Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

2 Mart 2012 Cuma

Daha önce bir iş kazasından dolayı iş göremezlik raporum var bu raporun emeklilik süremde bir etkisi olur mu?

Engelli hakkıyla erken emekli olmak rapor derecenize ve vergi indirim hakkı almanıza bağlı
Soru: 3 Ekim 1973 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 10 Şubat 1992 dir. Daha önce bir iş kazasından dolayı iş göremezlik raporum var. Halen daha sigortalı olarak çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim? Ve bu raporun emeklilik süremde bir etkisi olur mu?
Hakan KOLTAŞ

Cevap: Geçirdiğiniz iş kazasında yüzde 10’un üzerinde işgücü kaybına uğramışsanız, sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış olması gerekir. İş göremezlik raporunuzun derecesi önemli. Şayet, yüzde 40 ve üstünde işgücü kaybına uğramışsanız, vergi indirim hakkı almanız şartıyla, özürlülere tanınan haktan yararlanarak erken emekli olmanız mümkün: Örneğin, yüzde 40-59 arasında işgücü kaybına uğradığınızı ve vergi indirim hakkı aldığınızı varsayarsak, 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle 9 yıldan fazla 12 yıldan az süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış 3 ncü derece özürlülere emekli olmak için tanınan, 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Süre şartını sağladığınızdan toplam 3760 gün prim ödemeniz varsa, yaş haddi aranmadan hemen emekli olabilirsiniz. Yoksa, priminizi 3760 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Rapor dereceniz ve prim ödeme gün sayınızı bildirmeniz halinde, sorunuza daha net cevap verebiliriz.

Primi 5300 güne tamamlayacağınız tarihi bekleyeceksiniz
Soru: 1986 yılında SSK'lı olarak işe başladım. Bugüne kadar toplam 1768 gün primim var. 1969 doğumluyum. Emekli olmak için daha ne kadar prim ödemem gerekiyor ve kaç yaşında emekli olabilirim?

Haldun KİGA
Cevap: Sigorta başlangıç tarihinizi tarih(gün, ay, yıl) olarak vereceğiniz yerde, yıl olarak vermişsiniz. Başlangıçta bir gün bile emekli olma şartlarını değiştiriyor. 23 Kasım 2011 ve önceki bir tarihte sigortalı olmuşsanız, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 3532 gün daha prim ödeyerek 1768 gün olan prim ödemenizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sigortalı çalışmaya başlayanın dul aylığı kesilmez
Soru: Ben ve iki çocuğum vefat eden eşimden dul ve yetim aylığı almaktayız. Maaş aldığım kurum Emekli Sandığı. Sigortalı olarak bir işte çalışmaya başlarsam, eşimden aldığım maaşı etkileri mi?
S.AYDENİZ
Cevap: Sigortalı bir işte çalışmaya başlamanız halinde, eşinizden dolayı almakta olduğunuz dul aylığı kesilmez. Dul aylığı emekli olduğunuzda da kesilmez. Dul aylığınız sadece evlendiğiniz zaman kesilir.

Kıdem tazminatı tavan tutarı henüz belli olmadı
Soru: 2012 yılında kıdem tazminatı tavan tutarı kaç TL ye yükseltildi?
DAVUT
Cevap: Kıdem tazminatının tavan tutarı, en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarına verilen bir yıllık emekli ikramiyesi tutarı kadardır. Yani kıdem tazminatının tavanı, en yüksek Devlet memuruna ödenen bir yıllık emekli ikramiyesi ile eşitlenmiş bulunuyor. Memur maaş katsayıları 2012 yılı için artırılmadığından ve henüz 2012deki maaş artış oranları belirlenmediğinden dolayı, kıdem tazminatı tavan tutarı da henüz belli olmadı. Önümüzdeki günlerde memur maaşlarındaki artış oranının belirlenmesine bağlı olarak, Başbakanlık Müsteşarına verilecek olan bir yıllık emekli ikramiyesi tutarı ve buna bağlı olarak kıdem tazminatının tavan tutarı belirlenmiş olacak.

Askerliğiniz başlangıçtan önceyse 3 Mart 2012 de emekli olmanız mümkün
Soru: 3 Mart 1964 doğumluyum. 1 Ağustos 1986 da SSK’lı oldum. 4727 gün prim ödemem var. 18 ay askerliğimi yatırırsam, ne zaman emekli olurum?
Yaşar ALTIN-ESKİŞEHİR
Cevap: Askerlik yaptığınız tarihi bildirmemişsiniz. Sorunuzu askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinizden önce yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik sürenizin 440 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 440 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. 58 gün daha prim ödeyerek, borçlanmayla 5167 güne yükselecek olan priminizi 5225 güne tamamlamanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 3 Mart 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

12 Ekim 2012 de emekli olabilirsiniz
Soru: 16 Ekim 1962 doğumluyum. 1 Eylül 1989’da SKK' lı oldum. 4699 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?
Faruk HARMANLI
Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 751 gün daha prim ödeyerek, 4699 gün olan prim ödemenizi 5450 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Eylül 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Askerlikle ilgili bilgi vermemişsiniz. Şayet, askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, askerlik sürenizin 520 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 520 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. 156 gün daha prim ödeyerek borçlanmayla 5219 güne yükselecek olan prim ödemenizi 5375 güne tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 16 Ekim 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.


Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com