Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

17 Aralık 2011 Cumartesi

Ev işlerinde ücretli çalışan kadınların sigortalılığı hk.

Ev hizmetlerinde sürekli ve ücretle çalışanın sigortalı yapılması gerekir

Soru: Öğretmenim ama bir kız kardeşim var. 28 yaşında ve bir öğretmenin ev işlerinde yardımcı olmak gibi günlük bir işte hafta içi bir kuruma kayıt olmaksızın ve belli bir ücret üzerinden anlaşmalı olarak çalışıyor. Herhangi bir kayıta tabi değil. Ve isteğe bağlı sigorta yaptırmayı düşünüyor. Bu mümkün mü? Ayrıca bu sigorta ile emeklilik ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilir mi? Ödemesi gereken aylık prim miktarı ne kadar olmalı ve emekliliğe ne zaman hak kazabilir?


Osman KARAKULA

Cevap: Kardeşiniz ev hizmetinde ücret karşılığı sürekli çalışıyorsa, ev sahibinin kardeşinizi sigortalı yapması gerekir. Ancak ev işlerinde sürekli çalışma yoksa, ev sahibinin kardeşinizi sigortalı yapma zorunluluğu yok. Bu durumda kardeşiniz isteğe bağlı sigortalı olabilir. İsteğe bağlı sigortalı olarak 30 gün prim ödedikten sonra sağlık yardımı almaya başlar. İsteğe bağlıda sigortalı; prime esas kazancın alt sınırı(bugün için aylık 837 TL) ile üst sınırı(bugün için 5.440.50 TL) arasında belirleyeceği kazanç tutarının yüzde 32 si kadar prim ödemesi gerekiyor. Kardeşiniz prime esas kazancın alt sınırını seçerse, aylık 268 TL prim öder. Prim tutarı, asgari ücretteki artışa bağlı olarak yeni yılda ve takip eden yıllarda bir miktar artabilir.

Kız kardeşiniz yeni sigortalı olacağı ve isteğe bağlı prim ödeyeceğinden, 4/b statüsünden(Bağ-Kurdan) iki şekilde emekli olabilir.1)Toplam 9000 gün prim ödemesi şartıyla, 58 yaşını dolduracağı tarihte.
2) Toplam 5400 gün prim ödemesi şartıyla, 61 yaşını dolduracağı tarihte.

Ekrem SARISU - Posta

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com