Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

2 Mart 2012 Cuma

Yargıtay içtihatlarına göre tekrar emekli olursam emekli ikramiyesi alabilir miyim?

30 yılı aşan süreler için emekli ikramiyesi ödenmez

Soru: 2006 yılında re’ sen emekli edildim. 25 yılımı doldurduğumdan dolayı emekli ikramiyesi aldım. Daha sonra mahkeme kararıyla bu emekliliği iptal ettirdim. Şu anda halen çalışıyorum. Anayasanın 125. maddesinin son fıkrasına göre ve Yargıtay içtihatlarına göre tekrar emekli olursam, emekli ikramiyesi alabilir miyim?
Fuat KIZILET

Cevap: En fazla 30 çalışma yılı için emekli ikramiyesi ödenir. Fazlası için ödenmez. 25 yıllık çalışmanız karşılığı olan emekli ikramiyenizi aldığınızdan, emekli olduğunuzda 5 yıl için daha emekli ikramiyesi alabilirsiniz.

Ücretli çalışan emeklinin emekli aylığından kesinti yapılmaz
Soru: SSK emeklisiyim. Şayet bir iş yerinde sigortalı olarak çalışırsam, emekli maaşımdan kesinti olur mu? Eğer olursa ne kadar olur?
Yener YÜCE
Cevap: Bir işyerinde emekli aylığınızı kestirmeden, sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışabilirsiniz. Emekli aylığınızı kestirmeden, destek primini tabi olarak çalışmaya başladığınızda, ücretinizden yüzde 7.5 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilir. Örneğin; 1.000 TL ücret alarak çalışmaya başladığınızı varsayarsak, aylık ücretinizden 75 TL sosyal güvenlik destek primi kesilir. Emekli aylığından herhangi bir kesinti yapılmaz.

1 Ekim 2008 itibariyle Bağ-Kura kayıt olmak zorundasınız
Soru: Kamyoneti olan vergi ödüyor. Sosyal Güvenlik Kurumuna başvursa, ilk vergi ödediği günden bugüne kadar Bağ-Kurlu olur mu? Yani borçlanma yapabilir mi?
İsmail CANKAN
Cevap: Süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 1 Ekim 2008 tarihiden itibaren başlatılıyor. 1 Ekim 2008 tarihinden önceki bir tarihte Bağ-Kur sigortası başlatmak mümkün değil. Nakliyecilik işinden dolayı gelir vergisi mükellefi olan kişi, önceki bir tarihte sigortalı olmaz ama, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle Bağ-Kurunu tescil ettirebilir. Ve bugüne kadar olan primlerini ödeyerek, 1 Ekim 2008 den bugüne kadar gün kazanır. Zaten 1 Ekim 2008 den beri Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda. Kurum tespit ettiğinde, re’sen tescil yapar ve 1 Ekim 2008 den bugüne kadar olan primlerini gecikme faizi ve gecikme zammıyla birlikte tahsil eder.

Gelir testi yeşil kart vizenizin dolduğu tarihten itibaren bir ay içinde yapılacak
Soru:2022 maaşı almaktayım. Aylık gelirim 219 lira. Birde yeşil kartım var. Ben gelir testi yaptırayım mı? Yeşil kartlılar 31 Ocak 2012’ye kadar gelir testi yaptırmak zorundaymış. Yeşil kartımın vizesi Mart’ta bitiyor. Vize bitmeden bana gelir testi yaparlar mı?
Murat ERGÖÇ
Cevap: Bugün için gelir testi yaptırmanız gerekmiyor. Çünkü, yeşil kartlılar, vize süresinin bittiği tarihten itibaren bir ay içinde gelir testi yaptıracaklar. Mart ayında yeşil kart vizenizin dolacağı tarihten itibaren bir ay içinde, bulunduğunuz yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışa vakfına, gelir testi yaptırmak için başvurun.

Yüksek lisans eğitimindeki çocuk 25 yaşını doldurana kadar ana veya babası üstünden sağlık yardımı alabilir
Soru: Memur emeklisiyim. Eşim halen memur olarak çalışmakta. 22 yaşındaki oğlum üniversiteyi bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisansa(mastıra) başladı. Oğlum bugüne kadar olduğu gibi babasının veya benim üstümden sağlık yardımı alabilir mi? Yoksa prim ödeyerek mi sağlık yardımı alacak? Gelir testine girmesi gerekiyor mu? Gerekiyorsa nereye başvuracak? Sorduğumuz yerlerden lisans üstünün yüksek öğretim sayılmadığından prim ödeyeceği yönünde cevaplar verildi. Ancak, farklı cevaplarda var.
NİLGÜN
Cevap:Yasa ve yönetmenlik, yükseköğrenimdeki çocukların 25 yaşını doldurana kadar sağlık yardımı alabileceğini belirtiyor. Ancak, yüksek öğrenimin ne olduğu açıklanmamış. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununn, Tanımlar başlıklı 3 ncü maddesinde “…(1) Yüksek Lisans: (Bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, master): Bir lisans öğretimine dayalı, eğitim - öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir…..” şeklinde tanımlanmıştır. Yasanın bu hükmüyle; yüksek lisans eğitimi, yükseköğretim sayıldığından oğlunuz, yüksek lisans eğitimi devam etmesi şartıyla, 25 yaşını doldurana kadar, babası veya sizin üstünüzden prim ödemeden sağlık yardımı alabilir. Gelir testi yaptırmasına gerek yok. Yapacağınız işlem, okulundan alacağı yazı ile bulundunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvurarak, sisteme aktivasyonunu yaptırmanızdan ibarettir.
Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com