Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

1 Aralık 2015 Salı

SGK’dan sahte sigorta operasyonu - GERÇEKTE ÇALIŞMADIĞI HALDE KENDİNİ ÇALIŞIYORMUŞ GİBİ GÖSTEREREK SSK PRİMİ ÖDEYENLER OKUSUN - Kimler neden bu yolu seçiyor?


SGK’dan sahte sigorta operasyonu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğü, sahte işyerlerinde kağıt üzerinde sigortalı gösterilenlerin peşine düştü. Son 1 yıl içinde yapılan 4 bin denetimde 282 sahte işyeri ve bu şirketlerde kağıt üzerinde sigortalı olarak gösterilen 66 bin 391 kişi tespit edildi. Bu kişilerin sigortaları iptal edildi. 

Gündemin ilk sırasında 

SGK İzmir İl Müdürü Engin Bilgili sahte sigortalılar hakkında çalışmalara devam ettiklerini söyleyerek, "Bu kişilere karşı İzmir Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü ve Mali Şube Müdürlüğü ile ortak çalışma yürütüyoruz. Sahte işyeri açarak insanları sahte sigortalı yapan kişiler hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hapis istemiyle dava açılıyor" dedi. Sahte işyeri ve sahte sigortalı konusunun, kayıt dışı istihdam ve anlaşmalı boşanmanın ardından gelen en önemli sorun olduğuna işaret eden Bilgili, "Sahte sigortalılık iki şekilde ortaya çıkıyor. Bunlardan ilki, yasal olarak faaliyet gösteren işyerinde kişi çalışıyormuş gibi gösterilerek primleri ödeniyor. Vatandaşlarımız kağıt üzerinde sigortalı gösterilip çalışmadan primlerinin yatırılmasının suç olmadığı yanılgısına düşmesin" dedi.

Yeni nesil dolandırıcılık 

Son zamanlarda sahte sigorta dolandırıcılarının türediğini söyleyen ve vatandaşların çalışmadan sigortalı olma yoluna gitmemesi gerektiğini vurgulayan Bilgili, "Esas sorun kağıt üzerinde mevcut olan işyerlerinde, gerçekte çalışmayan kişilerin sigorta bildirimlerinin yapılması ancak bu kişilerin sigortalarının ödenmemesidir. Sahte sigortalı olan kişiler dolandırıcılara ödedikleri paraların prim olarak SGK'ya yattığını zannediyor. Ancak dolandırıcılar SGK'ya sigorta primlerini ödemeyerek sebepsiz zenginleşmeye yol açıyor" diye konuştu. Bilgili, şöyle devam etti: "Sahte sigortalıdan sağlanan haksız kazançtan yalnızca ilgili kişi faydalanmıyor, o kişinin vefatı halinde hak sahiplerine de haksız dul ya da yetim aylığı bağlanarak sağlık yardımlarından da faydalanılıyor. Bu nedenle sahte sigortalılık sosyal güvenlik harcamaları ve güvenlik açığının artmasına neden oluyor."

Kimler neden bu yolu seçiyor?  

  1. Tedavi giderleri ağır olan bir hastalığa yakalanan ya da analık sigortası yardımlarından faydalanmak isteyen kişiler.  
  2. 4/B (Bağ-Kur) kapsamında prim ödediği halde, 4/A (SSK) kapsamında emekli olmak için son 1.260 günlük primini işyerini kapatarak başka bir yerde sigortalı olarak gösteren kişiler.  
  3. Emeklilik şartlarından biri olan prim ödeme gün sayısını tamamlamak isteyenler.
  4. Bazı sigorta ve vergi teşviklerinden faydalanmak ve asgari işçilik uygulamasındaki barajı doldurmak isteyenler.  
  5. Memurlardan eş durumu nedeniyle tayininin yapılabilmesi için eşini çalışıyormuş gibi gösterenler.
Kaynak: TANSU EDİP GÖKBUDAK - YENİ ASIR

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz soruları emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderebilirsiniz!

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com