Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

13 Ocak 2011 Perşembe

Doğum borçlanması için çıkartılan tutar 1 ay içinde ödenmezse hakkımız zayi olur mu?

SORU:



MERHABA ANNEM DOĞUM BORÇLANMASINA BAŞVURDU VE BORÇ KAĞIDI GELDİ.

1 AY İÇİNDE BU TUTARI ÖDEMESİ GEREKİYORMU YOKSA DAHA SONRA (1-2 YIL SONRA) BU PARAYI TEKRAR YAPILANDIRIP ÖDEYEBİLİR Mİ? 

SGK'DAN DAHA SONRA YAPILANDIRIP ÖDENEBİLECEĞİ SÖYLENMİŞ FAKAT BİZ BU HAKKINI KAYBETMESİN DİYE YİNEDE ARAŞTIRALIM EMİN OLALIM DEDİK 1 AYIN DOLMASINA ÇOK AZ ZAMANIMIZ KALDI.

İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM ŞİMDİDEN

YELDA Ö.



CEVAP:
Yelda hanım doğum borçlanması talebinde bulunmuşsanız size çıkartılan borcu 1 ay içinde ödemeniz gerekir.

Şu andaki mevcut uygulama bu şekildedir. Vatandaş doğum ve askerlik borçlanması başvurusu yaptığında kendisine borcu tebliğ edilir ve bu sürelerin gün olarak sayılması için 1 ay içinde ödenmesi gerektiği ifade edilir.

Borçlanma talebinde bulunmalarına rağmen 1 ay içinde borçlanma parasını denkleştiremeyenler veya borçlanma yapmaktan vazgeçenlerin talepleri düşer.

Eğer doğum borçlanmasını ödeyerek hemen emekli olmanız sözkonusu değilse emekli olmanıza yakın yeniden doğum borçlanması talebinde bulunarak o zaman da ödeyebilirsiniz. Bu durumda borçlanma yapmak için yeni başvuru şartı aranır.

Asgari ücret her arttığında ödeyeceğiniz asgari doğum borçlanması tutarları da artacaktır.

Bunun dışında bir dezavantaj yoktur. Yani bugün doğum borçlanması talebiniz kabul edilmişse  daha sonra başvuru yaptığınızda da kabul edilecektir. Doğum borçlanması bedelini 1 ay içinde ödemediniz diye hakkınız zayi olmaz.



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SSK ve Bağ-kur Emeklilik Sorularınızı Yanıtlıyor

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com