Borç yapılandırmasında taksit ödeyemeyenin yanında başvuru yapamayana da yeni bir şans verilmeli
Soru: Prim ve vergi borçlarını yapılandıran Torba Kanun yeniden yürürlüğe konacak deniyordu? Bu kanun çıktı mı?
Ahmet DURMUŞ
Cevap: Yasa henüz çıkmadı. Çıksa ile yapılandırma yasası yeniden yürürlüğe konmuyor. TBMM sinde bulunan yasa tasarısının 42 nci maddesi ile kamuoyunda torba yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı yasaya geçici bir madde eklenerek taksitlerini süresinde ödeyemediğinden dolayı taksitlendirmesi bozulanlara yeni bir hak tanıyor. Yasaya eklenen “GEÇİCİ MADDE 19- (1) Bu Kanunun Birinci, İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Kısımlarına göre yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal edenler, bu tutarları ödemeleri gerektiği tarihten itibaren Kanunun 19 uncu maddesinde belirlenen geç ödeme zammı ile birlikte bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ayın başından itibaren dört ay içerisinde ödemeleri şartıyla Kanun hükümlerinden yararlandırılır.” Maddesi hükmüyle yasanın yayımlandığı tarihi takip eden 4 ay içinde geçmiş taksitlerini gecikme zammıyla(aylık 1.4 zamla) birlikte ödemeleri halinde yasadan ayarlanmaya devam edecekler. Bir takvim yılında ikiden fazla taksit veya aynı türden cari yıl prim veya vergi borcunu ödeyemediğinden yapılandırılması bozulan prim ve vergi borçlularını sevindirecek bir düzenleme.
Bu düzenlemenin yanında, yasanın başvuru maddesinde bir değişiklik yapılarak yasadan yararlanamayanlarda yeni bir şans verilmesinde sayılmayacak kadar fayda var. Çünkü, yapılandırma yasası bir af kanunu değildi. Vergi ve prim borçlarının aslında bir indirim yapmadı. Gecikme zammını da kaldırmadı. Borçlara enflasyon oranında gecikme zammı hesapladı. Ayrıca, taksit sayısında göre de az da olsa bir taksitlendirme faizi uyguladı. Adil olmayan ve ağır olan cezaları belli koşullarda kaldırdı. Yapılan işlem bir af olmayıp, adil ve eşitlikten uzak ağır cezaların kaldırılması, gecikme zammının da enflasyona uyarlanmasından başka bir şey değildi.
Yasanın başvuru süresinin kısa tutulması, zaten kısa olan başvuru süresinin gelir ve kurumlar beyan süresine denk gelmesi, ayrıca yasa hakkında gerek kamu uygulamacıları, gerekse toplum yeterince aydınlatılmadığından, pek çok borçlu yasadan yararlanamadı.
Yasanın başvuru süresi bir iki ay uzatılarak, yasanın kapsamı genişletilmeden, bir iki aylık yeni bir başvuru süresi verilerek, o veya bu nedeniyle yasadan yararlanamayanların, borçlarını yapılandırmalarına imkan sağlanması halinde, hem hazine, hem borçlu kazanacaktır. Başbakanınızın zaman zaman dile getirdiği “kazan, kazan” formülü işlemiş olur. Düzenleme sayılamayacak kadar fayda yaratır. Cari açığın düşmesine bile katkı sağlar.
Ekrem SARISU - POSTA