Basit usulde vergilendirilen yanında işçi çalıştırabilir
Soru: Taksi şoförüyüm. Biz araçta sigortalı olarak çalışmaktayım. İzin kullanmak istediğimiz zaman, sabah şoförü 24 ya da 36 saat çalışarak izin yapmaktayız. Sebebi belediye ruhsatlarında bizleri kayıtlı olması. Bu durumu düzeltmek için araca bir yedek şoför almak istiyoruz. Fakat bağlı bulunduğumuz şoförler odası bunun olamayacağınızı sebebinin aracın basit usul vergiye tabi olduğunu, böyle bir durum da gelir vergisine tabi olunacağını söylüyor. Biz ne yapabiliriz. Ayrıca biz araçta 30 gün üzerinden sigortalıyız.
Mehmet METİN
Cevap: Sorunuzdan taksi sahibinin yanında 30 gün üzerinden tam zamanlı olarak şoför olarak çalıştığınız, ayrıca aynı araçta için ikinci bir şoför çalıştırmak istediğiniz anlaşılıyor. Basit usule tabi olmanın genel şartları Gelir Vergisi Kanunun 47. maddesinde belirtilmiştir. 47. maddenin, 1 inci bendinde aynen şu hüküm yer almaktadır;
"Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz.".
Bu hükme göre, mükellefin işin gerektirdiği işlemlerle kısmen veya tamamen kendisinin uğraşması, bu şekilde işinde bilfiil çalışmasa bile işin sevk ve idaresi ile meşgul olması yeterlidir. Dolayısıyla bir ticaret erbabının, işinde bilfiil çalışması veya işin sevk ve idaresi ile uğraşması durumunda, söz konusu bentteki şartları taşıdığı kabul edilecektir. Öte yandan Gelir Vergisi Kanunun 64. maddesinde "diğer ücretliler" tarif ediliyor ve basit usule tabi olanların yanında çalışanların diğer ücretli olacakları belirtiliyor. Yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı gibi, taksi sahibinin " Bizzat kendi taksisinde bilfiil çalışması veya işin başında bulunması" şartıyla, birden fazla şoför çalıştırabilir. Birden fazla şoför çalıştırması basit usulde vergilendirilmesine engel olmayacaktır. Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı(İst. Vergi Dairesi Başkanlığı) tarafından verilmiş olan 15/07/2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 46-981 sayılı özelge(görüş) bulunuyor.
Ekrem SARISU - POSTA
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:
SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama
En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?