Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

31 Ocak 2012 Salı

Emekli ikramiyesinde yeni düzenlemenin özeti hk.

Eski memura ikramiye yasası yayınlandı

Milletvekili emekli aylıklarının 6500 liraya yükseltilmesi yasasının içinde eski memurların ikramiyesi konusunda da düzenleme vardı. Yeni düzenleme ile eski memurların ikramiyesi işçilerin kıdem tazminatına benzer şekilde düzenlendi. Artık 15 yıldan az memuriyeti olanlara ikramiye vermeyecekler ama umarım bunu da Anayasa Mahkemesi bir kez daha bozar….



26 Ocak 2012 Perşembe günlü 28185 sayılı Resmi Gazete’de “6270 SAYILI TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” yayınlandı. Bu köşeden defalarca eski memurların ikramiyesi konusunu okudunuz. Dilekçe ve dava dilekçe örneklerini aldınız ama şu anda Hükümet bu konuda yeni bir düzenleme daha yaptı. Yeni düzenlemenin özeti şu; geçmişte 15 yıldan çok memuriyet yapmış olanlar ikramiyelerini alacaklar ama 15 yıldan az olanlar alamayacak. Bu Kanun’dan önce 15 yıldan az süresi ile dava açanlar da ikramiyelerini dava ile alacaklar. 15 yıldan çok olanlar dava açmışlarsa davalarından feragat edebilirler.

***İKRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME
5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 89 uncu maddesi değiştirildi;
Değişik yasa Cumhurbaşkanı tarafından onanır ve Resmi Gazetede yayınlanırsa;

1-Sadece memuriyet süreleri ile Emekli Sandığından emekli olan herkese eskiden olduğu gibi ikramiye ödeyecekler.

2-Memuriyet süreleri yanında SSK, Bağ-Kur gibi başka çeşit hizmetleri olup da SSK’dan, Bağ-Kur’dan veya Emekli Sandığından emekli olanlara ise 1475 sayılı İş Kanunu’nun esaslarına göre emekli aylığı ödeyecekler. Yani;

a-15 yıldan fazla memuriyet süreleri varsa,

15 yıldan az memuriyeti olmakla birlikte;

b-Memuriyet hizmeti evlenme sebebiyle ve nikah tarihinden itibaren 1 yıl içinde sona ermişse,

c-Memuriyet hizmeti askere gitme sebebiyle bitmiş ama askerden sonra tekrar memuriyete dönülmemişse,

SSK’dan, Bağ-Kur’dan, Banka-Borsa emekli sandıklarından, T.C. Emekli Sandığından emekli olunursa ikramiye ödenecek.

-Ödenecek ikramiye emekli olunan yılın katsayıları ile hesaplanacak.
-30 yıldan çok memuriyet süresine ikramiye ödenmeyecek.

***DAVA AÇANLAR NE OLACAK?
15 yıldan çok hizmeti olup da dava açanlar isterlerse davadan vazgeçip ikramiyelerini alabilirler. 15 yıldan az hizmeti olanlar ise kesinlikle davalarına devam etsinler.

***DAVA AÇMAYANLAR NE OLACAK?
15 yıldan çok hizmeti olup da dava açmayanlar emekli iseler dilekçelerini versinler, emekli değillerse de emekli olunca ikramiyelerini davasız alacaklar.
15 yıldan az hizmeti olanlar ise yasa Resmi Gazetede yayınlanmadan dava açabilirlerse açsınlar, yasadan sonra dava etmesinler.

***ANAYASA MAHKEMESİ TEKRAR İPTAL EDEBİLİR
Biliyorsunuz, daha önceki iki yasada eski memurlara ikramiye ödenmesini engellediği için Anayasa Mahkemesince iptal edilmişti. Bu yasada içinde vekil aylıklarının artışı da dahil anamuhalefet partisi tarafından veya vekiller tarafından Anayasa Mahkemesince götürülürse iptal edilebilir.

Ali TEZEL- Gazete Habertürk

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com