Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

29 Haziran 2012 Cuma

Tazminat alma hakkım var mı eğer varsa nasıl almalıyım?


Emekli ikramiyesi alıp alamayacağınız işten ayrılma nedeninize bağlı

Soru: 1994 ve 2011 arası 17 yıl aralıksız PTT 'de dağıtıcılık yaptım 2011 Ocak ayında Bir sebepten dolayı sözleşmem fes edildi. Tazminat alma hakkım var mı? Eğer varsa nasıl almalıyım? Doğum Tarihim 5 Nisan 1971 dir. 1989 yılında sigortam var. Askerliğimi sigortadan sonra yaptım. Ne zaman emekli olurum?

Mehmet TAT
Cevap: Sözleşmenizin fesih nedeni önemli. Emekli ikramiyesi alıp alamayacağınız sözleşme fesih nedeninize bağlı. Çünkü; 26 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6270 sayılı yasa ile, 5334 sayılı yasanın emekli ikramiyesini düzenleyen 89 ncu maddesinde yapılan değişiklikle, memurluktan ayrıldıktan sonra SSK veya Bağ-Kura prim ödeyerek hizmet birleştirmek suretiyle emekli olanlara emekli ikramiyesi ödenmesi, 1475 sayılı iş Kanunun kıdem tazminatını düzenleyen 14 ncü maddesindeki şartlara bağlanmış bulunuyor. Bu değişikliğe göre; memuriyetten İş Kanunun sözü edilen maddesi hükümlerine göre kıdem tazminatı alacak şekilde ayrılanlara, emekli olduklarında emekli ikramiyesi ödenmesi öngörülmüştür. Buna göre, işveren sözleşmenizi haklı bir nedenle fesih ederek işten çıkartmışsa, emekli ikramiyesi alamazsınız.15 yıldan fazla fiili hizmet süreniz olduğundan kendi isteğinizle işinizden ayrılmış olsaydınız, 1475 sayılı yasanın 14 ncü maddesi hükmünce emekli olduğunuzda memuriyet döneminiz için emekli ikramiyesi alabilirdiniz.
Sigortalı çalışarak en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK şartlarıyla emekli olma hakkı elde edersiniz. Sigorta başlangıç tarihinizi yıl olarak vermişsiniz. Sorunuzu 23 Kasım 1989 dan önce sigortalı olduğunuz varsayımına göre cevaplandırıyoruz. SSK’da emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 1260 günden sonra prim ödemeseniz de, 51 yaşınızı dolduracağınız 5 Nisan 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Ekrem SARISU - POSTA


Özel Sağlık Sigortası

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com