İşyeri naklinde kıdem tazminatı
İşyeri nakilleri, yani işyerinin bir yerden başka bir yere taşınmasında işçilerin hakları ve iş sözleşmelerinin akıbeti hep merak edilir.
Kimi çalışanlar yeni yere gitmek istemez ve istifa etmek ister. Ama bu kez çalışanlar, acaba işyerinin taşınmasını gerekçe göstererek istifa edip kıdeme bağlı hakları alabilir miyim diye düşünür. İşte ismini vermeyeceğim bir okurum da aynı konudan muzdarip ve diyor ki:
"Sadettin Bey, bizim işyerimiz 25 km uzağa taşındı. Çalışma şartları da iyi olmadığı için ayrılmak istiyoruz. İşveren ise "Kendileri gitsin de tazminat ödemeyim" diye bekliyor. Ben 1971doğumluyum ve 1987 SSK girişim var. Sekiz yıldır aynı işyerinde çalışıyorum, 7300 gün toplam ödenmiş primim var. Kendi isteğimle işten ayrılsam tazminatımı alabilir miyim? Benim gibi on arkadaşım cevabınızı bekliyor. M. Y."
Öncelikle ifade edelim ki sırf işyeri taşındığı için istifa edip kıdem tazminatına hak kazanma durumu garanti değildir. Toplu sözleşme, bireysel iş sözleşmesi, ulaşım koşulları, işverenin ulaşım güçlüğünü telafi edici tutumları gibi özel koşullar birlikte değerlendirilerek karar verilir. Ancak kıdem tazminatı uygulamasında, toplamda 3600 günü ve 15 yıllık sigortalılık süresini dolduranlar, kendi istekleriyle işten ayrılsalar dahi kıdem tazminatı alabilirler. Bunun için önce ilgili SGK müdürlüğünden "Kıdem tazminatı alabilir" yazısını almanız gerekir. Siz 1987 girişli olduğunuz için 15 yılı tamamlamışsınız. Prim gününüz de 3.600 günü fazlasıyla geçmiş. Dolayısıyla söz konusu yazıyı işverene vererek kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.
Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Sorular İçin Tıklayınız Sadettin ORHAN- BUGÜN