Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

22 Şubat 2017 Çarşamba

Fiili hizmet süresi zammı ile emeklilik hesabı hk.

FHZ hesabı 1 Ekim 2008’de değişti

15 Nisan 1971 doğumluyum. 10 Eylül 1991 tarihinde röntgen teknisyeni olarak Sağlık Bakanlığı'nda göreve başladım. 21 Kasım 1995 - 21 Mayıs 1997 arası askerlik borçlanmamı da yatırdım. Halen röntgen teknisyeni olarak Sağlık Bakanlığı'nda çalışmaktayım. Yıpranmalarımı da düşerek kaç yılında emekli olabilirim? Tekin Koçak
Fiili hizmet süresi zammı (FHZ), halk arasındaki ifadesi ile yıpranma uygulaması 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren değişmiş olup, FHZ’den yararlanabilmek için 5510 sayılı Kanunun 40. maddesinde belirtilen işyerlerinde ve belirtilen işleri fiilen yapma koşullarının birlikte gerçekleşmesi gerekiyor.
Yasama organı üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar hariç, FHZ kapsamında olan işyerlerinde çalışan sigortalıların çalışılan ayın bazı günlerinde kapsam dışı işlerde geçen süreleri ile kapsamda olan işlerde fiilen çalışmayarak risklerine maruz kalmadıkları Ulusal Bayram ve genel tatil günleri ile yıllık izin, ücretsiz izin, sıhhi izin ve eğitim kurs süreleri, FHZ kapsamında değerlendirilmemektedir. TSK, Emniyet ve MİT’te FHZ kapsamında çalışanların ise ücretsiz izin süreleri dışındaki diğer süreleri FHZ kapsamında değerlendirilmekte, yer altında yapılan işlerde çalışanlar için ise sınırlama bulunmamaktadır.  
Bu bağlamda 1 Ekim 2008 sonrası döneme ilişkin FHZ, ay veya yıl içerisinde 40. maddede belirtilen işyerlerinde ve işlerde fiilen çalışılan gün sayısına göre, söz konusu maddede belirtilen süreye orantılı olarak tespit edilen gün sayısı olmaktadır.
Sorunuzu net olarak yanıtlayabilmek için 1 Ekim 2008 tarihinden sonra hak kazandığınız FHZ süresine ihtiyaç var. Sorunuzu ancak 1 Ekim 2008 tarihinden önceki dönemde Emekli Sandığı Kanununun 32. maddesinde sayılan FHZ kapsamındaki görevlerde geçen fiili hizmet müddetlerinin her yılı için FHZ hesaplandığından hareketle, verdiğiniz bilgiler doğrultusunda varsayımsal olarak yanıtlayabilirim.
Verdiğiniz bilgilere göre, 15 Ekim 2008 tarihi itibariyle 3 yıl 7 ay 23 gün FHZ’niz olmalı. Buna göre emeklilik için 25 yıl fiili hizmet süresi ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Fiili hizmet süreniz dolmuş. Sadece 15 Ekim 2008 öncesi FHZ’nizi yaş haddinizden indirsek bile 22 Mayıs 2017’de yaş şartını sağlayarak emekliliğe hak kazanırsınız. 15 Ekim 2008 sonrası FHZ sürenizin 1 yıl olduğunu kabul etsek, bunun yarısını da yaş haddinizden düştüğümüzde 2016 yılı sonu itibariyle emekliliğe hak kazanmış olursunuz.


Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Kaynak: Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com