Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

13 Eylül 2011 Salı

Günümüzde en çok prim ödenen kurumdan emekli olunduğu düşüncesiyle geriye dönük Emekli Sandığından emekli olunabilir mi?

Babanız son yedi yıl kuralına tabi olduğundan emekli sandığından emekli olamaz


Soru: Babam SSK emeklisi. Ancak 14 yılı aşkın süre emekli sandığına prim ödemiş. 3.5 yıl SSK primi ödeyip, hizmetlerini SSK da toplanmış ve SSK dan emekli olmuş. Günümüzde en çok prim ödenen kurumdan emekli olunduğu düşüncesiyle, geriye dönük Emekli Sandığından emekli olunabilir mi?
Behzat MERLİH

Cevap:
“Çalışma hayatı boyunca fazla prim ödenen kurumdan emekli olunur” kuralı, ilk defa 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren sigortalı olanları kapsıyor. Babanız gibi 1 Ekim 2010’dan önce sigortalı olanlar, primi ödenen son yedi yılda(son 2520 gün prim ödemesi içinde) fazla prim ödenen kurumdan, eşit sayıda prim ödenmişse en son tabi olunan kurumdan emekli olunuyor.  Nitekim babanızda son yedi yılda SSK’ya 3.5 yıl prim ödemiş. 3.5 yılda Emekli Sandığında ödemiş. En son tabi olduğu kurum SSK olduğundan, SSK’dan emekli olmuş. Babanız bugün için geriye yönelik olarak Emekli Sandığından emekli olması mümkün değil.

Biran için babanızın emekli sandığı şartlarıyla emekli olma hakkı olduğunu varsaysak bile, 25 tam yıl prim ödemesi olmadığından, Emekli Sandığından emekli olamaz. Emekli Sandığından emekli olması için, 7.5 yıl daha prim ödeyerek toplam prim ödemesini 25 tam yıla tamamlaması gerekirdi.


Kaynak: Ekrem SARISU - Posta  Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Diğer Sorular İçin Tıklayınız 

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com