1.7 milyon kişiye mahkeme yolu göründü
Hane halkı geliri baz alınarak geliri ve kazancı olmayan kişilerden alınacak zorunlu sağlık sigortası primine mahkeme yolu göründü.
Geliri olmayan kişilere, primden muaf olmak amacıyla SGK'ya başvurmalarını öneren Hukukun Egemenliği Derneği (HED) Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz, SGK'dan ret cevabı gelmesi halinde İdare Mahkeme'sine başvurmaları çağrısında bulundu. Akyüz, başvuru sonucunda Mahkeme'nin vatandaşı haklı bularak, düzenlemeyi iptal edeceğini söyledi.
1 Ocak 2012 tarihi itibariyle nüfusun tamamı genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Ancak ülkede 1 milyon 700 bin kişinin hiçbir sosyal güvencesi bulunmadığı için, bu kişilere de hane halkı gelirine göre her ay 35 TL ile 213 TL arasında Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) sağlık primi ödeme zorunluluğu getirildi.
HED Başkanı Erdem Akyüz, Anka'ya yaptığı açıklamada, zorunlu sağlık sigortası primi ödemek zorunda bırakılan geliri olmayan kişilerin Mahkeme'ye başvurabileceklerini söyledi. İşsiz, geliri olmayan kişilerden "Hane halkı geliri" baz alınarak zorunlu sağlık sigortası primi tahsil edilecek olmasının doğru olmadığını söyleyen Akyüz, "18 yaşından büyük ve geliri olmayan kişilerin anne babasının geliri kendi geliri sayılarak bu kişilerden prim alınacak. Bu kapsamda 31 Ocak tarihinden sonra uygulamaya alınacak düzenleme çerçevesinde, hiçbir geliri olmayan kişilerin 'ben ailemle oturuyorum ama gelirim yok' diye Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekiyor. 60 gün içerisinde cevap verilmezse bunlar yargıya başvurabilecek. Dava açalım diye bize gelen başvurular var. Ancak bunun için önce düzenlemenin uygulamaya alınması ve kişilere borç tahakkuk ettirilmesi lazım" dedi.
-SGK'DAN RET CEVABI ALINDIKTAN SONRA MAHKEMEYE BAŞVURULABİLECEK-
Genel Sağlık Sigortası kapsamı dışında kalan işi ve kazancı olmayan kişilerin bu durumun tespiti ve tespiti halinde "Zorunlu sağlık sigortası primi ödemekten muaf tutulması" için SGK'ya başvurmaları gerektiğini söyleyen Akyüz, düzenleme nedeni ile bu kişilere SGK tarafından red cevabının verileceğini ve vatandaşların bu yanıtla Mahkeme'ye düzenlemenin iptali için başvurabileceklerini söyledi.
Bu durumda Mahkeme'nin bu uygulamayı iptal etmesi gerektiğini söyleyen Akyüz, "Aile içindeki gelir göz önüne alınarak, kazancı olmayan kişilerden zorla para tahsil edilemez" dedi.
-31 OCAK'TAN İTİBAREN 1.7 MİLYON KİŞİYE SAĞLIK PRİMİ TAHAKKUK ETTİRİLECEK-
Hiçbir sosyal güvencesi olmayan 1.7 milyon kişinin 31 Ocak 2012 tarihine kadar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na giderek gelir testi yaptırmak için başvurması gerekecek.
Bu kişilere gelir testi yapılarak, kişilerin aylık ne kadar prim ödemeleri gerektiği ortaya çıkacak.
13 ayrı kuruma bağlanılarak, 28 ayrı parametre üzerinden kişinin gelir sorgulaması yapılacak.
Aile içindeki kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan bütün vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalacak. Buna göre; "-Geliri brüt asgari ücretin üçte biri (295 TL) ile asgari ücret (886,5 TL) arasında olanlar aylık 35,4 TL ödeyecek.
Asgari ücret ile asgari ücretin iki katı (1.773 TL) arasında olanlar aylık 106,4 TL ödeyecek.
-Geliri asgari ücretin iki katından daha fazla olanlar aylık 212,8 TL zorunlu sağlık primi ödeyecek.
-Sosyal güvencesi olmayan ve gelir testi yaptırmayan vatandaşların da aylık geliri asgari ücretin iki katından (1.773 TL) fazla kabul edilecek ve aylık 212,8 TL prim alınacak." Kaynak: TAKVİM