Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

21 Mayıs 2016 Cumartesi

Genel sağlık sigortası GSS uygulaması değişiyor - YENİ GSS PRİMİ KAÇ TL OLACAK?




Genel sağlık sigortası değişiyor!

Yeni hükümetin ilk işlerinden biri genel sağlık sigortasında revizyon olacak. Yeni sistemde üç farklı prim uygulamasından vazgeçilecek.

Çalışmaya göre, yeni dönemde herhangi bir işyerinde çalışmayanlar üç farklı primuygulamasından vazgeçilecek. Sadece tek bir prim ile çalışmayanlar sigortalı sayılacak. Bu rakamın 50 lira olması öngörülüyor..

Çalışmaya göre, yeni dönemde herhangi bir işyerinde çalışmayanlar üç farklı primuygulamasından vazgeçilecek. Sadece tek bir prim ile çalışmayanlar sigortalı sayılacak. Bu rakamın 50 lira olması öngörülüyor. Genel sağlık sigortasının (GSS) revizyonu için yapılan çalışmalarda önce çıkan model, "50 TL prime sağlık hizmetlerinden yararlan" olarak belirlendi. Buna göre gelir testinde "yeşil kartlı olmaya hak kazananlar dışındakiler" için sabit oranlı prim ödeyerek genel sağlık sigortası kapsamına alınma hakkı getirilecek. Genel sağlık sigortasının zorunlu olması durumundan ise vazgeçilmeyecek.



3 FARKLI PRİM VAR

Şu anki uygulamaya göre, herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmayanlar da, genel sağlık sigortası sistemine dahil olmak zorunda. Bunun için gelir testine girilmesi gerekiyor. 2016 için kişi başına aylık geliri 549 TL'den az olduğu gelir testiyle belirlenenlerin primlerini devlet karşılıyor. Bu kişiler eski sisteme göre yeşil kartlı olarak nitelendiriliyor. Aylık geliri 549 TL'den bin 647 TL'ye kadar olanların aylık prim miktarları 65 TL olurken; aylık geliri bin 647 TL'den 3 bin 294 TL'ye kadar olanların GSS primleri 197 TL oluyor. Aylık geliri 3 bin 294 TL'den fazla olanların ise 395 TL'lik prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanması gerekiyor. Ancak milyonlarca insanı ilgilendiren bu düzenleme, başta üniversiteden mezun olan gençler olmak üzere toplumun birçok kesiminde sıkıntıya yol açıyor.

MALİYET 60-70 TL ARASI
Üzerinde halen görüşmelerin sürdürüldüğü ve yeni hükümetin onayına sunulacak revizyon çalışmasına göre, yeni dönemde herhangi bir işyerinde çalışmayanlar üç farklı prim uygulamasından vazgeçilecek. Sadece tek bir prim oranı üzerinden insanlar sigortalı olacak. Bu rakamın 50 TL olması olasılığı ağır basıyor. Genel sağlık sigortası kapsamında verilen sağlık hizmetleri için yapılan incelemede, kamuya kişi başı aylık ortlama maliyetin 60-70 TL arasında olduğunun belirlendiği; bu nedenle de 50 TL'lik prim oranının makul olabileceği ifade ediliyor. Kalan tutar ise devlet tarafından finanse edilecek.

Yapılacak tek değişiklik bundan ibaret de değil. Halen 8 milyona yakın yeşil kartlının gelir testleri, yerleşim yerlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracat sonrası yapılıyor. Bu testte çıkan sonuca göre GSS primleri, devlet tarafından karşılanıyor. Ancak sistemin daha sağlıklı yürümesi için bu gelir testlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılması ağırlık kazanıyor.

Kaynak: POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com