Çelik: Adam sigortalı yine giriyor kuyruğa
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şimdiye kadar yaklaşık 50 bin kişinin gelir testi yaptırdığını belirtirken, uzun kuyruklar ve son uygulama tarihine çok az zaman kalması konusunda vatandaşa sert çıktı.
Çelik, “Çoğu kişi kuyruğa niye girdiğini bilmiyor. Gelir testi diye herkes koşuyor. Adam sigortalı yine gidiyor oraya. Çok örnek var. Biz son ana bırakmadık, vatandaş bırakıyor. Ama yine de paniklemeye gerek yok” dedi. Çelik, gelir testi yaptırması gerekenlerin 1 milyon 700 bin kayıtsız vatandaş ile vizesi dolan 200 bin civarındaki yeşil kartlı olduğunu belirtti.
Çelik, TBMM’de gazetecilerle sohbetinde Genel Sağlık Sigortası’nın yürürlüğe girmesiyle başlayan gelir testi zorunluluğu nedeniyle kaymakamlıklar önünde oluşan uzun kuyruklar ve gelen şikayetlere tepki gösterdi. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olmayan herkesin gelir testinden geçeceğini belirten Çelik, “Günü gelen herkes gelir testi günü ve saati geldiğinde gelip bundan geçecek. Yasa öyle. Ocak ayının prim ödeme günü şubat sonu. Şubat sonunda prim ödendiği için gelir testi neticesinde ocak ayında prim tahukkuk edecekse şubat sonunda bunu ödeyeceksin” diye konuştu.
Çelik, Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar, Maliye, Gümrük bakanlıkları ve Hazine gibi ilgili her kurumun organize olarak yapması gereken ne varsa yaptıklarını belirtti.Çelik, gelir testi uygulamasına girmesi gerekenlerin sayısını yaklaşık 2 milyon kişi olarak açıkladı. Gelir testi uygulamasının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından üçer aylık dönemler halinde otomatik olarak yapılacağı belirterek, prim ödemelerinin Çalışma Bakanlığı’nda olmasının verimliliğe olumsuz etkisinin olabileceğini söyleyen Çelik, “Keşke orada kalsaydı daha verimli olabilirdi. Daha bir organize olurdu” dedi.
‘Yanlış yapan enselenecek’
“Yeşil kart olayında haksız yararlananlar vardı, bunlar ortaya çıkacak mı” sorusuna, “Aile Bakanlığı sürekli bu bilgileri tazeleyecek. Mutlaka insanlar bir yerde yanlışlık yapıyorsa, onlar enselenecek. Sürdürmeleri mümkün değil” yanıtını veren Çelik, gelir testi yaptıranlarının sayısının şimdiye kaar 50 bin civarında olduğunu kaydetti.
IMF: Türkiye’nin büyüme hızı düşecek
Hazırlıkları kasım ayına uzanan IMF IV. Madde Konsültasyon raporunda Türkiye için 2012 yılı büyüme tahmini yüzde 2 olarak ifade edilirken önümüzdeki yıllarda ortalama yüzde 4’ler düzeyinde bir büyüme öngörüldü. Raporda, bu yıl için öngörülen cari işlemler açığı yüzde 7.8, petrol giderleri hariç cari işlemler açığı ise yüzde 1.8 olarak tahmin edildi.
MİTHAT YURDAKUL/Ankara - MİLLİYET