Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

24 Ocak 2012 Salı

Prim ödemeden sağlık yardımı alacak olanlar hk.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KİME NE GETİRİYOR-II

Prim ödemeden sağlık yardımı alacak olanlar

Yapılan gelir tespiti sonunda, aile içinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı asgari ücretin üçte birinden, yani 295.50 TL’den az olduğu tespit edilenler için, aile içindeki bireylerden genel sağlık sigortalıları ve genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi durumunda olanlar hariç kalan bireylerin tamamı, prim ödemeden sağlık yardımı alacaklar. Bunların genel sağlık sigortası primi hazinece ödenecek.


Örneğin; aynı evde eş, 4 çocuk ile büyük ana ve büyük babanın oturduğu ve yapılan gelir tespitinde aile içi kişi başına düşen aylık gelir tutarının 200 TL çıktığını varsayarsak, bu ailede baba, eş 4 çocuk ile büyük ana ve büyük baba olmak üzere toplam 8 kişini genel sağlık sigortalısına tescili yapılacak ve prim ödemeden sağlık yardımı alınacak.

35.46 TL prim ödeyerek sağlık yardımı alacak olanlar
Yapılan gelir tespiti sonunda aile içinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı asgari ücretin üçte biri (295.50 TL) ile asgari ücret(886.50 TL ) arasında olanlar, genel sağlık sigortalı olarak, eş, çocukları ve varsa büyük ana ve büyük babada genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak genel sağlık sigortasına tescil edilirler. Ve aylık 35.46 TL prim ödeyerek sağlık yardımı alırlar. 35.46 TL primi sadece baba öder. Eş, çocuklar ve büyük ana ve büyük baba prim ödemeden sağlık yardımı alırlar.
Örneğin; aynı evde eş, 4 çocuk ile büyük ana ve büyük babanın oturduğu ve yapılan gelir tespitinde aile içi kişi başına düşen aylık gelir tutarının 600 TL tespit edildiğini varsayarsak, eşlerden biri, örneğin baba genel sağlık sigortalısı olarak aylık 35.46 TL prim ödeyerek, eş, 4 çocuk ile büyük ana ve büyük baba genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde prim ödemeden sağlık yardımı alacaklar.

106.38 TL prim ödeyerek sağlık yardımı alacak olanlar
Yapılan gelir tespiti sonuna aile içinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı asgari ücret(886.50 TL) ile asgari ücretin iki katı (1.773 TL ) arasında olanlar aylık 106.38 TL prim ödeyerek sağlık yardımı alacaklar. İşsiz baba veya eşi hangisi isterse genel sağlık sigortalısı olarak, eş, eş, çocukları ve varsa büyük ana ve büyük babada genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak genel sağlık sigortasına tescil edilecek. Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilen aylık 106.38 TL prim ödeyerek. Ailenin diğer fertleri(eş, çocuklar, büyük, ana ve büyük baba) prim ödemeden sağlık yardımı alacaklar.
Örneğin; aynı evde eş, 4 çocuk ile büyük ana ve büyük babanın oturduğu ve yapılan gelir tespitinde aile içi kişi başına düşen aylık gelir tutarının 900 TL çıktığını varsayarsak, bu ailede baba genel sağlık sigortalısı olarak aylık 106.38 TL prim ödeyecek. Eş, 4 çocuk ile büyük ana ve büyük baba da bakmakla yükümlü olunan kişiler olarak prim ödemeden sağlık yardımı alacaklar.

212.76 TL prim ödeyerek sağlık yardımı alacak olanlar

Yapılan gelir tespiti sonuna aile içinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı asgari ücretin iki katı (1.773 TL ) ve daha fazla olanlar aylık 212.76 TL prim ödeyerek sağlık yardımı alacaklar. İşsiz baba veya eşi hangisi isterse genel sağlık sigortalısı olarak, eş, çocukları ve varsa büyük ana ve büyük babada genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak genel sağlık sigortasına tescil edilecek. Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilen aylık 212.76 TL prim ödeyerek. Ailenin diğer fertleri(eş, çocuklar, büyük, ana ve büyük baba) prim ödemeden sağlık yardımı alacaklar.
Örneğin; aynı evde eş, 4 çocuk ile büyük ana ve büyük babanın oturduğu ve yapılan gelir tespitinde aile içi kişi başına düşen aylık gelir tutarının 2.000 TL çıktığını varsayarsak, bu ailede baba genel sağlık sigortalısı olarak aylık 212.76 TL prim ödeyecek. Eş, 4 çocuk ile büyük ana ve büyük baba da bakmakla yükümlü olunan kişiler olarak prim ödemeden sağlık yardımı alacaklar.

