SGK Eski-Yeni ve Erkek-Kız Çocukların Genel Sağlık Sigortasındaki Durumları Hakkında Kamu Kurumlarını Bilgilendirmelidir
Soru: Sayın Üstadım, bu GSS mevzuatı karmakarışık oldu. Bu konuda bilgi edime aracılığıyla SGK'dan aldığım cevaba rağmen birkaç sorum var.
1. 5510/geçici 12.maddesi ve 657 sayılı mevzuata göre 5510 sayılı Kanundan önce memur olmuş personelin 18-25 yaş arası erkek çocukları hangi şartlarda sağlıktan yararlanmaya devam edebilirler?
2. Emekli memur çocukları ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin çocukları arasında GSS bakımından fark var mıdır?
3. 5510 sayılı Kanun öncesinde memur olanlar çocukları için SGK'ya öğrenci belgesi vermeli midirler?
Serdar YOZGATLI-
Defterdarlık Uzmanı/SİNOP
Cevap: SGK kamu kurumlarından aldığı %12'lik genel sağlık sigortası primi kaşılığında 15.01.2010 tarihinden beri memur ve 399 sayılı KHK'ye tabi sözleşmeli personeli genel sağlık sigorası kapsamına almış bulunuyor. Sağlık yardımı bakımından kazanılmış hakların korunumu 5510 sayılı Kanunla öngörüldüğünden 657 sayılı Kanun kapsamında diğer sigortalılardan farklı yöntem ve şekillerde sağlık yardımı alma hakkı bulunan memur ve 399'lu çocuklarının ayrı haklarını bilmek gerekiyor. Zorunlu genel sağlık sigortasının 2012 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi eski kanunlardan edinilen kazanılmış hakları da içererek bir çok önemli özellik barındıran bu uygulamanın detayları bakımından kamu kurumlarına da bir çok iş düşüyor. SGK'nın bu konuya el atmaması da olabilecek hatalara çanak tutuyor. Sizin sorularınız ışığında meseleye biz de fener tutarak SGK'ya öncülük yapalım.
1. 01.10.2008 tarihinden önce memuriyete başlamış olanların erkek çocukları memurların Genel Sağlık Sigortasına fiilen geçirildiği 15.01.2010 tarihinden sonraki durum değişikliği hallerinde bu çocukların durumları 5510 sayılı Kanuna göre ele alınması gerektiğinden öğrenime devam durumları önem kazanacaktır. Yükseköğrenime devam ediyorsa memur anne veya babsından dolayı bakmakla yükümlü olunan kişi olarak 25 yaşına kadar genel sağlık sigortasından yararlanabilecektir. Yok eğer 15.01.2010 tarihinden sonra (İşe girip çıkma, evlenip boşanma gibi) bir durum değişikliği yaşamazsa işsiz ve bekar olma niteliklerini de korumak koşuluyla 25 yaşın dolum tarihine kadar memur anne veya babasından dolayı sağlık yardımı almaya devam edebilecektir. Bu anlamda da GSS gelir tespiti yaptırmak yükümlülüğüne uğramayacaktır.
2. Emekli memur çocukları ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin çocukları arasında GSS bakımından fark yoktur. Zira bakmamla yükümlü olunan çocuk anlamında gerek 5434 sayılı Kanun gerek 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve gerekse 1479 sayılı bakımından bir fark bulunmamaktadır.
3. Memurların tedavi yardımı bakımından genel sağlık sigortasına devredildikleri 15.01.2010 tarihinden sonra memurlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin takibi, izlenmesi ve genel sağlık sigortası sistemine bu kapsamda girişleri kamu kurumları tarafından yapıldığından bu tür belgeleme ve izleme işlerinin bu kurumlarca yapılması gerekmektedir. Bu nedenle 01.10.2008 tarihinden sonra 18 yaşını doldurmuş bekar ve işsiz memur çocuklarından erkek olanların 15.01.2010 tarihinden sonraki durum değişikliklerinden sonra öğrenim durumuna göre değerlendirmeyi esas alan yeni sisteme göre takibi, 01.10.1990 tarihinden önce doğmuş çocuklarının yine yeni sisteme göre takibi gibi hususların kamu kurumlarınca yerine getirilmesi dolayısıyla bir belgeleme gerekiyorsa bunun kamu kurumlarının personel birimlerince yerine getirilmesi gerekmektedir. SGK'nın bu anlamda kamu kurumlarına lüzumlu bilgilendirmeyi yapması önemlidir. Zira hassas ve ince noktaları olan bu konuda yükümlülük kurumlarda da olsa kurumların bu konuda bilgi eksikliği nedeniyle hata yapmaları kaçınılmaz olacaktır.
ŞEVKET TEZEL - SÖZCÜ