu, uyuşturucu, insektisitler (böcek öldürücü), ağır metaller olmak üzere akla gelebilecek her maddeye bakılacak.
Bütün örnekler teker teker incelenecek, sonrasında Kimya, Morg ve Biyoloji ihtisas dairelerinin raporları ölüm nedenlerini raporlayan Birinci İhtisas Kurulu’na gönderilecek. Oradaki uzmanlarla bütün süreç göz önüne alınarak, rapor hazırlanacak. Adli Tıp Kurumu için vefatın üzerinden geçen 19 yıl, çok büyük bir dezajantaj oluşturuyor. Kurum, raporunda çalışmanın geçen zaman gibi kısıtlılıkları da ortaya koyarak, ne yaptığını, çıkan sonuçları, çıkıyorsa çıkma sebeplerini, çıkmıyorsa çıkmama sebeplerini bilimsel gerekçeden hiç ayrılmadan paylaşacak.
Sonuçlar iki aydan kısa sürede çıkmayacak. İki aydan sonrası için de uzamanın gerekçeleri belirtilecek.
MİLLİYET
Etiketler: haber, turgut özal, mezar, iş makinesi, saat, Gerekli, Adli Tıp, İstanbul, biyoloji, DNA testi, uyuşturucu, meteoroloji, Turgut Özal, Turan Çolakkadı, Adli Tıp Kurumu, Cumhurbaşkanı Turgut Özal