Çocuklar prim ödeyecek mi?
18 yaşını doldurana kadar çocuklar prim ödemeden sağlık yardımı alacaklar. Çocuğun 18 yaşını doldurana kadar, prim ödemeden sağlık yardımı almasında, ana ve babasının genel sağlık sigortalısı olup olmadığının, prim ödeyip ödemediğinin bir önemi bulunmuyor. 18 yaşını dolduran çocuk eğitimde değilse, yukarıda belirttiğimiz gibi gelir testine tabi tutulacak ve aylık gelir durumuna göre, prim ödemeden veya belirttiğimiz usul ve esaslarda prim ödeyerek, sağlık yardımı alacak. Ancak lise ve dengi eğitimde 20 yaşını, yüksek öğrenimde 25 yaşınızı doldurana kadar, ana veya babası üstünden genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde prim ödemeden sağlık yardımı alabilecekler.
Lise ve dengi okulda 20 yaşını, yüksek öğrenimde 25 yaşını dolduran çocukta zorunlu olarak genel sağlık sigortasına girecek ve gelir testi yapılmak suretiyle belirlenecek olan aylık gelir durumunda göre, prim ödemeden veya prim ödeyerek sağlık yardımı alacaklar.

Kız çocukları sağlık yardımı almak için prim ödeyecek mi?
1 Ekim 2008 tarihine kadar olan uygulamada kız çocukları yaşları ne olursa olsun, sigortalı çalışmamak koşuluyla, evlenene kadar ana ve babalarının üstünden sağlık yardımı alabiliyordu. Evlendiğinde sağlık yardımı kesiliyor, boşandığında sigortalı çalışmıyor veya emekli değilse, tekrar ana ve basının üstünden sağlık yardımı alıyordu.
Aynı şekilde sigortalı işe giren kız çocuğu ana ve babası üstünden sağlık yardımı alamıyor, ancak işsiz kaldığında evli değilse tekrar ana veya babasının üstünden sağlık yardımı almaya başlıyordu.
1 Ekim 2008 den itibaren bu uygulamaya son verildi. Eğitimi devam etmeyen kız çocuğu 18, orta öğrenimde 20 ve yüksek öğrenimde 25 yaşını doldurduğu tarihten itibaren ana veya babası üstünden sağlık yardımı almasına son verilmeye başlandı. 1 Ekim 2008 den itibaren, belirtilen yaş hadlerini dolduran kız çocuklarından isteyenler, Genel sağlık sigortasına kayıt olmaları ve gelir durumlarına göre prim ödeyerek veya prim ödemeden sağlık yardımı almaya başladılar. Ancak, toplumda büyük tepki gören bu uygulamadan, Torba yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı yasa ile, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren vazgeçildi. Eski uygulamaya geri dönülerek, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle ana veya babasından sağlık yardımı alma hakkı olan kız çocuklarına evlenene kadar ana ve babaları üstünden sağlık yardımı alma hakkı tekrar verildi.
1 Ekim 2008 tarihi itibariyle ana veya babasından sağlık yardımı alma hakkı olan kız çocukları sigortalı çalışmamaları ve evlenmemeleri şartıyla bugünde ana ve babaları üstünden prim ödemeden sağlı yardımı alabilecekler.
Ancak, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle ana ve babası üstünden sağlık yardımı alma hakkı olmayan kız çocuklarının bugün için, ana ve babası üstünden sağlık yardımı alıp almayacağı hususunda belirsizlik var. Kurumun bu konuya açıklık getirmesinde fayda var.

Yarın: Gelir testi yaptırmayanlar ve Yeşil kartlıların durumu…

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com