Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

9 Haziran 2016 Perşembe

Hangi emekli ne kadar para alacak? - HESAP AYRINTISINA DİKKAT!

Hangi emekli ne kadar para alacak?

Tabloya bak alacağını hesapla:


Hükümet emeklilerin merakla beklediği tasarıyı Meclis'e sevk etti. Tasarı, ikramiyesini '30 yıllık hizmet süresi' kısıtlamasıyla alanlara ek ödeme yapılmasını öngörüyor. Peki yasa çıkınca hangi emekli ne kadar para alacak? İşte yanıtları...


Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla 7 Ocak 2015'ten sonra emekli olan memurlara 30 yılm üzerindeki ikramiyeleri de ödenmeye başlamıştı. Ancak daha önce emekli olanlar Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurup ikramiyelerini alamadı, ikramiye almanın tek yolu ise mahkemeye başvurmaktı. Artan talep ve önerileri değerlendiren hükümet, önceki gün 100 binlerce memur emeklisi ve yakınını ilgilendiren önemli bir yasa tasarısı hazırladı.

DUL VE YETİMLERE EK ÖDEME YAPILACAK
Meclis'e sevk edilen yasa tasarısı, memurların emekli ikramiyesinde esas alman hizmet süresi hesabındaki 30 yıllık üst sınır nedeniyle hak kaybı olanlara yeni imkan getiriyor. Tasarıya göre; 7 Ocak 2015'ten önce emekli olan memurlara ve emekli ikramiyesi almadan hayatını kaybedenlerin dul ve yetimlerine; yani hak sahiplerine ek ödeme yapılacak. 30 yıldan fazla çalışması olan her yıl için ilave ikramiye alacak.

HESAP AYRINTISINA DİKKAT!
Para, yasa çıktıktan sonra 1 yıl içinde başvuranlara ödenecek. Yasa tasarısında en dikkat çekici kısım ise ikramiyelerin nasıl ödeneceğiyle ilgili. Tasarıya göre; ikramiyeler emekli olunan dönemdeki katsayılar, ek ödemeler, emekli maaşı gibi unsurlar dikkate alınarak hesaplanacak. Örneğin; 9 yıl önce emekli olan bir memur emeklisine, 9 yıl önceki memur maaş ve taban aylık katsayılarına göre ikramiye ödenecek.

YIL BELİRLEYİCİ OLACAK
Mesela; Ocak 1995'te emekli olup 40 yıl hizmete karşılık alamadığı 10 yıllık ikramiye için başvuran üniversite mezunu memur, şef veya şube müdürü 10 yıllık süre için toplamda 165 lira alacak. Bu memurlar 2013'te emekli olduysa alacağı ek ikramiye 18 bin lirayı bulacak. 4 yıllık üniversite mezunu olmayıp, 2200 ek göstergeden daha az göstergeyle emekli olanların ikramiyesi daha düşük. Bugün itibarıyla yıllık ikramiye farkı 250-300 lira.

'YOL YAKINKEN FARK ÖDENSİN'
Emeklilik tarihi olarak geriye gittikçe alınacak ikramiye tutarları azalıyor. Memur sendikalarının yetkilileri tasarıya göre; emekli olunan tarihteki ikramiyenin geçerli olduğuna dikkat çekerek buna enflasyon farkı ve faizin eklenmemesinin ileride sorun yaratabileceğine söyledi. Düzenleme yasalaşmadan bu konuda önlem alınması gerektiğini belirten yetkililer, "Aksi halde bu konuda da Anayasa Mahkemesi'ne dava açılır. Sonuç emekli lehine olur" diyor.

TABLO NASIL OKUNMALI?

Tabloda 30 yıl üzeri hizmeti olan üniversite mezunu memurların her yıl için alacağı ikramiye miktarı belirtildi. Örneğin 32 yıllık memur, emekli olurken 30 yıl üzerinden ikramiyesi aldığı için 2 yılı yandı. Dolayısıya 2 yıllık ikramiye alacağı var. Bu nedenle, emekli memur kendisini ilgilendiren hanenin karşısındaki rakamı 2 ile çarpacak. Örneğin; 2200 ek göstergeyle 2011 'de emekli olanların her yıl için alacağı rakam 1561 lira. 3600 ek göstergeyle aynı yıl emekli olanlar ise yıllık 1613 lira alacak. Tutarlar yaklaşık değerlerdir. Kuruma, dereceye ve öğrenim durumuna göre değişebilir.

Kaynak: BİLAL EMİN TURAN / POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com