Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

20 Eylül 2010 Pazartesi

Annemin prim günü dolu yaşını bekliyor doğum borçlanmasıyla emekliliğini öne çekebilir miyiz?

SORU:

İyi günler

Biz çoğu yerde araştırmamıza rağmen aklımızda bir noktada soru işareti oluştu. Annem 1970 dogumlu ve 1983 de sigortası başlamış ve 1987,1993 de iki cocuk sahibi oldu. Son çıkan yargıya göre annem söylenen şartnamelere uyuyor ancak primi 5983 gün. Prim dolu ancak yaşı bekliyoruz son cıkan yargı bize yararı dokunur mu biz bundan faydalanabilirmiyiz?

Şimdi dilekçemizi versek emekliliğimiz öne gelir mi hemen bu sorunun cevabını merak ediyoruz çoğu yerde araştırdık prim borcu olanlar için açık ancak bizim primimiz dolu sadece emekliliğimizi erkene alabilirler mi?

Yoksa girişimi öne cekecekler ki cekeceklerse de annem 9 yasında sigorta başlangıcı olacak bize hiçbir faydası olmayacak..
Bizi bilgilendirirseniz çok ama çok müteşekkir kalırız.

İyi günler. Kolay gelsin

Cevaplarınızı sitenizden ve blogunuzdan takip ediyoruz tekrar teşekkür ederiz.
Ahmet T.


CEVAP:

Ahmet bey; anneniz için doğum borçlanmasına gerek yok. Anneniz zaten 40 yaş ve 5000 gün şartlarına tabii. Şu an 40 yaşında bekleyecek yılı bile yok aylar kalmış...  Yaşını bekliyoruz demişsiniz ama doğrusu doğduğu ayı bekliyoruz olacak...

Prim günü ve 20 yıllık hizmet süresi fazlasıyla dolmuş durumda...

1970 yılında hangi ay ve günde doğmuşsa 2010 yılının o ay ve gününden sonra SSK'ya emeklilik başvurusu yapabilir. Maaşı da başvuru yaptığı tarihi takip eden aybaşından itibaren bağlanır.

Ayrıca işe girişten önceki doğumlar yeni genelgeye göre borçlanılamadığı için sadece güne sayılıyor. Yani doğum borçlanması yaparak  ilk işe girişi öne çekmek suretiyle emeklilik yaşını düşürmek mümkün olmuyor.

Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SSK ve Bağ-kur Emeklilik Sorularınızı Yanıtlıyor

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com