Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

27 Şubat 2012 Pazartesi

Kıdem tazminatını kim ödüyor?

Kıdem tazminatını devlet mi yoksa işveren mi ödüyor?
E. Yavuz / ANKARA

01.10.1962 doğumlu bayanım. 01.11.1992 tarihli Sigorta girişim var. Prim ödeme 01.01.1993 tarihi itibariyle başlıyor. Primlerim Asgari Ücretten ödeniyor. Halen aynı iş yerinde çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum, ne kadar emeklilik maaşı alırım, tazminatım ne kadar tutar, tazminatı devlet mi, işveren mi ödüyor?


CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; toplam 6.707 gün priminiz bulunmaktadır. Bu durumda; 20 yıl, 49 yaş ve 5.600 günle emekli olabilirsiniz. Yaşınız ve gününüz dolmuş. 20 yılınızın dolduğu 01.01.2013 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Bugünkü şartlarda size tahmini 735 TL civarında emeklilik maaşı bağlanabilir.

1475 sayılı Kanunun 14. maddesinin 4. bendi gereği, bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında “kıdem tazminatı” ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Örneğin 10 yıl çalışan birinin kıdem tazminatı şöyledir: “10xson maaşın bürütü=Kıdem tazminatı” şeklinde hesaplama yapılır. Ayrıca bir çalışan işveren tarafından Kanuna aykırı şekilde işten çıkarılsa, 1 aylık da bürütü kadar “ihbar tazminatı” alır.
Emeklilik müracaatı yapınca, bordroda en son göründüğünüz brüt maaşın 20 katı kıdem tazminatı işvereniniz tarafından ödenecektir.

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com